Da hele byen sto på hodet

I dag er det nøyaktig 25 år siden den internasjonale Grand Prix-finalen i Grieghallen.

På vei inn i Grieghallen stormet en kvinne frem og helte en blanding av vann, olje og pepper i håret på kronprinsesse Sonja.
Harald Tusberg var underholdningssjef i NRK og Åse Kleveland programleder under den internasjonale finalen.
  • Arne Collianderstine Helene Palméranne-grethe Dahl
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Folkefest i sentrum, og Bergen direkte på TV i hele Europa.

Bergen var raskt på banen da Bobbysocks i 1985 vant den internasjonale finalen med "La det swinge". Den gangen eksisterte verken Oslo Spektrum eller Telenor Arena. Grieghallen sto betydelig sterkere enn i dag som arena for et slikt gigantarrangement. Jubelen var derfor stor da NRK valgte Bergen som finaleby. Dette var en glimrende anledning til å markedsføre Bergen som turistby. I dagene før finalen produserte NRK videosnutter fra Bergens-området med hver enkelt artist som introduksjon før de gikk på scenen.

Strålende vær

Byen mellom de syv fjell hadde i aller høyeste grad værgudene på sin side under arrangementet. Selve finaledagen var det 27 deilige grader og byen sydet av liv. Nærmere 500 pressefolk hadde inntatt Norges nest største by for å dekke begivenheten.

— Melodi Grand Prix i 1986 var absolutt det største jeg fikk oppleve som byens turistsjef. Natt til selve arrangementsdagen lå jeg i sovepose på kontoret. Da jeg kikket ut vinduet om morgenen, var det helt grått. Da tenkte jeg; Å, Gud hjelpe meg! Men så skinte heldigvis solen opp og dagen ble den aller beste, minnes Ola Hiis Bergh (80).

I sentrum var det en rekke aktiviteter for alle de tusener som ikke slapp inn i Grieghallen. Dagen før selve sangfinalen var det, av alle ting, hopprenn i trappene fra Johanneskirken og ned til Vestre Torggate. Snøen fra Finse smeltet faretruende fort i varmen, men hopprenn ble det. Mellom 10.000 og 15.000 tilskuere fulgte rennet med deltakere som Roger Ruud, Hroar Stjernen og Vegard Opaas.

Sonja angrepet

Før sendingen ble det dramatikk utenfor Grieghallen. En 47 år gammel velkledd kvinne angrep kronprinsesse Sonja på vei inn. Kvinnen tømte en brusflaske som inneholdt en blanding av vann, olje og pepper over hodet på kronprinsessen. Hun tok heldigvis opptrinnet med fatning, og sminkørene til NRK fikk raskt fjernet griseriet. Dermed kunne programleder Åse Kleveland entre scenen og sendingen starte som planlagt. Knut Bjørnsen hadde jobben som norsk kommentator. Folk utenfor Grieghallen var mer oppskaket enn Sonja, og brukte ord som sikkerhetsskandale.

Gjennombrudd

I pausen, før avstemningen, opptrådte 17 år gamle Sissel Kyrkjebø for aller første gang på TV. Det ble første skritt på veien mot en stor, internasjonal karriere. Hun sang blant annet "Å Vestland, Vestland".

— Hun var en musikalsk vinner her i kveld, fastslo den norske deltakeren, Ketil Stokkan, etter finalen.

Folkefest

Bortsett fra all norgesreklamen, hadde turistsjef Hiis Bergh en annen og minst like viktig målsetting; at absolutt hele byen skulle være med på dette. Og det ble den til gagns.

— Takket være bergenserne ble folkefesten faktisk det aller gjeveste – og vi fikk et fantastisk renommé blant folkene i Eurovision, som var veldig fornøyde med hele opplevelsen og imponerte over folkefesten rundt. Og det er de fremdeles, sier eks-turistsjef Hiis Bergh.

Neste gang Norge arrangerte Eurovision Song Contest, var i Oslo i 1996. Og altså i fjor.

— Men ikke en gang de to helnorske drosjesjåførene jeg kjørte med den gangen, visste at det gigantiske musikkevenementet var i by’n. Nei, det var helt anonymt i forhold til folkefesten vi hadde i Bergen. Jeg har likevel ingen tro på at Bergen kan arrangere Melodi Grand Prix igjen, til det er arrangementet blitt altfor stort. Jeg tror de skal ha rundt 15.000 tilskuere i Düsseldorf i år, rundt ti ganger så mange som vi hadde i Bergen i 1986, sier Ola Hiis Bergh.

Publisert
BT anbefaler

Kapteinen hyller «Kniklas». Måten han lader opp på, forundrer.

Brann sendte publikum til himmels igjen og igjen og igjen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

  2. Person skal ha blitt slått ned på Fisketorget

  3. Nyter livet på Bryggen: – Har kost oss i hele dag

  4. Mann får penger for å flytte: – Var ikke andre muligheter

  5. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg

  6. – Fantastisk å være en del av Brann