— Gjerdene representerer høye kulturminneverdier, de er en del av selve parken på samme måte som trærne, gresset og blomstene, sier rådgiver hos Byantikvaren Heming Hagen.

I 2011 ble de 2,2 meter høye smijernsgjerdene revet, og erstattet med langt lavere gjerder av galvanisert støpejern. Kommunen ønsket opprinnelig å fjerne gjerdene for godt, men da grep fylkeskonservator, Per Morten Ekerhovd, inn og stoppet rivingen med en midlertidig freding av gjerdene.

— De er en del av den originale komposisjonen av parken som det er viktig å bevare, også i fremtiden, sier Ekerhovd.

Restaurert i Tyrkia

Etter at gjerdene ble tatt ned i 2011 ble de sendt til Tyrkia for rehabilitering.

— I 2011 var de i veldig dårlig forfatning, flere steder var det deler som manglet, sier Hagen.

KULTURMINNE: Polske Josef Kura Tadeusz og Rafal Szaleik fra Bergen Personal monterer porten som vender mot VilVite-senteret.
Odd E.Nerbø

Seksjonsleder i Grønn Etat, Rune Hesjedal, forteller at gjerdene nå har blitt rengjort, galvanisert og malt på nytt i Tyrikia.

— I tillegg var det en del skader som måtte utbedres, og noen deler var så dårlige at de måtte byttes ut med nye. Gjerdene er likevel helt identiske med de originale, og man kan ikke se noen forskjell, sier han.

- Kommunen viser ansvar

Fylkeskonservatoren berømmer kommunen for arbeidet med gjerdene, og understreker at han nå har en god tone med kommunen. Ekerhovd mener de gjør rett i å stenge parken til høsten for å kunne totalrenovere området.

— Kommunen viser ansvar, og gjør grep for å ta vare på et viktig kulturminne i Bergen. Nygårdsparken er en sjeldent flott park, og det er viktig at vi har slike grønne områder i byen. På varme sommerdager er den nedre delen av parken dekket med folk. Det synes jeg er fantastisk, sier Ekerhovd.

Foreløpig er det en 360 meter lang strekning i Tormøhlensgate som får tilbake det restaurerte gjerdet i løpet av sommeren. Til vinteren vil også smijernsgjerdene i den nordre delen av parken bli restaurert.

1977: Vedlikehold av smijernsgjerdet.