«Brenningen», «Bragd» eller «Sjøbrand»?

Tre navn er valgt ut fra over 1000 forslag. Nå avgjør BTs lesere hva som blir navnet på den nye superbåten.

Publisert Publisert

NAVNLØS: Nå avgjør du hva den nye båten skal hete. Jurymedlemmene Gunnar Staalesen (øverst) og Johnny Breivik har plukket ut tre gode navn som leserne kan velge blant. Foto: Bergen brannvesen/Eirik Brekke

NAVNLØS: Nå avgjør du hva den nye båten skal hete. Jurymedlemmene Gunnar Staalesen (øverst) og Johnny Breivik har plukket ut tre gode navn som leserne kan velge blant. Foto: Bergen brannvesen

— Det er ingen tvil om at bergenserne har vært kreative, så nå skal de få avgjøre det endelige navnet helt selv. Engasjementet har vært overveldende, skryter brannsjef Johnny Breivik.

Neste vår sjøsettes Bergens nye brann-og redningsbåt. I den anledning har BTs lesere kommet med over 1000 navneforslag.

Nå står juryen igjen med tre navn: «Brenningen», «Bragd» og «Sjøbrand». Navnet som får flest stemmer fra BTs lesere innen søndag klokken 23.59, vinner.

— Det blir veldig spennende å se hva bergenserne velger. Alle navnene er midlertidig reservert i skipsregisteret, forteller Breivik.

Sammen med jurymedlem og forfatter Gunnar Staalesen har han denne uken gått igjennom alle navnene. Personen som står bak vinnernavnet får navnet sitt på båten, i tillegg til en splitter ny og moderne redningsvest.

- Et kult navn

Pernille Marlen Breivik foreslo navnet «Bragd». Hun er strålende fornøyd med at navnet kom til finalen.

— Det er utrolig kjekt. Jeg foreslo navnet fordi jeg syntes det var et kult navn på en båt som skal redde mennesker, forteller hun.

Hun er opprinnelig fra Nordland, men er blitt stormforelsket i Bergen.

— Jeg er student her. Jeg elsker Bergen, forteller hun.

Les også

Hva skal den nye superbåten hete? 

Både Arve Fanebust fra Austrheim og Arne Fjeldsbö fra Bergen foreslo navnet «Sjøbrand».

Fanebust blir veldig glad da BT ringer.

— Så gøy! Det var kjekt å høre. Navnet bare falt ned i hodet på meg. Det hadde vært gøy hvis navnet endte opp på den nye båten, sier han.

Også Astri Hedenstad jubler. Hun og Kari Bjørsvik foreslo begge navnet «Brenningen».

— Jeg tenkte på brann og at bølgene går i brenninger. Dette navnet beskriver begge deler. Det er veldig kjekt å komme til finalen, sier hun.

Du kan stemme på ditt favorittnavn i avstemningen som ligger her på siden.

Dersom BTs lesere velger et navn som to personer har valgt, vil brannvesenet foretra en trekning om hvem som vinner redningsvesten.

Dette er juryens begrunnelse:

«Brenningen»

Assosieres med både sjø (brottsjø) og brann. Den nye båten og brenningen er begge raske, skyller over og er effektive brannslokkere. Navnet har en fin dobbeltbetydning, er lett å si og klart bergensk i tonefallet med en-endelsen.

«Bragd»:

Brannvesenets innsatsmannskaper har, til alle tider, utført store bragder. Brannbåten har vært sentral ved mange storbranner og i redningsaksjoner til sjøs. Navnet Bragd vurderes som dekkende for fartøyets operasjoner, og er til inspirasjon for det mannskapene og båten skal prestere.

«Sjøbrand»:

Et flott og stødig navn som ikke kan misforstås – og som gir konkrete assosiasjoner til både sjø og brann. Mange bergensere bruker fortsatt d-en i dagligtale når brand, brandvesen og brandstasjon omtales.

Moderne båt

Arbeidet med den nye brann-og redningsbåten er allerede godt i gang. Båten til 12 millioner kroner kan blant annet holde posisjonen i sjøen automatisk. Den har en vannkapasitet på 6000 liter sjøvann per minutt og varmesøkende kamera.

— Den nye båten går i 30 knop, kan ha tolv personer i arbeid om bord og er mer robost med tanke på vær og vind, sier Breivik.

Han håper at båten skal bli tatt i bruk rett over nyttår. Skroget som er produsert i Lithauen er allerede på plass. Nå arbeides det med å innstallere utstyret i båten i Ålesund.

— Hva kan båten brukes til?

— Den kan for eksempel rydde i forurensing, søke etter savnede personer og slukke alt av branner, sier Breivik.

Båten skal også være en base for redningsdykkere og erstatter dermed den eksistertende dykkerbåten.

Etter 40 år i tjeneste skal brannbåten «Sjøsprøyte II» nå pensjonere seg.

Se flere av navnene som ble foreslått her.

Publisert

Les mer om dette temaet