Giftig sopp ødela Bjørns (27) nyrer

NYRESVIKT: Reddet, men fortsatt utslitt etter å ha fått i seg giftsopp for elleve dager siden. Bjørn Reimers Brakstad (27) er sjeleglad for at legene fant ut hva som var galt med ham og samboeren. Her ligger 27-åringen til dialyse onsdag ettermiddag.
  • Helt sinnssvakt vondt, sier Bjørn Reimers Brakstad fra Bergen. Selvplukket sopp ga en ukes smertehelvete. Trolig ender det med nyretransplantasjon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

27-åringen ligger koblet til en dialysemaskin da bt.no treffer ham i sjette etasje på Haukeland sykehus onsdag. Siden han kom til sykehuset i helgen har Bjørn ligget slik tre timer daglig — tilkoblet en maskin som inntil videre må erstatte nyrefunksjonen hans.

Og 27-åringen er ikke alene: I løpet av søndag og mandag ble to par fra Bergen, uavhengig av hverandre, innlagt med soppforgiftning. To av dem, Bjørn og samboeren, har fått konstatert alvorlig nyresvikt. Potensielt dødelig hvis man ikke får behandling. Årsaken er høyst sannsynlig spiss giftslørsopp, en sopp som noen forveksler med kantarell/traktkantarell eller matrisker. Ifølge Wikipedia kan selv små mengder spiss giftslørsopp være dødelig.

— En liten bit av kan gi alvorlig skade. Det er viktig å komme seg til behandling før man får så alvorlige symptomer at nyresvikten blir livstruende, sier overlege Kristin Sæle, vakthavende ved nyreavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Gaflet innpå

Lørdag 6. august hadde Bjørn, samboeren og sønnen hennes vært i Hordnesskogen i Fana. Der kom samboeren, som har god peiling på sopp, over en klynge med kantarell. Det hun ikke visste, var at det midt blant kantarellen gjemte seg en farlig sopptype.

Kvalmen og disse smertene, i ryggen og magen, var helt sinnssvake

Bjørn R. Brakstad, giftsoppoffer

Dermed var tilbehøret til trioens biffmiddag samme dag sikret.

— Jeg steikte selv soppen og spiste mye av den. Sopp og løk sammen er vanvittig godt, sier Bjørn fra sykesengen.

Smertemareritt

Den påfølgende uken skulle bli et sant mareritt for både Bjørn og samboeren.

Bjørn gikk på jobb mandagen, men ble dårlig og svært kvalm - og gikk etter hvert hjem. Om natten spydde han og la seg igjen. Morgenen etter klarte han ikke stå opp.

— Jeg har vært gjennom en del. Men kvalmen og disse smertene, i ryggen og magen, var helt sinnssvake. Og det ble bare verre og verre, sier Bjørn.

Torsdag lysnet det, men så satte smertene inn igjen.

«Omgangssyke»

Etter flere legebesøk, der diagnosen for både Bjørn og samboeren blant annet ble «omgangssyke», oppsøkte Bjørn legevakten i Bergen sentrum.

Høye nyreprøver og konstatert nyresvikt gjorde at Bjørn ble innlagt på Haukeland sykehus.

Da legene skjønte at nyresvikten hadde sammenheng med soppforgiftning, ble også Bjørns samboer bedt om å komme til sykehuset. Hun hadde hatt de samme symptomene — og det viste seg at også hun hadde alvorlig nyresvikt.

— Vi hadde ikke nevnt soppmåltidet for noen av legene vi var i kontakt med før vi ble innlagt. Vi så ikke koblingen. Der på sykehuset, åtte dager etter vi hadde spist soppen, skjønte vi plutselig sammenhengen, sier Bjørn.

Transplantasjon

Av de fire med soppforgiftning som ble innlagt på Haukeland søndag og mandag, er det Bjørn og samboeren som er verst rammet. Sønnen til Bjørns samboer ser lykkeligvis ut til å ha kommet uskadet fra det.

Det er veldig stygt. Tragisk, rett og slett

Soppekspert Geir Blom om forgiftningene

— Jeg vil ikke forskuttere noe, men sannsynligvis vil Bjørn trenge nyretransplantasjon. Jeg er redd for at han har fått en vedvarende, alvorlig nyresvikt, sier overlege Kristin Sæle.

Foreløpig tar Bjørn det pent.

— Så lenge jeg blir bedre, er det greit. Det har nok ikke sunket helt inn det med transplantasjonen. Kanskje får jeg en reaksjon senere, sier 27-åringen til bt.no.

Advarte for fem dager siden

For det andre soppforgiftede paret er situasjonen ikke helt avklart for mannens del, mens konen hans trolig slipper fra soppmarerittet uten varige skader.

Også dette paret hadde plukket sopp blant annet i Hordnesskogen.

Soppekspert Geir Blom er helt forferdet da han hører fra bt.no om de fire forgiftningssakene. Blom er utdannet biolog.

— Det er veldig stygt. Tragisk, rett og slett, sier Blom.

Tragisk-ironisk nok er det kun fem dager siden Blom gikk ut i bt.no og advarte om ekstreme mengder giftig sopp i Bergen. I den saken trakk Blom spesifikt frem den potensielt dødelige soppen spiss giftslørsopp, og påpekte at den gjerne forveksles med matsoppene kantarell eller matrisker.

— Senest i dag snakket jeg med en annen soppkyndig som hadde sett store mengder spiss giftslørsopp i Hordnesskogen, sier Blom.

Det var nettopp i den skogen Bjørns samboer plukket sopp.

- Sjekk soppen!

Soppeksperten Blom har en soleklar og ufravikelig oppfordring.

— Folk som plukker sopp og er usikre på hva de har funnet, bruke de soppkontrollene som finnes. I Bergen har Mattilsynet fast tilbud om soppkontroll, i arbeidstiden på yrkesdager, i sine lokaler på Bontelabo. Fra månedsskiftet august-september vil vi i soppforeningen ha faste kontroller på blant annet Bystasjonen, sier Blom, og ber folk sjekke foreningens hjemmesider.

Fra sengen ved siden av dialysemaskinen har Bjørn ingen problemer med å slutte seg til.

— Skal vi plukke sopp igjen, skal den i hvert fall sjekkes. Det skal ikke så mye til før det kan gå skikkelig ille, sier 27-åringen.

Publisert: