Vil pusse opp byen for 438 mill.

Badeplasser i sentrum og skøytebane i Nygårdsparken er bare noe av det byrådet vil gjøre for at Bergen skal bli en bedre by å bo i.

Publisert Publisert

GRØNTMILJØPLAN: Byrådet og byråd Lisbeth Iversen legger i dag ut plan for blågrønn infrastruktur på høring. Foto: ØRJAN DEISZ

  • Ingeborg Strand Christensen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Dette er en veldig ambisiøs plan for hele byen, hvor det er snakk om mange hundre millioner kroner i investeringer, sier Lisbeth Iversen (KrF), byråd for sosial, bolig og områdesatsing.

Fram til 3. mai kan bergensere komme med innspill til Grøntmiljøplanen, hvor byrådet har foreslått en handlingsplan for anleggsutvikling i perioden 2012-2020.

Pusser opp Nygårdsparken

Nygårdsparken er det enkeltprosjektet kommunen kan komme til å bruke mest penger på. Det er i utgangspunktet planlagt å bruke 30 millioner kroner, men byråden vil bruke enda mer penger i tilknytning til andre prosjekter for parken.

— Parken er stor og et enormt viktig byrom å trygge og gjøre bra for alle. Vi ønsker ikke at Nygårdsparken blir liggende som en tom, trist sak, sier Iversen.

Hun vil gjøre parken mer attraktiv gjennom å bygge en ny, stor fontene, som hun håper bergenserne vil la seg begeistre over. Om vinteren kan vannet rundt fontenen fryses til is og brukes som skøytebane.

— Vi vil restaurere og renovere parken til sin fordums prakt ved å beskjære, beplante og drenere hvor det trengs, sier Iversen.

Les også

- Kvinne takket nei til stoff og ble truet av to menn

Nygårdsparken er kjent som byens narkotikascene, og Iversen mener det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig når man vil gjøre parken tilgjengelig for alle.

— Det ene er samarbeid med politi og andre myndigheter om rus og omsetning, kriminalitet og bruk av narkotika. Det andre er at vi parallelt med å begynne å kutte vegetasjon etter politiets ønske oppgraderer stier og gress for å øke aktiviteten der.

Sentrumsnære badeplasser

I Grøntmiljøplanen er det foreslått å bruke over 45 millioner kroner på seks nye badeplasser i Fyllingsdalen, Ytrebygda og Fana. Iversen ivrer også for flere sentrumsnære badeplasser, som foreløpig ikke ligger i planen.

— Vi vil åpne den nye Ballastbryggen på Nordnespynten så fort det blir varmt. I tillegg kommer det en del prosjekter som ikke er tegnet helt ferdig, men det vil bli overraskende mange muligheter for bading, sier Iversen.

Det er også planlagt å etablere bademuligheter ved Markusplassen og Møllendalsallmenningen.

Nye parker på Laksevåg

Det er ikke bare Nygårdsparken som får seg en overhaling. Byrådet satser også i bydeler som scoret lavt i levekårsundersøkelsen i 2008. Spesielt Laksevåg bydel er tiltenkt et løft, med den nye Håsteinaparken, Vestparken og turstien Løvstien.

— Vi gjør en områdesatsning etter at bydelen har scoret lavt i levekårsundersøkelser, slik at særlig utsatte områder skal få et områdeløft, sier Iversen.

- Viktig arbeid

Marianne Skjulhaug, tidligere rektor ved Bergen Arkitekthøgskole, mener planutkastet er godt.

— Byrådet har gjort et viktig arbeid på vegne av byens innbyggere. Forskning viser at urbane boligområders attraktivitet til dels henger sammen med rekreative kvaliteter, sier Skjulhaug.

I Grøntmiljøplanen er det særlig fokus på parker og byrom, turstier og badeplasser. Slik planen foreligger før den legges ut for høring, er det planlagt å bruke 438 millioner kroner.

— Planen beskriver utfordringer og konkrete tiltak, men den har likevel ikke et helhetlig kart som viser hvordan de ulike temaene vil kunne virke sammen med den overordnete bystrukturen. Det er en svakhet, sier Skjulhaug.

POSITIV: Tidligere rektor ved Bergen Arkitekthøgskole, Marianne Skjulhaug, roser planen. Foto: JAN LILLEBØ

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Uvanlig å se et slikt lavtrykk i juli

  2. Her gikk det galt

  3. Fritidsbåt i sterk kuling sendte mayday: – Kunne gått galt

  4. Seilbåt slår inntil bygning ved Sandviksbodene

  5. Norge har inngått korona-avtale med IMF

  6. Vindmølle totalt utbrent i Fitjar