– Det var fascinerende å se

Fotograf Jan Lillebø sto grytidlig opp i dag for å se måneformørkelsen.

Publisert Publisert

JOHANNESKIRKEN: Etter nøye planlegging, fikk fotograf Jan M. Lillebø dette bildet av måneformørkelsen over Johanneskirken i Bergen mandag morgen. – Det var ikke helt enkelt, forteller fotografen. Foto: Jan M. Lillebø

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Jan Lillebø hadde alarmen på klokken 04.00 mandag morgen.

– Det var stjerneklart og fint da jeg sto opp og kikket ut, forteller han.

Lillebø hadde en klar plan for hvilket bilde han ville ha.

– Dette er jo noe som kan se ganske likt ut overalt. Så jeg ville ha et bilde som viste at det var tatt i Bergen.

Han satte seg i bilen og kjørte inn til sentrum.

– Jeg hadde først tenkt å dra på Rundemanen, men månen sto ganske høyt, så jeg skjønte at det ikke ville være noe poeng å komme seg opp i høyden. Dessuten ble det litt feil retning.

– Et flott syn

Lillebø kjørte rundt flere steder i Bergen for å finne det riktige stedet. Til slutt endte han opp i Olav Kyrres gate og gikk oppover mot Johanneskirken.

– Det skyet over og var ganske vanskelig å få til mellom hustakene. Men så var det et lite glimt, og jeg fikk tatt bildet, forteller Lillebø.

MØRKERØD MÅNE: – Strengt tatt skulle jeg vært ute i går kveld og gjort undersøkelser på forhånd for å finne det beste stedet for å ta bilder av måneformørkelsen, sier fotograf Jan M. Lillebø. Foto: Jan M. Lillebø

Han tok bildet ved 05.30-tiden.

– Det var fascinerende å se. Månen ble helt rødbrun og ganske mørk. Det var et flott syn.

Lillebø kjørte videre til Solheimsviken etterpå. Der fikk han knipset et bilde som viser måneformørkelsen over en seilbåtmast.

– Måneformørkelsen varte egentlig ganske lenge. Ved 07.30-tiden var det fortsatt veldig flott.

SOLHEIMSVIKEN: Dette bildet ble tatt i Solheimsviken og viser toppen av masten på en seilbåt. – Dette var nøye planlagt på forhånd. Jeg visste at jeg ikke kunne gå opp på et fjell for å få disse bildene, sier Lillebø. Foto: Jan M. Lillebø

Natt til 21. januar var det en såkalt supermåneformørkelse.

Det spesielle med denne måneformørkelsen er at den inntreffer samtidig som månen går nærmest jorden, i sin bane rundt planeten.

– Dersom du skal velge én mandag å stå ekstra tidlig opp i år, må du velge denne. Dette blir magisk å se på, sa vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Supermåneformørkelsen var godt synlig i hele Norge, inkludert på Svalbard.

32 år til neste gang

Måneformørkelsen varte fra klokken 03.36 til 08.48, og gikk gjennom ulike faser.

Selve høydepunktet var klokken 06.12. Da sto månen på det mørkeste punktet i jordens skygge, ifølge Sannes.

Det er lenge til neste gang vi får se en supermåneformørkelse i Norge. Neste gang en sammenliknbar hendelse inntreffer vil være om 32 år, altså i 2051.

– Det som er så spesielt med en supermåneformørkelse er at månen kommer nærmere jorden og ser større ut. Det nærmeste månen kommer oss er 356.000 kilometer, mandag var den 357.000 kilometer fra jorden, sier Sannes.

Derfor blir det måneformørkelse

En måneformørkelse skjer når månen faller i skyggen bak jorden. Hver fjerde uke står solen, jorden og månen omtrent på linje med hverandre, men fordi månens bane rundt jorden heller litt, passerer den som regel over eller under jordens skygge.

De gangene månen er nærmere punktet som krysser linjen mellom solen og jorden får vi måneformørkelse.

Foto: JAN M. LILLEBØ

Publisert