Tre menn tatt for minibank-svindel

Tre menn tatt for skimmingforbrytelser i Bergen, én av dem fremstilles for fengsling torsdag. Minst 2000 kunder rammet.

Publisert:

RYKKET UT: Politiet fjernet tirsdag ettermiddag en plate som var montert på oppsiden av en minibank på Wergeland i Bergen. ARKIVFOTO: KRISTIN JANSEN

— Foreløpig er det fire minibanker vi vet er skimmet, sier Johannes Råen.

Han er overbetjent og koordinator for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt. Foreløpig har politiet funnet spor etter svindelaktivitet fra søndag 15. juni til onsdag 18. juni.

— Til nå har vi tilbakemeldinger fra Sparebanken Vest om at cirka 2000 bankkort er blitt såkalt skimmet, altså at datainformasjon og eventuelt kode er blitt kopiert, sier Råen.

— Disse bankkundene vet nok ikke at kortene deres er blitt skimmet. Banken vil i løpet av kort tid underrette de kundene det gjelder, sier han videre.

Flere banker kan være rammet

Alle skimmingepisodene er ifølge Råen foreløpig avdekket innen Bergen kommune, ved fire minibanker:

  • På Wergeland
  • På Danmarks plass
  • Ved Øyrane Torg
  • Ved et kjøpesenter på Sandsli
  • Andre banker undersøker nå eventuelt omfang i sine bankautomater. Vi har indisier som tilsier at også andre minibanker enn Sparebanken Vest sine, er rammet, sier Råen.

- Hva bør folk gjøre for å unngå dette?

— Sjekk minibanken og se om den ser normal ut, vanligvis er skimmingutstyr plassert utenpå eksisterende minibank. Det kanskje beste rådet er likevel å skjule koden; uten den kommer ikke svindlerne noen vei, sier Råen.

- Tre personer er tatt. Kan det være flere involvert?

— Det er de tre vi har opplysninger om foreløpig. Jeg vil av hensyn til etterforskningen ikke si hvor lenge de har vært i landet.

Torsdag ettermiddag ble en 42 år gammel rumener fengslet i saken, for fire uker.

Oppdaget av kunde

Tirsdag ettermiddag rykket politiet ut etter melding om at svindlere hadde vært på ferde i en minibank ved Rema-butikken på Wergeland, like sør for Bergen sentrum. En politipatrulje dro av gårde, det samme gjorde automateier Sparebanken Vest.

FORSØKT LURT: Bjarne Larsens kort ble slukt av maskinen tirsdag ettermiddag. Han tok dermed kontakt med banken og politiet. Foto: KRISTIN JANSEN

På stedet fant de utstyr som ikke skulle være der: En plate festet med superlim der lysrøret skulle vært.Tirsdag sa politiet at det trolig dreier seg om utstyr til å filme kortinformasjon og kode.

Såkalt skimming foregår vanligvis i minibanker ved at svindlerne fester en liten kortleser som kopierer kortinformasjonen over kortleseren. Slike innretninger kan være meget avanserte og kan være vanskelig å oppdage.

Ifølge overbetjent Råen er det en vanlig fremgangsmåte ved slik svindel at informasjon blir tatt med til utlandet — og der brukes til å lage nye kort.

— Da snakker vi om kort uten mikrochip. De kan da brukes i land der chip i kortene ikke er innført, for eksempel i USA, sier Råen.

Sjekker omfanget

Onsdag ble tre menn pågrepet i saken, til ulike tider. Mennene er født i henholdsvis i 1972, 1984 og 1987.

Minst én av dem skal være av rumensk opprinnelse, ifølge politiet.

— Den eldste av mennene blir fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Alle tre er siktet for skimmingforbrytelser, sier politiadvoklat Magne Kvamme Sylta i Hordaland politidistrikt.

FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat Magne Kvamme Sylta ba torsdag om rettens velsignelse til å varetektsfengsle en av de tre svindelsiktede mennene. Foto: Ørjan Torheim

Tirsdag hadde ikke politiet opplysninger om at noen var blitt lurt. Politiet etterforsker nå omfanget, og tror det kan dreie seg om flere forhold.— Trolig dreier det seg om flere minibanker, sier Sylta, som ikke vil gå ut med detaljer om saken før torsdagens fengslingsmøte.

- Har dere fått bekreftet om noen er blitt svindlet i tilknytning til saken?

— Så langt har jeg ikke svar på det spørsmålet, vi er flere som driver og jobber med å innhente informasjon i saken, sier Sylta.

Fengslingsmøtet ble utsatt på ubestemt tid, da dommeren ikke ville godta bruk av telefontolk.

Card trapping

Tirsdag anså Sparebanken Vest at at episoden ikke dreide seg om skimming, men en liknende variant.

— Utstyret har ikke slått ut på våre systemer slik det gjør i skimmingsaker. Det ser ut til å være snakk om card trapping, der et kamera er montert over minibanken og et deksel skal simulere der du putter inn kortet. Da må være folk i nærheten som henter ut kortet, sa informasjonssjef Lars Ove Breivik.

— Vi er bekymret for all type svindel. Ved skimming kommer det gjerne flere forsøk på rad, men dette kan se ut som et enkeltstående tilfelle, sa han videre.

Siktelsen før dagens fengsling gjelder overtredelse av straffelovens paragraf 145, 2. og 3. ledd (se fakta).

Publisert: