Hektet på ruiner og middelalderen

Byantikvaren vil at flere bergensere skal få øynene opp for middelalderen. Nå har de rekonstruert byen på film for å vise hvordan den kan ha sett ut.

Publisert Publisert
  • Marianne Nilsen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi er her i dag for å lansere en film om middelalderen i Bergen og nå står vi i erkebispen sitt handelshus, sier rådgiver Heming Hagen hos Byantikvaren og ser seg rundt i det mørke rommet.

Han befinner seg under Nykirken i ruinene til Erkebispegården, som trolig ble reist på slutten av 1200-tallet. Rundt han er det steinvegger, steinmurer og hellesteinsgulv. I den ene enden av rommet står det også en stor julekrybbe og en hvit engel. Denne ruinen er bare en av flere ruiner fra middelalderen som finnes i Bergen.

— Bergen er den byen i Norge med flest bevarte middelalderruiner. Nå er det på tide at bergensere for vite om dem og også hvor de befinner seg, sier han

- Levendegjør historien

Derfor har Byantikvaren, i samarbeid med historieformidlerne i Arkikon, laget to filmer som skal vise hvordan Bergen kan ha sett ut i middelalderen. Begge filmene er basert på arkeologiske og historiske kilder og gir en tolkning av bybildet. Formidlingsprosjektet er finansiert av Riksantikvaren og Bergen kommune.

— Det er viktig å levendegjøre historien slik at bergenserne kan se verdien av ruinene og middelalderhistorien til Bergen, sier Hagen.

Byråd for byutvikling, Filip Rygg, er godt fornøyd med resultatet og mener dette er rette veien å gå for å gjøre historien tilgjengelig for flere.

— Jeg er blitt en stor fan av Byantikvaren og det viktige arbeidet de gjør. Her synes jeg de formidler historien på en fantastisk måte og jeg drømmer også om at man kan gjøre noe mer interaktivt, sier Filip Rygg.

Fornøyd med Bergen

I dag er det i overkant av 100 middelalderruiner som er bevart i Norge. I Bergen er det rundt 20 bevarte ruiner og middelalderbygninger over bakkenivå og minst fem under.

— Jeg synes Byantikvaren i Bergen skjøtter ruinene på en utmerket måte, sier Inger-Marie Aicher Olsrud som er seniorrådgiver hos Riksantikvaren.

Hun forteller at Riksantikvarens ruinprosjekt startet i 2006 og har som mål å ta store løft på konservering av ruiner som er av stor nasjonal betydning og stor regional og lokal betydning.

— Denne ruinen vi står i nå, Erkebispegården, er en slik ruin. Denne ruinen har vært med å gjøre Norge til Norge og har hatt stor betydning også for Bergen, sier Olsrud.

— Bergen skryter av hvor viktige vi er, men vi var faktisk Nordens største by i middelalderen og det at erkebispen etablerte seg her på motsatt siden av kongsgården på Holmen, sier vel sitt, supplerer Byantikvar Johanne Gillow.

- Må ta vare på ruinene

På utsiden av Nykirken holder murer Kjell Kaalaas i Akasia på å meisle ut de gamle fugene mellom steinene i muren. Det er Kirkelig fellesråd som eier ruinen av Erkebispegården og som har ansvaret for å ta vare på den. Nå skal muren tettes skikkelig slik at det ikke kommer vann inn til ruinen under kirken. Rådgiver hos Byantikvaren, Heming Hagen, sier det er svært viktig at folk tar vare på ruinene og historien.

— Ruiner er mer enn en haug med stein. Det er dessverre flere ruiner i Bergen som vi er bekymret for og som ikke har det godt. Målet nå er å stoppe forfallet og så gjøre dem tilgjengelig for folk. Ruinene og middelalderbygningene er de eneste bygningsrestene vi har igjen fra den tiden, sier han.

— Disse kulturminnene kunne hatt hele befolkningen som livvakter. Men dersom vi klarer å skape lyst til å bevare ruinene og rekruttere noen livvakter som følge av filmene, er vi fornøyd, sier Olsrud hos Riksantikvaren.

Filmene i sin helhet er tilgjengelig for alle påBergen kommune og Riksantikvaren sin hjemmeside.

I KJELLEREN: Byråd for byutvikling, klima og miljø, Filip Rygg, seniorrådgiver Inger-Marie Aicher Olsrud fra Riksantikvaren og Byantikvar Johanne Gillow besøker ruinene til Erkebispegården under Nykirken. Foto: Ørjan Deisz

RUINER: Under Nykirken på Nordnes ligger ruinene etter Erkebispegården, som trolig ble reist på slutten av 1200-tallet. Foto: Ørjan Deisz

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  2. Nå er sparkesyklene tilbake i sentrum

  3. Hva kommer ungene dine egentlig til å huske fra ferien? Noe helt annet enn deg, tror Andrine Bruland.

  4. Her ble det satt kulderekord i natt

  5. En møtte kongen. En passet på at alle i klassen fikk komme i bursdag. En kom til Bergen fordi hun visste hun skulle dø.

  6. Erna Solberg åpnet nye torgboder: – Vi trenger lokalprodusentene