• I dag er Arbeiderpartiet det partiet i Norge som står for den råeste innvandringspolitikken, sier SVs nestleder Oddny Miljeteig.

— Ap er en del av det asylpolitiske jerntriangel Høyre-Frp-Ap, mener hun.

Sps stortingsrepresentant fra Hordaland, Kjersti Toppe, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre er statsminister Erna Solbergs (H) beste venn i alle de store struktursakene som nå skal gjennom Stortinget.

— Ap vil ikke lage problemer for statsminister Solberg verken når det gjelder kommunesammenslåing, fremtidens struktur i universitets- og høyskolesektoren, politireformen med færre politidistrikter eller ny sykehusreform, mener Toppe.

Halvannet år etter at den rødgrønne regjeringen (Ap, SV og Sp) ble oppløst, gir småpartiene sin vurdering av storebroren i samarbeidet. Og oppsummeringen er av det kyniske slaget: Ap har innstilt kart og kompass etter hvor regjeringsmakt er mulig, og den finner de ved å bevege seg mot sentrum, mener de.

— Unntaket er innvandringspolitikken, sier Miljeteig.

Til høyre for Høyre

— Der har Ap opphevet høyre-venstre-aksen i norsk politikk, ved å ligge til høyre for Høyre. Ap valgte å gå i retning en inhuman asylpolitikk allerede den gang Frp fosset frem med stor oppslutning. Bak lå en knallhard vurdering av hva som tjente partiets oppslutning, mener Miljeteig.

Hun forteller at SV har kjempet mange vanskelige oppgjør med Ap i nettopp innvandringspolitikken.

— Da Nathan-saken pågikk i Bergen, fikk Ap et internt asylopprør med krav om at Nathan skulle få bli. Nathan Eshete var født i Norge, men skulle sendes ut av landet med foreldrene. Etter hvert fikk partiledelsen kontroll på saken. Det blir interessant å se om dagens gryende asylopprør når frem. Flyktning- og innvandringspolitikk er den viktigste solidaritetssaken i vår tid. Og i den saken har Ap prestert å nulle ut høyre-venstre-aksen, og flyttet Ap langt ut på høyresiden.

Gjenkjennelig - dessverre

Kjersti Toppe mener partiet er gjenkjennelig i de store struktursakene.

— Dessverre. Ap er ikke et opposisjonsparti som står opp mot sentralisering. Riktignok gir partiet uttrykk for litt «om» og «men» i debatten i de store sakene som regjeringen nå kjører frem, men i realiteten støtter de reformene, sier Toppe.

Men på ett felt mener hun Ap har gjennomgått en merkbar forvandling i opposisjon - Ap er blitt mer lydhør for bøndenes krav.

— Det er ikke unaturlig at et parti skifter profil i enkelte saker når det går fra posisjon til opposisjon eller omvendt, men Aps skifte i landbrukspolitikken har vært bemerkelsesverdig. Det er ingen hemmelighet at Sp i regjering kjempet mot Ap i saker som gjaldt landbruk og distrikt. Fra Sps synspunkt er det bra at Ap nå er mer lydhør overfor jordbrukets interesser, men den er svært forskjellig fra det vi så i regjering, sier Toppe.

Tåkefyrste og flørt med KrF

— Synes du Støre nå flørter for åpenbart med KrF?

— Støre må gjerne flørte med KrF for min del. Mitt syn er at KrF er på helt feil side i norsk politikk - enten det gjelder alkoholpolitikk, bioteknologi, jordbruk, miljø eller arbeidslivspolitikk. I verdisaker har KrF mye mer å tjene på samarbeid med de rødgrønne. Den rødgrønne regjeringen var ikke bare idyll, men i sum så vi at det var et samarbeid med Ap som best ivaretok Sps interesser. Jeg tror det samme gjelder for KrF.

— Forstår du at mange oppfatter Jonas Gahr Støre som en tåkefyrste?

— Det er en urettferdig beskrivelse. Jeg jobbet tett med Støre da han var helseminister, og synes han er flink. Jeg er sikker på at han vil klare en fremtidig jobb som statsminister. Som stort parti kan Ap tillate seg, og være tjent med, å svare ullent i enkelte saker. Små parti er mer avhengig av å være tydelig, mener Toppe.

Kan takke Erna Solberg

Miljeteig mener det er Solbergs regjering som har brakt Støre og Ap til topps på meningsmålingene.

— Det gjorde de da de først kom med reservasjonsretten, så statsbudsjettet, deretter arbeidsmiljøloven og så søndagsåpne butikker. Aps strategi er å sitte stille i båten så lenge meningsmålingene går oppover.

— Er SV skuffet over Ap i opposisjon?

— Jeg klarer ikke å bruke ordet skuffet. Ap er rett og slett Norges mest maktbevisste parti, og ser alltid den veien det er mulig å skaffe seg makt og flertall. Det er sjeldent Ap ligger så langt til venstre som det gjorde i den rødgrønne-regjeringen. Det skyldes tre ting: At SV var stort, at Ap befant seg så langt til høyre at det skadet oppslutningen, og at fagbevegelsen var misfornøyd og ønsket en endring. Nå er situasjonen annerledes, sier Miljeteig.

— Vil den rødgrønne regjeringen forbli et historisk prosjekt som ikke kommer tilbake?

— Mange sterke krefter ønsker nok at det var et engangstilfelle, men jeg er ikke helt sikker på det. For et parti som SV, som nå ligger på sperregrensen, er det stormannsgalskap å snakke om regjeringsdeltakelse.