- #jegharopplevd at det var helt greit for mannlig kunde på jobb å slå meg på rumpen...

...fordi «jeg stod jo så fint fremoverbøyd».

Publisert:

HAR DELT: Studenten Nathalie Lilletvedt er en av svært mange som har delt sine opplevelser om seksuelle trakassering på Twitter onsdag. Foto: Privat

Nathalie Lilletvedt er en av svært mange som har delt sin historie om seksuell trakassering onsdag.

Flere av dem handler om antasting av ukjente menn.

#jegharopplevd at relativt stor cup-size betyr at det er helt greit for kjente og ukjente menn å ta meg på puppene.

— Det er ikke uvanlig. Og det var kanskje enda mer da jeg var yngre enn nå. Det har nok noe med at jeg har forandret måten jeg er på, og har kuttet ut alt som heter utringning. Det er dumt, jeg har mange kjoler jeg skulle ønske jeg kunne gå med, sier studenten.

Flere tusen twittermeldinger

Etter at tidsskriftet Fett oppfordret kvinner til å fortelle om hva de har opplevd, har meldingene flommet inn på Twitter.

Hashtaggen #jegharopplevd er allerede onsdag kveld brukt flere tusen ganger.

Lilletvedt forteller at hun selv oppdaget kampanjen onsdag kveld.

— Først ble jeg sittende og lese lenge. Det var så mye, og mange har vært så unge når de har opplevd ting.

Så delte hun også selv.

— Jeg synes det er viktig at folk får se at dette skjer. Jeg har utallige venninner med sine historier. Mange er mye verre enn de jeg har, sier Lilletvedt.

Var redd mange ikke ville tørre

#jegharopplevd at en taxisjåfør foreslo at jeg skulle ha sex med ham mot en gratis taxitur. Han fulgte etter meg da jeg sa nei.

#jegharopplevd å bli befølt av en tilfeldig forbipasserende opp under kjolen i en shoppinggate mens det fortsatt var lyst ute.

Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen er overveldet over at så mange har våget å fortelle hva de har opplevd.

— Jeg tenkte at mange hadde mye de ville dele, men jeg var nervøs for at mange ikke ville tørre. Vi vet at dette er noe som skjer med mange, også i Norge. Men vi vet og at det å gå ut med sånt, kan gjøre at du får tilbakemeldinger som kan være ganske tøffe å få, sier hun.

STOR RESPONS: Fett-redaktør Hilde Sofie Pettersen sier en god del av responsen på #jegharopplevd har vært tøff lesning. - Alle må si fra om at denne typen atferd ikke er grei. Foto: Rune Sævig

Nettopp mistanken om hvor utbredt seksuell trakassering er, var bakgrunnen for at Pettersen og Fett-redaksjonen ønsket å starte en kampanje. Etter at Cathrin Svanevik Frøyen skrev en kronikk i Aftenposten om hva hun hadde opplevd at trusler og seksuell trakassering, opplevde Pettersen at flere stilte spørsmål ved om dette bare var et enkelttilfelle.

Responsen i dag tyder på at det ikke er tilfelle.

— Det er nedslående at det finnes så mange historier, sier Pettersen.

Vil du dele din historie? Ta kontakt på 2211@bt.no.

- Tøff lesning

#jegharopplevd å bli tafset på rumpen av menn med barn på nattoget fra Bergen til Oslo. Jeg var maks 14.

#jeg har opplevd å bli holdt fast, dyttet inntil disken og klådd på rompen av en beruset mann på 7-11. Jeg var 15 år og mannen bak kassen lo.

Hun har særlig bitt seg merke i jenter som forteller om opplevelser fra svært ung alder.

— En delte en historie fra da hun var elleve år. Det er også mange som har opplevd så utrolig mange ting jeg skulle ønske de hadde vært foruten. Særlig i kommentarfeltet på fett.no har flere skrevet lange kommentarer. Det var tøff lesning, sier Pettersen.

Redaktøren understreker at kampanjen ikke handler om at alle menn trakasserer kvinner.

— Jeg ser at noen kaster seg på i debatten for å påpeke det. Og jeg er helt enig. Men det er ikke det som er problemet.

- Menn må ta ansvar

BTs kommentator Mathias Fischer har etter at kampanjen tok av skrevet om hvordan han og andre menn ser situasjonene som er ubehagelig for kvinner, men ikke griper inn.

«Det største ansvaret for å gjøre noe med dette hviler på oss menn,» skriver han.

Student Lilletvedt er enig.

— Og mange tar ansvar allerede. Jeg har mange kompiser som pleier å følge meg til døren, og jeg har hatt en mannlig sjef som utestengte kunder fra butikken fordi de trakasserte meg. Men jeg kjenner noen jenter som ikke lenger stoler på noen menn, sier hun.

Vil ha vekk ukultur

Pettersen vil gjerne gi hele samfunnet den samme oppfordringen.

— Alle må si fra om at denne typen atferd ikke er grei. Om man er med en kompis på bar som klapser en servitør på rumpen, kan man ikke bare le det bort. Veldig mye skjer fordi vi ikke reagerer, fordi vi har en kultur for å le dette bort, sier hun.

— Dette er et ansvar som kanskje ligger særlig i kameratgjengen, men som også strekker seg langt utover det. I skolen kan ikke lærere bortforklare at gutter løper etter jenter fordi de er forelsket i dem. Vi må reagere, denne typen atferd er ikke morsom for dem som er utsatt for det.

Publisert: