Høydepunktene fra valgkampen

Få de viktigste oppdateringene om lokalvalget, hver dag.

Publisert:

24. august

«Trygghet i hverdagen», starring Anders Anundsen

Anundsen.jpg

«En av de tingene som er mest frustrerende som politiker, er at media ofte er veldig opptatt av å finne de negative vinklingene på sakene. Derfor har vi valgt å lage vår egen film», sier justisminister Anders Anundsen (Frp) i denne videoen, som ligger ute på regjeringens nettsider.

Filmen har allerede vakt harme, ikke minst fordi justisministeren bruker embetsverket (politi, domstol, påtalemyndighet) i det som fremstår som en valgkampvideo.

Selvavviser han kritikken som er kommet.

21. august

Høyre-nedgang

nilsen.jpg

Du skulle kanskje ikke tro det, men også i år skal vi bestemme oss for hvem som skal sitte på fylkestinget. Akkurat nå er det Høyre som har flertall der, men det spørs om ikke fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (på sykkelen til venstre) må gi fra seg klubben etter valget.

I en meningsmåling i BA i dag har Ap overtatt ledertrøyen. De går frem 4,8 prosentpoeng fra forrige valg i 2011. Høyre går ned nesten 10 prosentpoeng.

20. august

Ny bybane-måling

Bybane_over_bryggen.jpg

Flere bergensere vil ha bybane over Bryggen. Det viser BTs ferske måling. 35 prosent av bergenserne svarer at de støtter en slik løsning. Det er en økning på 12 prosentpoeng fra mars 2014, da en tilsvarende måling ble gjort.

Fortsatt er det flest som ønsker seg bybane mot Åsane gjennom tunnel.

19. august

Sanner-show

stabukk2.jpg

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) fikk i en valgdebatt på NRKfortelle hvorfor det er en god idé å be kommuner inngå ekteskap.

Han sa blankt nei da gjengen bak P3s «Verdens rikeste land» ba ham fortelle seerne hvor mange kommuner vi vil sitte igjen med etter en slik sammenslåing.

— Du får ikke noe tall fra meg. Da kommer debatten til å handle om det tallet, sa Sanner.

18. august

Da Knut Arild møtte Siv

Hvor var du da Knut Arild Hareide fortalte om sitt private forhold til Siv Jensen? Partilederdebatten på NRK i går kveld ble morsom, tett, og ikke så veldig relevant for lokalvalget, kanskje.

Brif har samlet de fem beste sitatene fra debatten.

17. august

Hvem blir ordfører i Bergen?

ordforermaaling.jpg

En fersk BT-måling viser at bergenserne fortsatt vil ha Aps Marte Mjøs Persen som ordfører. Oppslutningen til Trude Drevland fra Høyre er svekket siden forrige måling i juni.

Men ordførervervet havner ikke automatisk hos partiet som vinner valget. Det blir et forhandlingsspørsmål når byrådet skal dannes.

Hvem blir byrådsleder?

Hvis du vil ha mest mulig makt som politiker, bør du gå for stillingen som byrådsleder. BTs måling viser at Aps Harald Schjelderup har festet grepet ytterligere sammenlignet med sin hovedkonkurrent. Det er sittende byrådsleder Martin Smith-Sivertsen fra Høyre.

16. august

Ap fester grepet i Bergen

maaling.JPG

Høyre håper at et samarbeid med Frp, Venstre og KrF skal gi dem fire nye år ved roret i Bergen. Men det håpet får seg en knekk i dag.

BTs målingviser at et slikt samarbeid ikke har flertall fire uker før valget. Arbeiderpartiet fortsetter å stige, og kan nærmest velge og vrake i samarbeidspartnere. Miljøpartiet De Grønne seiler opp som valgets nye joker.

Høyres potensial

_DSC4350.jpg

Gjerdesittere. Det er dagens ord for Bergen Høyre. 18.000 av dem som stemte Høyre for fire år siden er nemlig usikre på hva de skal stemme denne gangen.

Martin Smith-Sivertsens håp er at mange av dem som sitter på gjerdet ender opp med å stemme på partiet hans når valgdagen kommer.

Her kan du lese mer hvorfor Høyre kan har et kjempepotensial til å kapre flere velgerer i tiden fremover.

15. august

Stem på oss!

Det er fire uker til valget, og valgkampen sparkes i gang. Denne helgen opplever Bergen et storinnrykk av toppolitikere fra Oslo.

Jonas Gahr Støre åpnet Aps nasjonale valgkamp på Ny-Krohnborg skolesøndag, mens Knut Arild Hareide spilte gitar på KrFs åpning på Torgallmenningen lørdag.

Årets valg blir det mest spennende på mange, mange år. For Høyre og Arbeiderpartiet nasjonalt er det ekstra viktig å vinne valget i Bergen.

Sabotasje-Siv?

siv 1.jpg

Under Frps valgkampåpning i Ålesund ber Siv Jensen kommunene si nei til å ta imot flyktninger fra Syria.

Det skaper rabalder. I juni ble samtlige partier på Stortinget, unntatt Frp og SV, enige om at Norge skal ta imot 8.000 flyktninger fra Syria de neste tre årene. Selv har Jensen avvist at utspillet kunne tolkes som sabotasje av Stortingets vedtak. Hun forsvarer seg med at hun som partileder har rett til å snakke om Frps politikk.

13. august

Jonasfår (minst) en god nyhet

Partibarometer landet august 2015.pdf Foto: knut hjortland

Det svinger fort i politikken. Etter to negative målinger tidligere i uken, kommer to langt mer positive nyheter for Ap og Jonas Gahr Støre. Aftenposten/Bergens Tidendes nasjonale måling viser at årets lokalvalg kan bli det beste for Ap på 28 år. Også Høyre går bitte litt frem.

NRKs kommunebarometer for august er også godt nytt for Ap.

12. august

Sivs mini-turné

sivjensen05.jpg

Frp-leder og finansminister Siv Jensen legger inn et besøk i «sine» kommuner i Hordaland: Askøy, Os, Austevoll og Bergen. Utgangspunktet i sistnevnte by er at Frp har falt som en stein siden valget for fire år siden.

Da BT møter partilederen i Bergen sentrum, er hun opptatt av å se fremover.

10. august

Jonas får dårlige nyheter

Dagen da de første forhåndsstemmene blir avsagt rundt omkring i kommunene, kommer målingen som heller kaldt vann i blodet til Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

TV2s første nasjonale gallup etter sommerferien er nemlig dårlig nytt for Ap: En nedgang på 5,2 prosentpoeng fra en tilsvarende måling i juli. Høyre, på sin side, går frem.

To dager tidligere viste en måling i regi av Klassekampen og Nationen en tilsvarende tendens.

Publisert: