— Dette er jo gledelige tall. Dersom jeg skulle bli valgt på tirsdagens møte, har jeg et bra utgangspunkt for å drive en god valgkamp for Høyre.

Slik kommenterer Smith-Sivertsen selv den massive ledelsen han har blant velgerne på sin motkandidat, Ragnhild Stolt-Nielsen, før nominasjonsmøtet 14. oktober.

I forbindelse med en lokal meningsmåling fra Respons Analyse, har BT fått svar på hvem velgerne foretrekker av byrådslederkandidatene.

Tar vi med alle de spurte, svarer 21 prosent Stolt-Nielsen, 29 prosent Smith-Sivertsen, mens 49 prosent ikke vet.

Store forskjeller

Går man inn bak tallene og ser kun på hva Høyre-velgerne svarer, er seieren overlegen for sistnevnte, som da får nesten halvparten av stemmene.

Antallet spurte er imidlertid mye færre, noe som gjør tallene mer usikre.

Idar Eidset i Respons Analyse bekrefter at feilmarginene er relativt store.

— Men her er uansett forskjellen så stor at det er en signifikant større del av høyrevelgerne som ønsker ham enn henne.

Ville vært avgjort

Siste måling BT fikk gjennomført på byrådslederspørsmålet inneholdt også Dag Skansens kandidatur. Han har siden trukket seg, men også den gangen lå Smith-Sivertsen betydelig mye lenger foran enn Stolt-Nielsen. Nå er forskjellen blitt enda større.

— Hadde velgerne bestemt, så hadde nok dette vært avgjort, sier Eidset.

Smith-Sivertsen presiserer at partiprosessen nå må gå sin gang. Hvordan et eventuelt byrådslederbytte skal skje, dersom han blir valgt tirsdag, er han ikke sikker på.

— De tingene har jeg ikke oversikt over, så det må jeg komme tilbake til, om jeg skulle vinne.

Venter i spenning

BTs måling tar ikke motet fra byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen, men hun er spent på tirsdagens avgjørelse.

GRAFIKK: Heidi Grotle

— Jeg har visst lenge at dette møtet kom til å bli spennende. Det blir uansett godt å få den spenningen utløst, sier hun.

Stolt-Nielsen tror ikke alt håp er ute selv om et stort flertall av høyrevelgere ser ut til å foretrekke Martin Smith-Sivertsen som partiets nye byrådsleder.

— Det er ofte et relativt stort sprik mellom partimedlemmenes syn og velgernes. På nominasjonsmøtet tirsdag er det medlemmene som skal stemme, og det denne målingen også viser er hvor mange som fortsatt er usikre, sier hun.

Byrådslederen peker på at Smith-Sivertsen har et helt annet utgangspunkt enn henne som en forklaring på at han er mer populær.

— Jeg må som byrådsleder svare for de vanskelige sakene, og har flere aktive kritikere enn ham.

Maner til samling

Etter mye turbulens er Stolt-Nielsen opptatt av at Høyre må samles om den byrådslederkandidaten som velges på tirsdagens nominasjonsmøte.

— Det har vært en spennende prosess, men på onsdag håper jeg vi setter strek over eventuelle konflikter, og samler oss om den som skal gjøre en krevende jobb for byen, sier hun.