Slik blir Bybanen til Fyllingsdalen

Stopp under Haukeland og ved Oasen. Sjekk planene!

Publisert Publisert

TRASEEN: Den oransje streken viser traseen og stoppene som er planlagt på traseen mot Fyllingsdalen. ILLUSTRASJON: BERGEN KOMMUNE

 • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Byrådet vil bygge bybane til Fyllingsdalen først, gjorde byrådsleder Martin Smith-Sivertsen kjent på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Dermed går byrådet tilbake til det som var den opprinnelige planen, da Bybanen ble vedtatt i 2006: Da var Fyllingsdalen betegnet som Linje 2, og skulle bygges så snart

Les også

Vil bygge bane til Fyllingsdalen

traseen til Flesland var ferdig.

Siden vedtok bystyret at Åsane skulle få bybane før Fyllingsdalen, men bystyret har som kjent ikke klart å bli enige om en trase som er realistisk å få gjennomført på kort tid.

Byrådet ønsker derfor å legge Åsane-traseen i bero, og utrede flere løsninger den veien — blant annet en rask tunnelløsning som Smith-Sivertsen selv omtalte som "T-bane".

Slik skal den gå

I mellomtiden skal traseen til Fyllingsdalen via Haukeland og Mindemyren reguleres, slik at den kommer først i køen. Dette er hovedpunktene om traseen:

 • Traséen kobles på dagens bybanetrasé sør for Nonneseter og fortsetter langs Store Lungegårdsvann til Fløen.
 • Fra Fløen til Kronstad skal det vurderes tre mulige varianter for trasé og holdeplasser. Variantene er ulike med hensyn til bruk av jernbanens Kronstadspor og mulige holdeplassløsninger ved Fløen og Haukeland sykehus.
 • På Kronstad skal etableres et knutepunkt med holdeplasser for traséene vestover og sørover.
 • Langs Mindemyren er trasé for Bybanen regulert i vedtatt reguleringsplan.
 • Fra Mindemyren fortsetter traséen i tunnel gjennom Løvstakken og videre til Oasen, før den stopper ved Spelhaugen. Ved Oasen skal holdeplassen være en del av kollektivterminalen.
 • Ved Spelhaugen må det reguleres areal til vask og oppstallingsplasserfor vogner. Det skal vurderes tilrettelegging for en eventuell forlengelse videre vestover til Loddefjord.

- Vest er best

Det skal planlegges sykkeltrasé mellom Kronstad og Sentrum, og ulike prinsipper og traséer for hovedsykkelveg skal utredes. På strekninger der Bybanen og sykkelveien vil gå parallelt, blir det lagt til rette for felles utbygging gjennom reguleringsplanen. Også i Fyllingsdalen blir det regulert sykkelløsninger der Bybanen og sykkelveien vil gå parallelt, og det må vurderes tiltak for sykkeltilkomst til holdeplassen ved Oasen.

Byråd for miljø og byutvikling, Henning Warloe (H), mener at traseen vestover på mange måter er mer interessant med hensyn til byutvikling.— Tidspunktet er godt for å regulere vestover nå. Vi er i gang med flere store planer langs traseen allerede, slik som Mindemyren, Fyllingsdalen og Spelhaugen. Her er det byutviklingspotensiale langs hele traseen, sier han.

— Er det ikke det mot Åsane?

— Nei, ser du på den traseen, så er det ganske skrint med utviklingsmuligheter. Det er en del planer i Eidsvåg, men ellers vil Åsane-banen gå mye i ødeland. Det er blant annet derfor vi ønsker å se på et litt annet transportkonsept den veien, med rask tunnelløsning, sier Warloe.

Tvil om fremdrift

Fylkeskommunen, som skal bygge den nye traseen, er positiv til byrådets snuoperasjon.

— Vi er positive til å se på dette, fordi det vil bidra til hurtigere framdrift, sier fylkesordfører Tom Christer Nilsen (H).

Han vil anbefale fylkestinget å si ja til forslaget. Nilsen vil også støtte en ny utredning av transportalternativer til Åsane.

Men direktør for Bybanen Utbygging, Paul M. Nilsen, har tidligere i høst advart politikerne mot å tro at utbyggingen vestover vil gå på skinner.'

- Ja, det blir mer eller mindre stopp i utbyggingen når Bybanen er ferdig mot Flesland i 2016. Det er ikke mulig å snu seg raskt rundt og bygge mot Fyllingsdalen i stedet for. Både fordi planprosessene er vidløftige, og fordi vi ikke kan lage en løsning i sentrum for bane vestover, uten å vite hvordan banen nordover skal bevege seg gjennom sentrum, sa Nilsen til BT i oktober.

Warloe mener likevel at det skal være mulig å bygge nesten sammenhengende fra banen til Flesland er ferdig.

— Nå vet vi at banen til Flesland blir noen måneder forsinket, sa da har vi litt bedre tid på oss. Banen til Flesland skal stå klar i 2017, og vi vi forusetter byggestart til Fyllingsdalen i 2018. Om det skulle bli noen måneders gap, så regner jeg med at man kan fylle det med fornuftig arbeid, sier Warloe.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.

Sakene flest leser nå

 1. Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

 2. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

 3. Tone kjempet mot klokken hver dag i helsevesenet. Så bestemte hun seg.

 4. Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

 5. Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

 6. Brann signerer landslagsspiller