Kommunen avslo barnehager

Bergen kommune kunne fått barnehagene gratis, men avslo. Ap og SV reagerer.

AVVISER: Ragnhild Stolt-Nielsen (H) mener kommunen ikke trenger å drive barnehager selv. Hun ser for seg at kommunens andel kan synke i årene fremover.
  • Krister Clausen Hoaas
  • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Før Vappusbarnehagene ble overtatt av Tore Andersen og Regnbuen barnehager, fikk kommunen tilbud om å overta. Svaret var nei

Per i dag går 31 prosent av barnehagebarna i Bergen i en kommunal barnehage. Det er akkurat over det målet Bergen kommune har satt.

En gjennomgang av tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Bergen er den av de største byene med desidert lavest andel kommunale barnehageplasser.

I borgerlig styrte Oslo går nesten dobbelt så stor andel av barna i kommunale barnehager. Også i Stavanger styrer de borgerlige partiene. Der er andelen barn i kommunale barnehager enda høyere.

Ville ikke overta

Regnbuen, eid av Tore Andersen, har tatt over Vappusstiftelsen og deres 23 barnehager i Bergen. Etter det første samarbeidet ble inngått, har de to fusjonert, og heter nå Kidsa.

BT har fått bekreftet fra administrasjonen i Bergen kommune, at Stiftelsen Vappus tok kontakt med Bergen kommune og «spilte inn» at kommunen kunne få gratis barnehagene, som slet tungt økonomisk. Det ble det aldri noe av, fordi den politiske viljen ikke var til stede.

Les også

Tore Andersens barnehagekupp

En overtakelse ville gitt Bergen kommune samlet ca. 40 prosent av barnehageplassene. Selv det ville ikke brakt Bergen til landsgjennomsnittet over kommunalt eierskap i barnehagene og fortsatt langt unna Oslo, Stavanger og Trondheim.Daværende barnehagebyråd Filip Rygg (KrF) husker ikke at kommunen fikk tilbudet.

- Det eneste jeg husker er at vi fikk spørsmål om å dekke pensjonskostnadene deres. Det så vi som både juridisk og politisk umulig. Vi ville fått tilleggskrav fra alle andre barnehagedrivere. Det ville knekt økonomien.

Han ville uansett ikke sett det som ønskelig at kommunen tok over disse.

Kan konkurranseutsette

Nåværende barnehagebyråd, Ragnhild Stolt-Nielsen (H), er enig. Hun påpeker at målet for kommunen er at det finnes nok barnehager av kvalitet.

- Vi må verken eie eller drive dem. Det er helt unødvendig, så lenge det finnes så kompetente barnehageeiere som vi har i denne byen.

Hvor mange kommunen skal ha er usikkert.

- Det er ikke skrevet i stein at det fortsatt skal være 30 prosent. Av en eller annen grunn har det tallet vært ganske stabilt.

Stolt-Nielsen vil ikke utelukke at den kommunale andelen barnehager går ned fremover. Enten som følge av at veksten tas av private, eller ved konkurranseutsetting av kommunale barnehager.

- For Bergen sin del er det ikke et mål at vi skal konkurranseutsette barnehager. Først og fremst skal vi sikre at nok barn får plass. Men alle som følger med vet at vi ikke har et religiøst forhold til det å eie selv.

Burde øke antallet

Harald Schjelderup i Arbeiderpartiet peker på at det skal bygges flere nye barnehager i de kommende årene.

— Bergen kommune kan ikke entydig lene seg på private utbyggere. Vi vil at kommunen skal ta ansvar og bygge flere barnehager i egen regi.

Schjelderup viser til den økonomiske situasjonen i Europa, og strengere krav fra banker, som har gitt negativ effekt på realisering av private barnehageprosjekter.

— Kanskje bør Bergen ha som ambisjon å øke andelen kommunale barnehager fra 30 til 40 prosent, all den tid det ser ut til at den private barnehageutbyggingen ser ut til å gå tregere.

Han mener byrådet i dag ikke gjør en god nok jobb for å følge opp bystyrets vedtak om full barnehagedekning og bydelsprioritering. Det er Oddny Miljeteig (SV) enig i. Hun mener kommunen burde kjent sin besøkelsestid da Vappus sine barnehager ble ledige på markedet.

— Du snakker meg om et selskap som hadde godt omdømme. Vappus-barnehagene var forbundet med ren kvalitet. Og nå er dette blitt til Kidsa. Det er rett og slett et barnehagekupp. En av dem som har drevet med kommersielle barnehager lengst i Bergen har brukt rå markedsmekanismer på å skaffe seg store verdier, uten at disse nødvendigvis kommer ungene til gode, sier Miljeteig.

Hun håper byrådet snur i spørsmålet om hvor mange barnehager kommunen skal ha.

— De bør sikre at tyngdepunktet i Bergen sin barnehagesektor ikke ligger hos noen som er avhengige av utbytte og profitt.

REAGERER:Harald Schjelderup mener Bergen kommune burde øke andelen barnehager. Det mener også Oddny Miljeteig som sitter i bakgrunnen..
Publisert
BT anbefaler

McDonald’s og Burger King får konkurranse. Nå blir det burgerkrig i Åsane.

Ny burgerrestaurant åpner i lokale like ved McDonald’s.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Utelivsbransjen fikk tre og en halv times varsel om nye tiltak: – Det er respektløst. Dette hadde aldri skjedd med en annen yrkesgruppe.

  2. Etter nesten 40 år i sjefsstillingen trer han tilbake på grunn av alvorlig sykdom

  3. Svensker dropper vindkraftplaner i Nordhordland og Gulen

  4. McDonald’s og Burger King får konkurranse. Nå blir det burgerkrig i Åsane.

  5. Går ut med navnet på 38-åring som ble funnet død

  6. SFO-ansatt siktet for overgrep mot barn. Foreldre ved skolen blir innkalt til møte.