Mannskap på havarert seilbåt reddet

De fem i mannskapet på den havarerte polske seilbåten i Nordsjøen er nå i sikkerhet. Sea King-helikopteret returnerte til Sola. Båten skal ha gått helt rundt og masten brakk, ifølge Hovedredningssentralen.

Publisert Publisert
  • Christina Pletten
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fem personer ombord på seilbåten «Magnus Zaremba» ble heist opp av et Sea King redningshelikopter, og er nå på vei til Stavanger. Båten havarerte i Nordsjøen, 50 nautiske mil vest for Sotra. Den sendte ut nødsignal like etter klokken 1900.

Gikk rundt

Den 18 meter lange seilbåten skal ha gått helt rundt i vannet, ifølge redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen. Masten brakk, og båten tok inn vann.

«Magnus Zaremba» er utstyrt for å tåle islagt hav og arktisk klima, noe som fremgår av denne Youtube-videoen av båten fra i fjor:

Skroget på seilbåten er spesialbygget i en lettvekts aluminiumslegering for å tåle is, kulde og ekstreme forhold i nordområdene. Det er den polske polarforskeren Eugene Moczydłowski som står bak prosjektet. Han tester båten i kalde farvann, og målet er å seile rundt Antarktis.

Usikker på redning

De to helikoptrene nådde frem til seilbåten like før klokken ti. De ga mannskapet på båten tilbud om å bli heist opp fra fartøyet i line.

— Etter å ha sendt ut tre separate signaler om hjelp, var imidlertid mannskapet usikre på om de ville forlate båten når de kommuniserte med helikopterne, forteller Viste.

Det ble en diskusjon om de skulle ta imot evakueringen, men de bestemte seg etter hvert for at det var lurt å forlate den synkende skuten.

Redningshelikoptrene sirklet i en periode rundt båten, og redningssentralen begynte å frykte at de måtte returnere med uforettet sak.

— Hvis de ikke bestemmer seg må redningshelikoptrene på et eller annet tidspunkt forlate åstedet, og fly tilbake til land for å fylle drivstoff, sa redningsleder Viste .

Redning på vei

De to Sea King-helikopterne kom fra Sola og Florø. Kystvaktskipet Ålesund rykket ut fra Bergen. Det nærmeste fartøyet, danske «Esvagt Champion», kunne ikke ta seg raskt frem til seilbåten på grunn av den kraftige vinden.

— Det kan ikke ta seg frem særlig raskt fordi det er så dårlig vær i området. Det er sørøst liten storm for øyeblikket, sier Viste.

Mannskapet ba om hjelp via satellitttelefon.

— Vi har ingen rapporter om personskader, men det var nok en svært tøff situasjon for mannskapet, sa Viste.

BT retter: Dagbladet meldte først at det var 34 personer om bord, og BT viderebrakte denne opplysningen. Det korrekte antallet personer er fem.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skyss ringes ned av fortvilte kunder. Slik svarer busselskapet.

Når tar streiken slutt? Dekker Skyss taxi? Og får man penger hvis man har betalt for månedskort? Skyss svarer.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Ber Øygarden ta grep

  2. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

  3. 15 tatt i fartskontroll ved skole: – Vi vet at det kjøres fort her

  4. Her parkerer de gratis – for siste gang

  5. – Når jeg har dommerdrakt på, kan jeg ikke gå rundt som en villbass

  6. Tenåring tatt i væpnet aksjon – mistenkes for voldelig ran på Nesttun