Superrekorden blir ikke slått

Det har falt over 3000 millimeter nedbør i år. Men rekorden fra 1921 blir stående.

Publisert Publisert

LITT SNØ: Snøen i dag var nok til at den skikkelige nedbørdsrekorden fra 1967 ble tatt. Foto: Leif Gullstein

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For dem som ikke har merket den ennå: Det har regnet mye i Bergen i år. Ved 12-tiden søndag var den totale nedbørsmengden kommet opp i 3069,2 millimeter.

Slo 1967-målingen

Dermed passerte Bergen målingen fra 1967.

Værrekordene har stått for fall på tampen av året:

  1. desember satte Bergen rekord for antall nedbørsdøgn. Den gamle lød på 275 dager og var fra 1989.
  2. På julaften slo Bergen rekorden som gjaldt nedbørsmengden i løpet av året, målt ved Florida målestasjon. Rekorden på 3051,8 mm ble satt i 2005.
  3. Bergen hadde imidlertid også en annen nedbørsrekord, målt ved den gamle målestasjonen på Fredriksberg på Nordnes. Fredriksberg var den offisielle målestasjonen fra 1904 til 1985. Høyeste måling der lød på 3068,2 mm i 1967. Nå er altså den også slått.

Superrekord fra 1921

Den største nedbørsmengden som noen gang er målt i Bergen, er fra 1921, og stammer fra en målestasjon ved Pleiestiftelsen på Kalfaret. Den lyder på 3195 mm. Det er denne som er oppgitt som rekord på baksiden av BTs papirutgave.

— Det er store lokale variasjoner når det gjelder nedbør i Bergen, og det er derfor vanskelig å sammenlikne tallene for de ulike målestasjonene, sier meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga for Vestlandet.

Søndag mangler Bergen om lag 125 mm for å slå tidenes nedbørsrekord. Det klarer vi ikke, fastslår hun.

Nå er det slutt

— Det er meldt veldig lite nedbør de neste dagene. Det ser ut til å komme noe på torsdag, men prognosen lyder bare på fire-fem millimeter, sier Reistad.

Det er meldt kraftig vind fra sørøst de neste dagene, noe som gir lite nedbør. Men Reistad er ikke lei seg for at superrekorden blir stående.

— Det er litt trist hvis vi slår alle rekordene. Det er positivt med oppholdsvær, og de neste dagene ser det ut til at vi kan få noe sol. Det trenger vi, sier hun.

Vinden skal øke på de neste dagene. Kraftigst blir den onsdag, da det er ventet opp mot full storm i fjellet. Nyttårsaften blir trolig langt mindre vindfull, men det kan blåse opp mot liten kuling utsatte steder.

Snøen som har preget Vestlandet søndag, vil forsvinne i løpet av noen dager. Onsdag kan temperaturen nemlig komme opp i ni grader.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Meteorologen: Bergen kan ta nedbørsrekorden på julaften

  2. Nå vet meteorologen når nedbørsrekorden blir slått

  3. Endelig kommer godværet

  4. - Tørreste høst i manns minne