Ektepar dømt for barnemishandling

Barna har vært utsatt for vold over en periode på flere år. Nå er begge foreldrene dømt til fengsel.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Ekteparet er nå separert.

Mannen i femtiårene og kvinnen i tredveårene har fire felles barn. Mannen har tre barn fra et tidligere ekteskap, og en datter fra et tidligere forhold. Barna fra det tidligere ekteskapet har hatt samvær med faren annenhver helg og dagssamvær, mens datteren fra det første forholdet hele tiden har bodd hos faren.

Tiltalen mot de nå separerte foreldrene er omfattende. Ett av barna skal ha blitt truet med jernstang hvis han ikke ville stå opp. Flere av barna har ifølge tiltalen blitt slått på rumpen av faren, mens andre har blitt knepet og slått med kjøkkenredskaper og andre gjenstander. Faren skal også ha knust den eldste dattererns datamaskin to ganger. Volden har ved flere tilfeller skjedd i påsyn av søsknene.

Forholdene er knyttet til tidsrommet 2002 til mars 2009. Det eldste barnet er født i 1991, mens det yngste ble født i 2005.

Nekter voldsbruk

Mannen og kvinnen møtte i Bergen tingrett i juni.

Faren nektet voldsbruk, men erkjente at han hadde gitt barna noen lette klask på baken. Moren forklarte at hun kan ha klappet de minste barna utenpå bleien i det hun løftet dem opp. Det kan ha blitt mistolket som vold av de andre søsknene, mente hun.

Tiltalen bygget på forklaringene til de tre barna mannen har fra det tidligere ekteskapet. De skal ha oppgitt at voldsbruken skjedde fra «veldig ofte» til annethvert samvær hos faren. De skal ikke ha blitt slått før faren og moren skilte lag. De har alle fortalt at de både ble utsatt for vold og var vitne til at de andre barna ble utsatt for vold de helgene de var hjemme hos de tiltalte for samvær hos sin far. Det er de tre barna tiltalen bygget på som har avgitt entydige forklaringer om voldsbruk, men slik retten ser det har nesten alle barna ved en eller flere anledninger gitt uttrykk for at de var utsatt for vold.

Redde

Fire av barna forklarte seg i retten, og fem av dem i dommeravhør. To av disse ble avspilt i retten. I mars 2009 skal to av barna som ble plassert i beredskapshjem ha spurt beredskapsmor om de ville bli slått hvis de knuste noe. Ett annet skal ha vært redd for reprimande etter å ha veltet et glass i beredskapshjemmet.

Barna har gått til behandling som følge av de psykiske skadevirkningene dette har påført dem. De sliter med lav selvtillit, konsentrasjonsvansker og depresjoner. En av dem har også oppgitt å slite med nærkontakt med andre mennesker.

«Overdrevet»

Den eldste datteren fortalte retten at hun anser forklaringen til sine halvsøsken som svært overdrevet, og etter hennes mening hadde ingen av foreldrene gjort noe som kunne skade barna. Det er motstridende til hva hun har fortalt andre personer som stod henne nær i tidsrommet mishandlingen skal ha funnet sted.

Faren ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Moren ble dømt til seks måneder betinget fengsel.

Publisert: