Sjåføren: – Tilhengeren bare falt av

Midt i morgenrushet gikk det galt i bakken opp Vallaheiane på E39. Plutselig løsnet en tilhenger med 20 tonn fisk fra trekkvognen. Dette førte til lange køer i begge retninger.

Publisert Publisert

BILEN: Trekkvognen ble stående et godt stykke fra tilhengeren. Foto: KJETIL GILLESVIK

  1. Leserne mener

Uhellet på hovedveien mellom Bergen og Os skjedde ved 07-tiden torsdag morgen. En del av fisken i tilhengeren havnet i veien.

E39 ble stengt i en periode, før det ene feltet ble åpnet for trafikk. Det oppsto lange køer i begge retninger.

Ved 10.30-tiden meldte Vegtrafikksentralen at det var fri ferdsel på stedet.

Tungt lastet

– Sjåføren har forklart at tilhengeren bare falt av. Vi trenger tolk for å avhøre ham, og det vil bli gjort i løpet av dagen, sier operasjonsleder Morten Rebnord i Vest politidistrikt.

– Vet dere nøyaktig hva som har skjedd?

– Hendelsesforløpet er litt uklart siden vi ikke har fått sjåførens versjon. Men semitraileren var tungt lastet med fisk på vei opp Vallaheiane. På bildene ser man at tilhengeren er delvis ute av veibanen, sier operasjonslederen.

Han forteller at tilhengeren ble ødelagt.

KØ: Det oppsto lange køer i begge retninger etter uhellet. Foto: ÅDNE LUNDE

Katastrofebremser

– Det var tett trafikk da dette skjedde. Hvis en bil hadde kommet rett bak tilhengeren, kunne den da ha risikert å få den i fleisen?

– Disse vogntogene har katastrofebremser som skal slå inn. Men en tilhenger som løsner, vil alltid utgjøre et stort skadepotensial. Vi ser alvorlig på dette, slår Rebnord fast.

Politiet ble varslet om uhellet klokken 07.11 torsdag morgen.

Statens vegvesen er på stedet for å foreta en teknisk kontroll. Ifølge politiet skal veivesenet ta med tilhengeren til et egnet sted for ytterlige undersøkelser.

FISK I VEIEN: Slik så det ut på E39 like etter at uhellet hadde skjedd. Foto: 2211-TIPSER

Klikk her for å følge trafikken direkte på BT!

– Satt fast i køen

Politisjef i Bergen sør, Bård-Tore Norheim, sa ved 9-tiden at Vegvesenets eksperter er på vei, men at folkene derfra ble sittende fast i køen.

– Jeg har foreløpig ingen forutsetninger for å spekulere i hendelsesforløpet. Men det vil bli ettergått hva som har skjedd her, hvordan teknisk stand var og om alle papirer er på plass, sier Norheim.

Norheim opplyste først at det var Statens havarikommisjon som var på vei, og ikke Vegvesenets teknikere. Dette var ikke riktig. BT beklager feilen.

– Foreløpig er det ikke snakk om noen etterforskning fra vår side. Men vi får se om det er noe i saken som tilsier at det er skjedd noe så uaktsomt at vi likevel må gjøre noe, sier han.

15 personer jobbet torsdag morgen med å tømme tilhengeren for fisk. Ifølge politiet var en fjerdedel av lasten fjernet ved 09.40-tiden.

Ove Marøy, som er daglig leder i Bergen Kran og Cargo, forteller at bilen og sjåføren var innleid av dem for å gjøre en jobb for Bama Logistikk. Tilhengeren var lastet med cirka 20 tonn laks, og Marøy anslår at om lag to tonn av laksen er ødelagt.

Da uhellet skjedde, var vogntoget på vei til fiskeforedlingsbedriften Inka på Lepsøy.

Har opplevd det selv

– Hvordan kunne dette skje?

– Det er enten feil på svingskiven, eller så er det en sjåførfeil, sier Marøy.

Etter det han har fått opplyst, skal semitraileren være rundt fem år gammel, og den skal ha vært på EU-kontroll for mindre enn en måned siden.

– Kunne dette ha gått veldig galt?

– Nei, ikke i dette tilfellet. Når luftledningen mellom trekkvognen og tilhengeren blir kuttet, går bremsene automatisk på. Tilhengeren faller også ned foran, slik at den ikke kan skli bakover, utdyper Marøy.

Han karakteriserer det som skjedde som et hendelig uhell.

– Jeg har selv opplevd det, men det er for 30 år siden, sier han.

– Mekanisk feil

Said Ibragimor er daglig leder i Handel og Transport som eier trekkvognen. Sjåføren er også ansatt i dette firmaet.

– Det første jeg spurte ham om, var om han hadde koblet tilhengeren skikkelig forsvarlig på, og det svarte han ja på. Ellers kunne han ikke ha kjørt såpass langt, sier Ibragimor.

– Hva tror du har skjedd?

– Under turen må det ha oppstått en mekanisk feil i låsemekanismen som gjorde at tilhengeren hoppet av. Trekkvognen har nettopp vært til periodisk kontroll der låsemekanismen ble undersøkt, sier Ibragimor.

Han forteller at sjåføren er uskadet, og at han har kjørt trekkvognen opp til Biltilsynet.

Klikk her for å melde deg inn i Facebook-gruppen Trafikkmeldinger på Vestlandet!

Publisert