Blir syk av inneluften på skolen

I fjor slo kommunen fast at Damsgård skole er blant byens mest forfalne. Mugg og fukt ødelegger inneklimaet. Men lite har skjedd. I mellomtiden blir elevene syke.

Publisert Publisert

ASTMA: Timea Kristine Ramstad Forras har fått astma etter hun begynte på Damsgård skole. Byrådet har lovet å rehabilitere skolen. Men lite er gjort. Nå etterlyser moren, Ann Kristin Ramstrøm handling fra skoleledelsen i Bergen. Foto: ODD MEHUS

  • Ragnhild Hov
  • Krister Clausen Hoaas
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Torsdag 16. august i fjor var første skoledag for Timea Kristine Ramstrøm Forras. Himmelen var blå, solen skinte og store forventninger lå i luften.

— Etter noen uker fikk hun hodepine. Gjennom hele høsten har hun vært mye forkjølet, med kraftige nyseanfall både dag og natt, sier Ramstrøm.

— Jeg ble så trett av å sitte inne i klasserommet, sier Timea. Hun og moren, Ann Kristin Ramstrøm, kommer til avtalt møte på skoleplassen aller første fridag i vinterferien.

Legetest

I vinter har det toppet seg. Pusteproblemene er store. En barnelege har konstatert at Timea har utviklet astma. Allergitestene slår ut på muggsopp.

Frustrasjonen er stor

Ann Kristin Ramstrøm

— Ingen i familien har tidligere vært plaget av astma. Timea må ha utviklet det på skolen. Jeg er temmelig sikker på at inneklimaet på skolen er en sterkt medvirkende årsak til at hun er blitt syk, sier moren.

Nå må syvåringen ta astma- og allergimedisin hver morgen og kveld. Timea må også ha med seg ekstra medisin i sekken, i tilfelle hun får anfall på skolen,

Mugg og fukt i minst fem år

På Damsgård skole har muggsopp lenge vært et problem. Allerede i 2008 ble det påpekt «høye konsentrasjoner av muggsoppsporer» i en rapport fra Cytox. Samme år sto Tomas Moltu (KrF) som den gang var skolebyråd på skoleplassen og lovet jublende elever at skolen skulle pusses opp. Noe arbeid ble gjort.

Les også

Dette gjør de med verstingskolene

— Men det er åpenbart ikke nok, mener Ramstrøm som også er nestleder i foreldrenes arbeidsutvalg (FAU).Hun forteller at når hun henter datteren om ettermiddagen og åpner ytterdøren, møter en vegg av ekstremt tung luft henne i de trange og slitte rommene.

— Det finnes jo nesten ikke luft i klasserommene, sier Ramstrøm.

Versting

I april i fjor ble det omfattende skoleforfallet i Bergen avdekket. En tilstandsrapport viste at Damsgård skole var blant de elleve verst stilte skolene. Den har ikke vært godkjent av helsevernmyndighetene på lang tid.

Det finnes jo nesten ikke luft i klasserommene

Ann Kristin Ramstrøm

Blant funnene i rapporten var:

Muggsopputvikling og mugglukt i flere rom og i korridorer.

Dårlig ventilasjon

Vann trenger inn i yttervegg.

Overvannsanlegg i skolegården fungerer ikke og gir oversvømmelser.

Stillstand på Damsgård

Ved flere av de andre skolene er rehabiliterings— og oppussingsarbeidet godt i gang. Men til nå har ingenting skjedd på Damsgård, selv om mugg og fuktproblemene er godt dokumentert. Forelderens arbeidsutvalg har derfor via rektor en rekke ganger etterlyst informasjon om hva som skal gjøres og ikke minst når skolen rehabiliteres slik muggen og soppen forsvinner.

Men til nå har de fått vite lite eller ingenting av skolemyndighetene.

Ramstrøm har også skrevet brev til kommunen.

«Eg kan ikkje lenger sitte i ro å sjå at jenta mi blir sjuk og har plager fordi de ikkje kan ta ei avgjerd og setja i gang å rehabilitere skulen. Kor mange år skal barna sine klasserom vera tikkande bomber? Kor mange andre barn skal utvikle allergi og astma før noko blir gjort?» skriver hun i brevet.

— Frustrasjonen er stor. Hvor lenge kan kommunen vente med på få i stand gode læringsmiljøer for barna? Det er jo helt utrolig, Brevet er mitt siste desperate forsøk på å få oppmerksomhet, sier Ramstrøm.

Publisert