— Vi har gjort et svært godt valg, men jeg vil ikke konkludere ennå, sier en tilfreds, men fortsatt nøktern Jenny Følling til BT litt før klokken 23 mandag kveld.

Etter at de første valgresultatene tydet på et tilnærmet dødt løp mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet i fylkestingsvalget, kunne Følling og Sp utover kvelden glede seg over utsiktene til å bli det største partiet i Sogn og Fjordane.

Da rundt 87 prosent av stemmene var talt opp, hadde Senterpartiet en oppslutning på 32,2 prosent. Dermed slapp jubelen løs i Sp-leiren i Førde. Partiet gjorde blant annet et brakvalg i Ap-bastionen Årdal.

Les også:

«Ikke kjørt«

Det vil i så fall gi 10 mandater i fylkestinget, og bety at Følling rykker opp fra posisjonen som varaordfører til fylkesordfører på bekostning av Arbeiderpartiets Åshild Kjelsnes.

Kjelsnes hadde mandag kveld fortsatt et lite håp om at ting kunne snu når resultatene fra de store kommunene Førde, Flora og Sogndal var klar.

— Jeg vil ikke si at løpet er kjørt, men akkurat nå ser det ut til at Senterpartiet blir størst, sier Kjelsnes til BT fra valgvaken på Sunnfjord hotell i Førde.

Resultatet for fylkestinget i Sogn og Fjordane klokken 23.05 mandag kveld.

Rollebytte?

Arbeiderpartiet lå an til å få 28,9 prosents oppslutning, viser resultatene 20 minutter etter midnatt. Det er noe bedre enn ved valget for fire år siden. Men når rundt 85 prosent av stemmene var talt opp, ligger det an til rollebytte på toppen i fylkespolitikken i Sogn og Fjordane.

— Blir det surt å overlate ordførerkjedet til varaordføreren?

— Vel, det får vi ta hvis den situasjonen blir det endelige utfallet, sier Kjelsnes.

Les også:

Tøffe forhandlinger

Venstre kom med frieri til Senterpartiet i innspurten av valgkampen for å få til et borgerlig samarbeid i fylkespolitikken. Jenny Følling har imidlertid ikke tenkt å løpe fra avtalen om først å snakke med dagens samarbeidspartier Ap, KrF og SV.

Fylkesordfører Kjelsnes er av samme oppfatning.

— Jeg tar som en selvfølge at den avtalen står ved lag, sier hun mandag kveld.

Arbeiderpartiets kurve har pekt nedover på partimålingene i Sogn og Fjordane før valget, og trenden fortsatte altså når innbyggerne gikk valgurnene.

— Nei til sentraliseringFølling forklarer Senterpartiets sterke posisjon i Sogn og Fjordane med utbredt sentraliseringsmotstand i befolkningen.

— Folk ser at strukturreformene rammer fylket veldig hardt og virker sentraliserende. Politireformen og kommunereformen er to eksempler der Sogn og Fjordane taper. Vi har alltid opplevd sentralisering, men den blå regjeringen har virkelig gitt denne prosessen vind i seilene. Det fører til kunnskap, arbeidsplasser og makt trekkes vekk fra Sogn og Fjordane, noe mange av innbyggerne reagerer på, sier Følling til BT.

Tidligere partileder Liv Signe Navarsete var blant Sp-gratulantene på valgvaken.

Les også:

Historisk

Fylkespolitikken i Sogn og Fjordane har høyere prestisje enn i de aller fleste andre fylker. Kamp om fylkesveimidler og videregående skoler er to viktige grunner.

— Fylkeskommunen er dessuten en samlende faktor siden Sogn og Fjordane ikke har noen storby, sier Følling.

Antallet representanter i fylkestinget i Sogn og Fjordane blir redusert fra 39 til 31 etter årets valg. De fire samarbeidspartiene lå mandag kveld an til å vinne majoriteten av setene med soleklar klar margin.

Høyre så ut til å gjøre et svakt valg, og lå an til en oppslutning på i overkant av 12 prosent.

Det ser også ut til at Stein Malkenes (63) blir den aller første MDG-representanten i Fylkestinget i Sogn og Fjordane.