Nå kommer rottene

Ekspert frykter langvarige rotteplager på grunn av bosstreik.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Høy temperatur, fulle bosspann og bosstreik. Dette er perfekte forhold for rottene i byen.

Og nå kommer de, i hopetall skal vi tro Helge Ivarsøy i skadedyrsfirmaet Cytox AS.

— Rotteproblemene i Bergen kommer til å øke etter hvert som streiken vedvarer. Jeg er bekymret for de langvarige effektene streiken kan få. Høy temperatur og det faktum at vi går inn i en ny helg gjør at rottene får veldig gode forhold, sier Ivarsøy.

Les også

Se den kjemperotten!

Formerer seg fort

Når temperaturen stiger og det blir mye boss i gatene koser rottene seg. I helgene er det også gjerne ekstra mye boss som flyter i gatene.

— Vår erfaring tilsier at slike streiker gjør at rotteproblemene blir forsterket over tid. Med varme i været og god tilgang til mat så formerer rottene seg fort. Vi har dessverre allerede et rotteproblem i Bergen, og denne streiken kan absolutt forsterke problemene over tid, sier daglig leder i Cytox AS.

Bergensfirmaet har over 80 års erfaring med skadedyrsbekjempelse på Vestlandet.

— Selv om streiken skulle bli avblåst raskt så har den allerede ført til at det har kommet flere rotter til i Bergen, sier han.

Mer synlig

Rottene vil også bli mye mer synlig i Bergen sentrum enn de allerede er i dag. Cytox melder om flere telefoner fra bekymrede bergensere som har fått besøk av rotter de siste dagene.

— Vi fikk en telefon fra en næringsdrivende i dag tidlig. Han hadde fått rotter inn i bygget sitt, sier han.

Ivarsøy forteller at rottene kan gjøre store skader når de først er kommet inn i huset og at dette vil få store økonomiske konsekvenser for huseier og næringsdrivende.

Dårlig reklame for Bergen

  • Vi er i starten på turistsesongen og jeg synes ikke dette er noe pent. Det er virkelig en beklagelig situasjonen for Bergen.

Han oppfordrer alle til å finne alternative løsninger på å bli kvitt bosset under streiken.

— Det er viktig å få det daglige restavfallet vekk fra sentrum slik at rottene ikke finner ekstra mat. I denne tiden er det også viktig at alle tar et ekstra ansvar for å holde det rent i nabolaget. Det vil hjelpe til med å holde rottene unna, sier Ivarsøy.

Les også

Bossbyen Bergen

— Ikke problem, foreløpig

  • Varer streiken lenge nok, kommer vi til å få et problem, sier leder for helsevernetaten, Ingvar Tveit.

Men han har vært litt rundt i byen i dag og kan ikke si at problemene har begynt.

— Det kommer an på temperaturen fremover og hvor flinke folk er, mener han.

— Vi må ikke kaste matrester slik at rottene finner de og så må vi håpe at sommertemperaturene ikke kommer for fullt med det første.

Publisert