– Det hadde gått ras både foran og bak meg. Til slutt måtte jeg gi opp.

Magnus Solvåg (39) måtte gå fra bilen sin og overnatte i en buss etter at han ble rasfast i Sunnfjord.

Publisert Publisert

RYDDER: Her er mannskaper på plass for å rydde ved Heilevang der to ras sperrer fylkesvei 609 på nordsiden av Askvoll på veien mot Førde. Foto: Statens vegvesen

Onsdag kveld kjørte Solvåg fra Førde mot Askvoll for å sikre hytten si mot uværet som herjet Vestlandet.

På vei tilbake kjørte han nærmest sikksakk mellom steiner og trær som hadde rast ut i veien. Til slutt ble han stående bom fast.

Askvoll isolert

Flere ras over utfartsveiene til Dale og Førde stengte veiene ut fra Askvoll. Båt var den eneste muligheten for cirka 3000 innbyggere.

Mellom Askvoll og Førde gikk det to ras der fem biler i går kveld ble innestengt. En av dem var Solvåg.

OVERNATTET I BUSSEN: Magnus Solvåg ble rastfast i uværet natt til torsdag. Han måtte overnatte i bussen mellom flere stein- og jordskred i Sunnfjord. Foto: privat

Sperret inne

Solvåg forsøkte først å kjøre tilbake til Førde via Dale, men den veien var stengt av ras. Solvåg snudde bilen og begynte å kjøre tilbake, men også der var det gått ras.

– Jeg greide å passere flere trær og steiner som lå i veien, men jeg var ganske anspent da det raste rundt meg. Det var ikke trygt.

Ved Heilevang på fylkesvei 609, stoppet han bilen. Like bak han kom rutebussen.

– Jeg kunne ikke ta sjansen på å kjøre videre. Jeg stoppet bilen og tok med meg det viktigste før jeg gikk inn i bussen.

Der ble han værende sammen med bussjåføren over natten.

Store masser

Torsdag er veivesenet i full sving med å få åpnet veiene som har vært stengt.

Like etter klokken 12 opplyser Ole Kristian Åset i Statens vegvesen at Askvoll ikke lenger er isolert. Fylkesvei 609 mellom Dale og Askvoll på sørsiden ved Dalsfjordbrua er åpnet igjen.

Veien mellom fylkesvei 609 på strekningen Askvoll og Førde, åpner trolig ikke torsdag. Det blir tatt en ny vurdering klokken 18 opplyser veivesenet.

INNESTENGTE BILER: Nå er veivesenet i gang med å rydde etter raset slik at de innestengte bilene ved Heilevang skal komme seg løs. Foto: STATENS VEGVESEN

Satte krisestab

Hendelsene i Askvoll førte til at kommunen satte krisestab ved 01-tiden i natt, forteller Tova Kjæmpenes, som er fungerende rådmann og beredskapskoordinator i kommunen.

– En ting vi håper kommer ut av dette er at man ikke må finne på å slå sammen ambulansebåten i Solund og Askvoll. Uten egen ambulansebåt hadde vi vært hjelpeløs her i går, sier Kjæmpenes.

Fergeforbindelsen mellom Askvoll og Fure går som normalt, men det vil ut på formiddagen bli avgjort om det skal settes inn ekstraferger på strekningen.

– Det er nok en del av pendlerne våre som kommer for seint på jobb i dag. Innad i kommunen er det ingen krisesituasjon. Livet går som normalt. Skoler og barnehager er åpne. Vi har ikke vært utsatt for strømbrudd, sier Kjæmpenes.

Hun sier at man ikke har merket veldig mye til uværet.

– Hadde det ikke vært for skipsbrannen i går kveld og de tre rasene, så tror jeg ikke noen i Askvoll og øyene rundt ville ha leet på et øye. Vi er vant med dårlig vær.

Les mer om uværet:

RAS: Her er ett av rasene ved Askvoll på fylkesvei 609 like vest for Ottersteintunnelen. Det er dette raset det vil ta kortest tid å rydde unna. Foto: Statens vegvesen

– Raste mens vi jobbet

Det var brannmannskaper fra Førde som rykket ut da fem biler ble innesperret mellom to ras.

Greger Nyheim hadde vakt ved brannvesenet i Førde onsdag kveld.

– På vei mot rasstedet opplevde vi at steiner raste ned i veien. Det var flere biler på stedet da vi om frem. Noen klarte å rygge tilbake, sier Nyheim.

Fem biler ble innesperret, men bare en person trengte assistanse.

– Det var en rullestolbruker vi måtte hjelpe ut av området. Ingen kom til skade. Men, farefritt var dette ikke. Det kom små ras mens vi arbeidet på stedet, sier Nyheim, som beskriver et forrykende vær.

Rasområdet ligger ved Heilevang.

– Dette er et område der biler har gått av veien på grunn av ras tidligere. Det blir en del arbeid for entreprenørene å rydde opp, sier Nyheim.

– Det vugget godt

Da BT snakker med Magnus Solvåg torsdag ettermiddag er han akkurat kommet frem til Førde.

– Jeg fikk sove noen timer i natt, men det vugget godt i bussen.

Når han får tilbake bilen sin, og i hvilken stand den er i, aner han ikke.

Publisert