En av tre mistenkte er rumenere

Romfolk og nordmenn dominerer listen over lommetyver.

POPULÆRE: Mobiltelefoner er blant de hyppigst stjålne gjenstandene. Her er et utvalg av telefoner beslaglagt i tyverisaker de siste månedene. Foto: Liv Solli Okkenhaug

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Lørdag 3. august: En rumenskregistrert bil blir stoppet i trafikkkontroll av en patrulje i Asker og Bærum politidistrikt.

I bagasjerommet på bilen finner politifolkene 36 mobiltelefoner, syv bærbare pc-er, tre tv-er og flere digitalkameraer.

Les også

Slik opererer lommetyvene

De fire som sitter i bilen, tre menn og en høygravid kvinne, blir pågrepet, mistenkt for tyveri. Flere av telefonene de er i bestittelse av, viser seg ifølge politiet å være stjålet i Bergen, mens flere andre gjenstander er fjernet fra returpunkter for elektronikk ved butikker.

Flest nordmenn, mange rumenere

De fire føyer seg dermed inn i statistikken over mistenkte, siktede eller domfelte i lommetyverisaker i Hordaland. 130 personer har fått slik status i saker som dreier seg om grovt tyveri fra person på offentlig sted eller tyveri fra restaurant eller kafé fra 2011 til begynnelsen av august. 58 av disse er nordmenn, mens 45 er rumenske statsborgere. Neste nasjonalitet på listen er bare representert med syv personer.

— Tallene viser at romfolk med rumensk statsborgerskap er hyppig representert i disse sakene. Vi konstaterer bare at det er slik. Så kan man synse om årsaker, som at det er blitt enklere å komme til Norge, og at de gjerne har det tungt økonomisk i hjemlandet, sier Knut Ellertsen, leder for brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistajon.

Ifølge politiet er rumenske romfolk den siste tiden også blitt stoppet både i Østfold og på Sørlandet, på vei ut av landet med mobiltelefoner som har vist seg å være stjålet i Bergen.

- Tigget og samlet flasker

De fire rumenerne som ble stoppet av politiet i Asker og Bærum, forklarte i retten at de har livnært seg med tigging og samling av flasker.

- Er det noen grunn til å tro at det er de samme menneskene vi ser tiggende på gatehjørnene som stjeler fra folk på nettene?

— Det kan vi ikke vite. Men i denne konkrete saken forklarte de at det var det de drev med. Vi har også sett i flere av de siste sakene at de mistenkte også reiser rundt og samler ting på gjenbruksstasjoner. Når de beskriver det selv, omtaler de det som å «finne». Men av og til virker det som det like gjerne kan være snakk om å «finne» noe på en restaurant, sier politiadvokat Rune Malt.

Han tror relativt milde straffer kan være et trekkplaster for omreisende vinningskriminelle.

— Det har vært en viss skjerpelse. Høyesterett har sagt at straffen for ett tilfelle av mobiltyveri skal være 50-70 dagers fengsel. Men det er ikke sikkert det fremstår som skremmende, sier Malt.

Bergen tingrett valgte å fengsle de tre tyverisiktede rumenske mennene som ble tatt med 36 mobiltelefoner i bilen, mens den høygravide konen til en av dem ble løslatt. Alle anket imidlertid fengslingen til lagmannsretten, som bestemte at de skulle løslates mot meldeplikt.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. De tjener mer på en dags tigging enn en måneds trygd

  2. Stal bankkort frå eldre og lurte til seg hundretusenar

  3. Rumenere tatt med 36 mobiltelefoner

  4. Over 1000 rumenere pågrepet i Oslo

BT anbefaler

Så konen, svogeren og to slektninger bli overkjørt

Mannen i 70-årene ventet i bilen og ble vitne til alt.

LES SAKEN