• Det er helt umulig å si hvorfor dette skjer akkurat på Søreide, sier byråd.

Søreide fikk et flott nytt skolebygg for et år siden. Men bydelen har ikke evnet å ta vare på det gamle skolebygget.

Gamle Søreide skole er så herjet av hærverket, at kommunen nå gir opp og vil bruke 10 millioner kroner på å rive gamleskolen.

Ryddejobb hver uke

Det siste året har Etat for bygg og eiendom brukt åtte-ti timers arbeidstid hver eneste uke på å spikre plater foran vinduer og holde skoleplassen fri for glassbiter.

Uke etter uke har vandalene herjet. Vindusplatene rives vekk, vinduer smadres, innvendige dører med glassfelt er ødelagt, vegger tilgriset av maling og vasker er knust. To ganger er brannslanger åpnet. Vannet har flommet over flere etasjer og ført til omfattende vannskader. Vannet lar seg nemlig ikke stenge av, fordi naboer får vann via skolen.

Skylder på tenåringer

«Både politi og Etat for bygg og eiendom er av den oppfatning at hærverket i stor grad er utført av barn tidlig i tenårene», står det i et fagnotat fra Etat for bygg og eiendom.

Til sammenligning har det vært svært lite hærverk på Møhlenpris skole, som også står tom. Heller ikke andre ubrukte skolebygg har vært utsatt for samme behandling som gamleskolen på Søreide.

Finansbyråd Liv Røssland (Frp) vil ikke spekulere i hvorfor akkurat skolen på Søreide er så utsatt.

— Det er helt umulig å si hvorfor dette skjer akkurat på Søreide, sier hun.

Røssland mener løsningen uansett er å rive.

— Hvis vi en gang i fremtiden skal bygge en ny ungdomsskole på Søreide, slik innbyggerinitiativet ivrer for, må gamleskolen rives. Nå gjør vi det med en gang, for skolen slik den nå står, er blitt utrivelig for nabolaget, sier Røssland.

Den gamle rektorboligen på nabotomten skal ikke rives.