Skuffet og lei seg for Hagen

Hordalandsbenken til Frp er slått knock-out av Frp-kontroversene.

SÅRET: Frp-veteran Carl I. Hagen gikk hardt ut mot partiformann Siv Jensen denne uken. Grunnen er at han ble vraket som representant i Nobel-komiteen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg føler meg helt tom innvendig. Jeg føler jeg står på stedet hvil. Nå føler jeg meg mest lei meg, på vegne av alle parter. Ikke minst partiet, sier Laila Reiertsen.

Hun representerer Hordaland og Frp på Stortinget. De senere dagers maktspill for åpne scener i media har gjort sterkt inntrykk på henne.

Karin Woldseth følger opp:

— Jeg er svært glad i Carl. Han har vært sjefen min, og det som har skjedd nå er fryktelig trist, sier Karin Woldseth.

Ingen kommentar

Ingen av dem ønsker å fortelle hva de stemte i forrige uke da 25 mot 6 stemmer vraket Carl I. Hagen til fordel for Inger Marie Ytterhorn til det prestisjefylte vervet som medlem av Nobel-komiteen. Men lei seg er de.

— Det er ikke trivelig. Det er utrivelig og trist. Men noe mer har jeg ikke så veldig lyst å si, sier Gjermund Hagesæter.

De øvrige stortingsrepresentantene fra Hordaland og Sogn og Fjordane vil ikke uttale seg om Hagen-saken. Heller ikke fortelle hva de stemte da stortingsgruppen til partiet i forrige uke med 25 mot seks stemmer vraket Hagen til fordel for Inger Marie Ytterhorn til det prestisjefylte vervet som medlem av Nobel-komiteen.

Arne Sortevik fra Hordaland, og Åge Starheim, Frp-representant fra Sogn og Fjordane er lite meddelsomme. Sortevik sier:

— Jeg diskuterer ikke dette i offentlighet.

Eksklusjon

Ingen partier i Norge har strengere vedtekter når det gjelder partilojalitet enn Frp: «Medlemmer som gjennom sin utmelding eller offentlig handling søker å skade partiet, partiets tillitsvalgte eller folkevalgtes omdømme, anses som aktivt utmeldt.»

Paragrafen er blitt brukt i flere saker der Frp-medlemmer har gått ut med krass kritikk av partiet, men Hagen bør ikke rammes av denne paragrafen, mener stortingsrepresentant Hagesæter.

-Jeg registrerer at han er skuffet og trist. Men jeg tror ikke vedtektene vil benyttes i denne saken. Man må kunne diskutere ting innad og utad uten at man blir ekskludert. Vi er et demokratisk parti, som alle parti i Norge.

Hagesæters kollega Laila Reiertsen er ikke like bombastisk som Hagesæter:

— Det er ikke noe vi har drøftet ennå. Men nå må vi bare ta oss i nakken og jobbe videre, i respekt for velgerne. Gi meg en dag til å komme meg på, så er jeg klar.

Dårlig behandlet

Carl I. Hagen har god grunn til å føle seg dårlig behandlet, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Som en av de få politiske rikssynserne støtter Aarebrot Carl I. Hagen når han mener seg dårlig behandlet av Frp-ledelsen.

— Vrakingen av Carl I. Hagen til det presistisjetunge vervet som medlem av Nobel-komiteen er smålig. Vi har ikke opplevd en råere behandling siden Einar Gerhardsen skjøv Oscar Torp ut på sidelinjen da han i 1953 igjen overtok statsministerposten i Norge, mener han.

- Hvorfor mener du han er dårlig behandlet når han har fått alle de verv han har bedt om, med unntak av dette siste vervet, er blitt eldregeneral, har sittet i partiets strategiutvalg og hatt møterett i sentralstyret?

— Alt det er selvsagt riktig. Han har fått mange posisjoner, men dette vervet kommer i en helt spesiell stilling. Jeg forstår heller ikke hva partiet er så redd for. I dette vervet har jo medlemmene munnkurv.

Aarebrot har ingen forståelse for at partiet valgte å la Inger Marie Ytterhorn få fortsette som partiets representant i Nobelkomiteen.

— Vi snakker om partiformannen gjennom 28 år opp mot en partibyråkrat som ikke har utmerket seg på noen måte. Jeg kan knapt tenke meg en mer ujevn konkurranse.

- Hva med partidemokratiet? Et flertall av 25 mot 6 valgte Ytterhorn?

— Det med partidemokrati er bare noe tøv. Alle vet jo at innstillingen fra valgkomiteen er avgjørende i en slik situasjon. Et benkeforslag har liten mulighet for å nå igjennom. Dette er planlagt av Siv Jensen og Kjetil Solvik-Olsen, sier Aarebrot.

Hva synes du om Hagens utspill den siste uken? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert:
DISKUTERE: Man må kunne diskutere innad og utad uten å bli ekskludert, mener Gjermund Hagesæter
DÅRLIG: Behandlingen Carl I. Hagen har fått er uverdig, mener Frank Aarebrot.
TOM: Laila Reiertsen er utslått etter de siste dagenes kontroverser.