- Høyre og Erna må være rystet

Dette skriver mediene om valgsjokket i Bergen.

VALGVAKE: Statsminister Erna Solberg på Høyres valgvake i Oslo i går kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

VGs politiske kommentator Frithjof Jacobsen, som var til stede på Høyres valgvake i Bergen i går kveld, kaller resultatet et borgerlig sammenbrudd:

«Det var så stille at man nesten kunne høre den ville jubelen fra Arbeiderpartiets valgvake noen trange gater lenger nordvest. Norges nest største by rant ut av hendene på Høyre som chablisen i en knust polpose.»

Dagbladets John Olav Egeland kaller Høyres nedgang katastrofal, og mener den «må ryste hele partiet og statsminister Erna Solberg».

Les også:

Les også

Aarebrot kaller resultatet i Bergen «helt vanvittig»

— Et politisk selvmord

Politisk redaktør i Aftenposten, tidligere BT-redaktør Trine Eilertsen, skriver at Erna Solberg (H) har tapt den første virkelige meningsmålingen for regjeringen. Hun lister opp syv grunner til at statsministeren har mye å tenke på når hun «innleder det som kan bli hennes to siste regjeringsår».

«Erna Solberg drømmer om åtte år i regjering. Det er ikke mye realisme igjen i den drømmen,» skriver DNs Kjetil B. Alstadheim.

Politisk kommentator i Dagsavisen, Arne Strand, sier til TV 2 at det må smerte for statsministeren at «hun mistet hjembyen sin», og det til tross for at hun brukte valgkampinnspurten på å forsøke å redde den.

— Høyre har i virkeligheten begått et politisk selvmord i Bergen. Det vil ta lang tid, tror jeg, før Bergen Høyre er på fote igjen, sier Strand.

- Statsråder vil ryke

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam tror valgresultatet fører til en selvransakelse i både Høyre og Frp. Utskiftning av statsråder kommer nok på dagsorden, og han tror Frp vil vurdere hele regjeringssamarbeidet på landsstyremøtet i høst.

— Det er krefter i Frp som synes det koster for mye å sitte i regjering, sier Takvam til NRK. Han vektla også at maktskiftet i flere storbyer blir viktige brikker frem mot stortingsvalget i 2017:

— I Bergen er frykten i Høyre nå at et Ap-ledet byråd hver uke skal sende raketter inn til regjeringen i Oslo med misnøye og med krav og så videre.

Les også:

Les også

Han har farget Bergen historisk rød

— Vil ikke ha blåblå politikk

Klassekampen mener Høyre i Bergen rett og slett har grunnstøtt:

«Valget bekrefter at det ikke er flertall blant velgerne for Høyre og Fremskrittspartiets politikk. Når velgerne har fått sett hva de blåblå sto for, vendte de dem ryggen.»

Kommentator Erling Rimehaug i Vårt Land skriver at alt tyder på et byrådssamarbeid mellom Ap og KrF i Bergen, ogogså at det nå er atskillig større sjanse for at KrF velger bort det borgerlige alternativet i 2017.

BAs Geir Kvile mener mer bråk i Bergen Høyre er uunngåelig:

«Nå blir det oppvask, sikkert et par politiske mord, og mye ståhei i god gammel Bergen Høyre-stil i lang tid fremover. Noe annet vil i alle fall være svært overraskende.»

Les også:

Publisert: