I tirsdagens Bergens Tidende mente kommentator Frode Bjerkestrand at Fisketorget har mistet sin mening og at det bør legges ned. Eiendomsinvestor Bjørn Hanevik synes det er vel drastisk, men mener det er på tide at de involverte partene rydder opp.

PÅ TOPPEN: Eiendomsinvestor<b> </b>Bjørn Hanevik mener en mobil uterestaurant på toppen av Mathallen kan være en løsning.ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

— Nå har jeg sittet og sett på det som har skjedd på Torget i 20 år, og det har vært forferdelig å se på hvordan de har holdt på. Vi ønsker å beholde Fisketorget, men ikke slik det er nå, sier eiendomsinvestor Bjørn Hanevik.

Uterestaurant på toppen

Allerede før de begynte med å bygge Mathallen, foreslo Hanevik å lage en stor mobil uterestaurant på toppen av bygget. Han hadde en seriøs henvendelse til politikere som satt i posisjon til å legge frem forslaget, men fikk beskjed om at dette ikke lot seg gjøre.

— Jeg tenkte dette var en glimrende idé. Ikke bare hadde den hatt en unik beliggenhet. Man kunne også hatt konserter der, og den hadde også kunne finansiert driften av bygget. Man hadde ikke vært der man er i dag, hvis forslaget hadde fått gehør, sier han og fortsetter:

— Men det er ikke for sent ennå. Det vil koste, men ideen er like god i dag som den var for noen år siden. Den gangen var det fristende å gå inn med penger, for det var jeg som kom med ideen. Men skulle jeg gjort det nå, måtte jeg sett på det på nytt.

Samle huseiere rundt Torget

Eiendomsinvestoren ser også for seg at huseiere rundt Fisketorget kan være med å bidra.

— Vi bør samle alle huseierne rundt Torget, og lage en gruppe som kan være med å få Fisketorget opp der det skal være. Etter å sittet på sidelinjen i mange år, har vi nok mange gode forslag.

— Jeg har investert hundrevis av millioner i byen, og alt som kan være interessant økonomisk, er noe man kan se på. Men først må det ryddes opp. Ingen er tjent med en tom Mathall.

Næringsbyråd Helge Stormoen (Frp) er åpen for gode innspill fra de næringsdrivende.

— Men akkurat nå er det viktig for oss å ha fokus på den avtalen vi har med Totalreform. Kanskje det er de som bør høre på innspill fra de næringsdrivende.

Eiendomsinvestor Knut-Jørgen Hauge er også opptatt av at man kommer seg forbi det nivået hvor alle skylder på alle.

— Det at man har klart å bygge Mathallen, er en prestasjon i seg selv. Nå har man prøvet og feilet, og høstet mange erfaringer. Disse må brukes til å ta et par steg tilbake og gjøre en nyvurdering av hva Mathallen skal brukes til, sier Knut-Jørgen Hauge.

— Det er ikke unormalt at det blir en viss utskiftning av leietakere etter noen år med drift. Sammensetningen har ikke vært ideell og produktspekteret er det samme hos samtlige boder. Man åpner ikke et nytt kjøpesenter med 15 forretninger av Hennes & Mauritz. Det er ingen god forretning for noen av dem, legger han til.

Utstillingsvindu for sjømat

Hauge forteller at han selv var inne på tanken å drifte Mathallen og Torget, da kommunen lyste ut driftsavtalen.

— Men kommunens anbudsdokumentet som ble lagt ut den gangen, var så teoretisk og komplisert at selv store eiendomsselskap ikke hadde kompetansen til å innfri kommunens krav.

Han mener de store aktørene i fiskerinæringen i byen nå må på banen.

— Mitt råd er at kommunen må snakke med fiskebransjen selv, som for eksempel Norsk Sjømatsenter, Lerøy, Marine Harvest. Det er de som har den nødvendige kompetansen om hva som må til for å gjøre Mathallen og Torget til et utstillingsvindu for norsk fisk. Det er det ikke i dag.

— Det viktigste er å se de fantastiske mulighetene som ligger der og løfte diskusjonen opp på et riktig nivå og slutte med å skylde på hverandre. Snøen som falt i fjor får man ikke gjort noe med.