Klippfisk med løk og egg

Hvor ofte lager du klippfisk? Og når du først setter i gang, hvor ofte lager du da noe annet enn den vanlige tomatiserte klippfiskgryten med svarte oliven?

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

MARIUS MØRK

Og når du først lager bacalao, hvor ofte tenker du egentlig over at det finnes mange forskjellige typer klippfisk? Ikke så ofte som klippfiskekspert Knut Garshol fra Kristiansund, sannsynligvis. Han brenner for klippfisk, og etterlyser en større bevissthet om den her hjemme.

— Problemet i Norge er at en aldri vet hvilken sort klippfisk man får, forteller han. Ikke vet du noe om kvaliteten, og der er det virkelig store forskjeller, men du vet heller ikke om det du kjøper er klippfisk av kysttorsk eller skrei. Vi burde gjeninnføre merking av klippfisk, slik at forbrukeren blir mer bevisst. Det finnes steike god klippfisk i dette landet, men det merkes dessverre ikke i fiskediskene.

Spør etter kvalitetsfisk

Og det er kanskje på tide at vi begynner å spise mer av den virkelig gode klippfisken. Norges svar på parmaskinken; den forsvinnende lille delen av klippfiskberget som ikke har vært frossen og som har blitt modnet og saltet i to omganger. Du ser det er et helt spesielt råstoff fordi kjøttet er svakt gulaktig (ikke helt hvitt som hos klippfisk som er laget av frossenfisk), det er brede fettlag mellom de store flakene, fisken er myk og føyelig, ikke hard som en planke og så tykk at den må vannes ut i fire-fem døgn! Så å si alt av denne kvalitetsfisken eksporteres til ganer mer krevende enn den norske. Det er denne klippfisken som dyrkes i land som Brasil, Spania og Portugal. Kanskje på tide å spise mer kvalitetsklippfisk også hjemme hos deg? Spør etter klippfisk av superior extra kvalitet neste gang du er hos fiskehandleren. Han skjønner sikkert ikke hva du snakker om, men det er jo en begynnelse!

Prøv en annen variant

Kanskje også på tide å prøve andre oppskrifter enn bacalao Vizcaina, den tomatbaserte klippfiskretten som baskere brakte til Kristiansund på attenhundretallet, og som spredte seg til resten av landet siden. Portugiserne elsker klippfisk og har et arsenal av oppskrifter der de dyrker sin kjærlighet til den. Bacalhau à Gomes De Sá er en av de mest berømte, visstnok oppkalt etter en restauratør fra Porto. Den blander norsk klippfisk med olivenolje, løk, persille, poteter og massevis av nykvernet pepper, og smaker vidunderlig.

Til fire personer trenger du:

800-1000 gram klippfisk (helst av ufrossen og dobbeltsaltet type) 12-15 oliven (gjerne store grønne) 5-6 poteter 2 store løk 4 fedd hvitløk 3-4 hardkokte egg 2 never finhakket persille et par små fingerklyper muskat olivenolje

Vann ut klippfisken ett døgn per centimeter tykkelse. Skift vannet 2-3 ganger for dagen. Kok potetene. Skjær ut medium tykke løkringer og stek i panne på litt over medium varme med et par gode dasher olivenolje. Sett til side når løken har blitt noe brun. Tilsett finhakket hvitløk i siste minutt. Trekk fisken i 7-15 minutter alt etter tykkelsen. Sett ovnen på 200 grader. Ta ut fisken og flak den i så store biter som mulig. Ta bort eventuelt skinn. Skjær potetene i relativt tykke skiver. Fordel fisk, poteter og løk i en olivenoljet ildfast form. Gjem det meste av fisken under poteter og løk. Ha over salt, olivenolje, muskat og nykvernet pepper. Masse nykvernet pepper. La formen stå i ovnen til den er ferdig, ca. 15-20 min. Server med persille, hardkokte egg, oliven, brød og vin, og få med deg neste artikkel om berømte verdensretter der vi skal lage Quiche Lorraine fra øl- og fleskfylket Alsace-Lorraine i Frankrike!

Hurtigfakta/sammendrag:

 • Bruk klippfisk av superior extra kvalitet.
 • Trekk fisken og flak den opp
 • Surr løk i en panne, skjær kokte poteter i tykke skiver.
 • Ha poteter, fisk og løk i en ildfast form med masse olivenolje og nykvernet pepper.
 • Bak 15 min. i ovn ved 200 grader. Server med persille, hardkokte egg og oliven.
VIDKJENT: Bacalhau à Gomes de Sá er en av Portugals mest berømte klippfiskretter. Bruk den beste klippfisken du finner samt masse olivenolje, løk, nykvernet pepper og persille.<p/>FOTO: FRANCESCO AGNESI
Publisert
 1. Næringsmiddelindustrien
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Asfaltbil falt ti meter ned skrent: – Varm asfalt ligger strødd utover på parkeringsplassen

 2. Trapper opp streiken: Disse skolene rammes fra mandag

 3. Kampsportinstruktør fengslet for seksuell omgang med tenåring

 4. – Statnett har dessverre bygget en linje som ikke fungerer

 5. Mener for få bergensere kjenner dette stedet. Nå tar de grep.

 6. Ap under 20 prosent på ny måling