Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen ber torsdag byrådet om å inndra skjenkebevillingen for deler av Radisson Blu Royal Hotel Bryggen.

Skjenkestoppen gjelder for 14 dager. Årsaken er et noe uvanlig selskap, som skjenkekontrollen mente gikk over styr tidligere i vår.

I byrådets sakspapirer er festen beskrevet i detalj.

«Gjesten hadde måne»

Stemningen var satt da kontrollørene ankom hotellet. Allerede i inngangsdøren ble de invitert med ut på byen av en uniformskledd herre i 60-årene.

- Mannen fortalte kontrollørene at de var «buekorpsgutter», og «vi har vært her nå, nå skal vi på byen. Dere må bare bli med», heter det i kommunens rapport.

FOAJEEN: Buekorpsguttene festet her i baren i hotellets resepsjonsområde. Personen på bildet har ingenting med saken å gjøre. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ
STENGER: Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen understreker at skjenkenæringen må overholde alkoholloven.
Ørjan Deisz

Deretter har kontrollørene beskrevet flere situasjoner som fulgte.— I lobbyen var det et selskap hvor gjestene var ikledd buekorpsuniformer. Flere av selskapsdeltakerne var høylytte, hadde jevnlige, kraftige latterutbrudd og kontrollørene observerte begge at det var et høyt beruselsesnivå på flere, heter det videre.

Kontrollørene fant det også nødvendig å nevne at en av gjestene hadde måne.

Slo på tromme

To av festdeltakerne ble dessuten fulgt over tid og gitt presise signalement i rapporten.

I tillegg til mye ustø gange, bemerker rapporten at den ene gjesten plutselig skal ha ropt at «det er ingen som har kontroll« .

En annen gjest veltet stoler, tømte et glass konjakk og slo på en tromme båret av en kvinne.

— Han stoppet opp rett foran kontrollørene, bøyde hodet bakover og helte alt innholdet i glasset ned i munnen sin. Han skrådde så mot høyre vegg hvor han stoppet opp ved siden av en kvinne som bar på en tromme. Denne begynte gjest nummer en å tromme på med hendene og konjakkglasset, skriver kontrollørene.

Forbauset over gjestene

Skjenkekontrollen reagerer på at personer i selskapet var åpenbart beruset, uten at de ble vist bort fra skjenkeområdet. Dette er grunnen til at bevillingen for et av hotellets skjenkeområder er foreslått inndratt.

I svaret til kommunen beklager hotellet situasjonen, og forteller at de var forbauset over oppførselen til gjestene.

— Vi legger oss helt flate for denne hendelsen, dette var et selskap med eldre buekorpsmedlemmer, og vi hadde aldri trodd at de skulle ta slik av som de gjorde, skriver hotellet.

Hotelldirektør Nina Askvik sier til BT at hun ikke er kjent med at byrådet vil inndra skjenkebevillingen.

— Før jeg har snakket med skjenkekontoret på torsdag, kan jeg ikke gi noen kommentarer, sier Askvik.

Klart brudd

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen har selv anbefalt skjenkestopp i saken, og er tydelig på at brudd på alkoholloven må medføre reaksjoner.

— Skjenkebevilling skal være lett å få og lett å miste. Næringen må forholde seg til de lover og regler som gjelder. Vi ønsker sterkt å ha et seriøst uteliv i Bergen, og da må vi slå ned på regelbrudd, sier Stolt-Nielsen.

Etter at vedtaket er fattet, vil hotellet kunne anke saken til bystyrets helsekomité.

TRADISJON: Byens velkjente buekorps har en lang historie i Bergen. Figurene er fra buekorpsmuseet.
Anne-Grethe Dahl