Et lite stykke Krokeide

KROKEIDE: Mattilsynet har gitt tommelen opp til bøndene Jørn og Ruth Hafslund på Krokeide. De har fått tillatelse til å bygge Bergens første camembert-ysteri

  • Terje Bringsvor Nilsen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Kyrne på Breivik gård på Krokeide ville antakelig vært stolte dersom de visste at deres edle dråper utgjør hovedingrediensen i Bergens eneste lokale camembert-ost. Nå er ostedrømmene til ekteparet Ruth og Jørn Hafslund i ferd med å bli et osteeventyr. Etter ni måneder med prøveproduksjon i kjelleren har de fått godkjenning av Mattilsynet til å bygge et stort ysteri på gården. Neste år vil kanskje 10-12 tonn Krokeide-camembert finne veien fra gården og ut til den ostespisende delen av folket.

— Et eventyr, det er det det er, sier bonden Jørn Hafslund smilende.

Møysommelig

Han er iført plasthette og plastforkle og rører møysommelig i et stort kar når Fanaposten besøker gården. Det er onsdag og ostedag i det lille, sterile rommet i kjelleren på Breivik gård. Ysteprosessen startet dagen i forveien, og mye handler om riktig timing. De små ostebitene i karet må være akkurat passelig faste når væsken fjernes og tørkingen begynner.

Bonden demonstrerer metoden for å teste om osten er klar. Han tar opp en bit og slipper den i golvet. Desom den ikke sprekker når den lander, er den ferdig.

— Nå er den fast nok. Forrige gang jeg prøvde ble det et griseri, smiler ostemakeren.

Hafslund heller forsiktig av løypen slik at osten ligger igjen. 20 plastbegre fylles med den bløte råosten. Så begynner den neste delen av prosessen. Begerne med ost skal snues hver annen time, før de omsider saltes og lagres.

— Det er veldig mye eksperimentering. Vi har gått på kurs og lært det grunnleggende, men det blir mye prøving og feiling i prosessen, sier han.

Smaken av Krokeide-camembert skal ifølge bonden gjenspeile hele livet på gården.

-?Alt fra gress til for og melk er med å sette sin signatur på den ferdige osten. Det er ingen andre oster som smaker helt som denne, selv om det sikkert er noen som likner, sier han.

Bein å gå på

Osteprosjektet til Hafslund har blåst friskt liv inn i virksomheten på Breivik gård. Da de startet virksomheten i februar ble halve kjelleren ofret til fordel for det midlertidige ysteriet. Ystekar og kjølerom ble installert, og strenge renholdsregler ble innført. Så begynte eksperimenteringen med melk og løype, yoghurt og mugg. Smått om senn begynte det å dukke opp små oster i kjøleskapet, til barnas forundring.

Siden den gang har familien merket at de vel 30 ukentlige ostene de produserer har fått bein å gå på. Ettersom de foreløpig driver uten mattilsynets godkjenning, er forutsetningen at osten ikke selges.

— Alt vi lager forsvinner. Jeg vet nesten ikke hvor de blir av. Det går stort sett til naboer og gode venner, som får med seg en ost når de er innom. Det er mange som etterspør osten, og det er selvfølgelig morsomt, sier bonden.

Så gjenstår det bare å se om osten er like populær når folk må begynne å betale for den. Med stort nybygg og planer om en produksjon på 10-12 tonn i året er innsatsen høy.?

— Jeg er fryktelig spent. Det er jo ikke gitt at det blir en suksess, men jeg må jo tro det. Vi satser stort på dette nå. For oss er dette først og fremst enda et bein å stå på i gårdsdriften, sier han.

Interesserte hoteller

Bonden er nesten litt overveldet over alle de positive innspillene han har fått etter at de gikk i gang med arbeidet. Hafslund har allerede merket interesse fra hoteller og butikkjeder som etterspør den lokale camemberten.

Osteproduksjonen på Krokeide passer også perfekt inn i kommunens landbruksplan, som blant annet går ut på å finne tiltak som kan opprettholde driften på gårdene.

— Det har vært et eventyr, som sagt. Vi har fått stor støtte. Signalene fra kommunen har utelukkende vært positive. Forsøksringen har bistått med utstyr til prøveproduksjonen, og jeg har fått dele erfaringer, særlig med Albert Muilwijk på Myrdal gård. Det har vært utrolig nyttig, sier bonden.

— Men er folk klar for en bergensk camembert-variant?

-?Det er mulig at folk må læres litt opp, siden camembert ikke er så veldig utbredt her. For eksempel bør man vite at osten får mer smak jo lenger den ligger. Dersom osten ikke er myk nok når den kjøpes er det best å la den ligge i kjøleskapet en ukes tid, opplyser ostemakeren.

Han serverer følgende serveringstips til de som allerede har osten i hus:?

— Prøv en kjeks med camembert og syltetøy, eller honning. Det er veldig godt i kombinasjon med noe søtt, sier han.

TIL LAGRING: Jørn Hafslund startet opp som ostemaker etter å ha gått på kurs og dratt på studietur til Tyskland,Nederland og Belgia.(Foto:Terje Bringsvor Nilsen

Publisert
  1. Arna
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Kommunen venter på vurdering fra FHI. Flere tiltak diskutert.

Byrådet har diskutert tiltak med Folkehelseinstituttet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Vegvesenet inspiserte tunnelen få dager før ulykken

  2. Ti nye smittede på Bømlo: – Vi forventer flere tilfeller

  3. Hvor beskyttet er fullvaksinerte mot smitte? Kan man bli alvorlig syk? Dette vet vi.

  4. Brann-legende er død

  5. Brannvesenet ikke varslet: – Dette bør være en tankevekker

  6. Her har bergenserne blitt smittet