Her ønskes han velkommen tilbake i Frp-ledelsen

18 år etter at han ble tvunget til å trekke seg fra Frp-ledelsen, ble Terje Søviknes søndag valgt til ny nestleder i partiet.

FELLES HISTORIE: Terje Søviknes får en god klem av Siv Jensen etter å ha blitt valgt til ny nestleder i Frp. Åserud, Lise / NTB scanpix

Terje Søviknes fikk en lang og god klem fra partileder Siv Jensen etter å ha blitt valg til 2. nestleder i Fremskrittspartiet.

– Vi har alltid hatt en nær relasjon. Og i dag betydde nok den klemmen litt ekstra, sier Søviknes etter at valget var et faktum.

20 år er gått siden landsmøtet på Hell i Trøndelag. Den gang ble både Siv Jensen og Terje Søviknes valgt inn i ledelsen som 1. og 2. nestleder. I mediene pågikk det hete spekulasjonen om hvem av dem som kom til å overta den dagen Carl I. Hagens tid var over.

NESTLEDERDUO: Terje Søviknes og Siv Jensen på landsmøtet i 1999. NESS, RUNE PETTER

Spenningen skulle ikke vare lenge. I januar 2001 måtte Søviknes trekke han seg fra alle rikspolitiske verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en beruset 16-åring på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets Ungdom.

– Det er for meg en stor tillitserklæring å bli nestleder igjen og få være med å bygge dette partiet. Vi har vært gjennom mye, Siv og jeg, og dermed er det ofte vi deler tanker og følelser. Og i dag betydde det noe ekstra.

Kort i telefonen

En drøy måned er gått siden valgkomteens leder, Frank Sve, ringte Terje Søviknes og fortalte at de ønsket ham som 2. nestleder.

– Det er sjelden jeg har vært så kort i telefonen med noen. Da følte jeg at nå må du tenke nøye gjennom dette, Terje, og dette må du diskutere med Anne og resten av familien. Anne lurte faktisk på hva dette for en telefon. Den var så kort, sier han med henvisning til forloveden Anne Fenstad.

– Hvorfor så kort svar?

– Jeg vet at når jeg gjør dette så vil dere ha fokus på det som skjedde i 2001. Det er vondt for alle. Det er jo andre inne i bildet her enn meg, sier Søviknes og legger til:

– Det blir rippet opp i hver gang, men litt mindre hver gang. Det har vært lite denne gangen.

Overraskende tilbud

Terje Søviknes ble svært overraskende utnevnt til olje- og energiminister i desember 2016. Da han ga seg nesten to år senere trodde mange hans tid på den rikspolitiske scenen var over.

– Forespørselen om å bli nestleder kom veldig overraskende. Jeg trodde som alle andre at Ketil Solvik-Olsen skulle fortsette, og at de ikke ville forlenge oppholdet sitt i USA.

– Hvilke følelser gikk gjennom deg da du da du ble valgt?

– Først og fremst så er det stort ansvar jeg påtar meg igjen. Det blir hardt arbeid fremover, både i kommunevalgkampen, i fylkesvalgkampen og så skal en i tillegg fronte partiet nasjonalt, sier osingen.

TO NESTLEDERE: Sylvi Listhaug gratuleres av Terje Søviknes etter å ha blitt valgt til 1. nestleder. Åserud, Lise / NTB scanpix

Regjeringsslitasje

I sitt innlegg til landsmøtet før han ble valgt fortalte Søviknes at hans viktigste oppgave nå blir å bygge organisasjon. Osingen har ikke lagt skjul på at Fremskrittspartiet er preget etter seks år i regjering.

Sylvi Listhaug ble valgt til 1. nestleder i Fremskrittspartiet, mens avtroppende nestleder Ketil Solvik-Olsen er valgt inn i sentralstyret.

– Akkurat nå har jeg ingen verv i partiet. Nå savner jeg meg selv, og stiller meg til disposisjon, sa Solvik-Olsen til delegatene.

Alf Erik Andersen (Agder), Lill Harriet Sandaune (Trøndelag), Johan Aas (Innlandet) og Christian Tybring-Gjedde (Oslo) er valgt til de øvrige plassene i Frps sentralstyre.