Det regner. Ikke litt, ikke passe, det drypper ikke, det høljer ned. Næringsminister, tidligere byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, kommer ut fra Haukeland skole med en bøsse merket TV-aksjonen i hånden.

Sammen med datteren Mille Mæland (8), hennes venninne Hannah Melzerona (8), mannen Tom Erling Schmidt Mæland og hunden Nemi, skal hun ut i nabolaget og samle inn penger til TV-aksjonen. De er kledd i regntøy fra topp til tå.

— Dette er den 15. gangen vi er med på å samle inn penger, forteller hun.

— Vi går fordi det er en fabelaktig dugnad som vi som land er med på en gang i året, der vi får muligheten til å gjøre noe for hverandre.

Er det noen hjemme?

Det er tid for å ringe på første hus. De to jentene rister på bøssen, og ser usikkert på Mæland.

— Men hva skal vi si, vi vet ikke hva vi skal si?

— Jo, det vet dere. «Vil dere være så snille å gi til TV-aksjonen?»

Men ingen svarer. Mille henger en lapp på døren der det står at TV-aksjonen har vært der, og familien fortsetter til neste hus. Ingen lykke denne gang heller. Det er tomt, ingen hjemme, og snart blir barna utålmodige.

- Viktig

Av de 15 aksjonene hun har vært med på, er det spesielt én som skiller seg ut:

— Den aksjonen jeg husker best er Kirkens Bymisjons «Ingen er bare det du ser» om psykisk helse og rus. Det er et veldig viktig tema.

Men først og fremst er det dugnaden i seg selv som er viktig, mener Mæland.

— Hele dugnaden, uavhengig av formål, er viktig. Spesielt det at våre barn forstår at rent vann ikke er en selvfølge. Jeg tror det er ekstra viktig at barn skjønner at de kan hjelpe andre barn.

Ringer på hos Solberg

— Nå ringer vi på hos familien Solberg, familien til statsministeren, sier Mæland og smiler oppmuntrende til innsamlingsfølget

Men heller ikke der er det noen hjemme. Og de fortsetter. Mæland tar opp tråden om hvorfor TV-aksjonen er viktig.

— Spesielt barns oppvekstvilkår, at de får mat og vann, og utdannelse - det er noe av det viktigste vi kan bidra med. Og handel, det er viktig.

Hellet har endelig snudd. Flere åpner døren når de ringer på, og alle gir rundhåndet. Men det går fort for seg, og det later ikke til at naboene lar seg affisere av at det er Norges næringsminister de har på døren.

— Det blir ikke politisk debatt på trammen, altså?

— Nei, det er helst i valgkamptider. Det er som oftest ikke sånn at folk tar opp saker når du kommer på døren under TV-aksjonen. Men folk er stort sett veldig hyggelige.

Kronerulling

I går kveld rullet pengene inn i Sparebanken Vest i Kaigaten. Alle bøssene bergensere har fylt opp, skal åpnes og pengene skal telles. Aksjonsleder Marthe Jansen er storfornøyd med den bergenske giverglede.

I fjor samlet bergenserne inn fem millioner kroner på bøsser. Spørsmålet ligger i luften: Slår vi fjorårets rekord? I år har TV-aksjonen hatt full dekning i Bergen kommune. 3000 bergensere har gått rundt med bøsse søndag.

— Og det er jo helt fantastisk i dette været.

I tillegg til at vi har gitt mange millioner på døren, er det kommet inn store summer fra næringslivet.

— Til sammen fikk vi inn 2,7 millioner kroner i giverstafetten.

Basert på giversum kom Bergen på tredje plass nasjonalt i giverstafetten. Det største bidraget kom fra Ole Bull scene, der Sølvi Rolland arrangerte garasjesalg til inntekt for TV-aksjonen. Til sammen ble det solgt bruktklær for 71.450 kroner.