Rekordstor spredning av pærebrann i Fana

SKJOLD: Den varme sommeren har ført til rekordspredning av pærebrann. Mattilsynet går nå ut og ber offentlige etater om hjelp i kampen mot spredning.

Publisert Publisert
  • Thor Erik Waage
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Spredningen av pærebrann i Fana, og da spesielt i områdene Skjold, Nordås, Titlestad og Stend, er av et slikt omfang at Mattilsynet ber om hjelp til å få bekjempet plantesykdommen. Både offentlige og private grunneiere må bidra.

Derfor var representanter fra Statens vegvesen, kirken, byrådsavdeling for barnehage og skole, grønn etat, samt representanter for Fana hageselskap og Hageselskapene i Hordaland på en befaring av pærebrannangrep på Skjold i går, sammen med Mattilsynet.

Må rydde selv

– Vi ønsker å få de offentlige etatene, samt store grunneiere som vegvesenet og kirken på banen i kampen mot pærebrann. Vi er avhengige av at grunneiere selv rydder vekk vertsplantene bulkemispel og pilemispel, som er de verste smittesprederne, sier prosjektleder for pærebrannbekjempelsen Nils Melbøe i Mattilsynet.

Hovedmålet med befaringen var å vise frem hvordan pærebrannsmitte ser ut og hvordan en kan identifisere det.

Rekordrask spredning

Pærebrannsmitte ble oppdaget i Bergen for første gang i 2006. Den kan angripe mange planter, spesielt bulke— og pilemispel, og kan ikke kureres. Smittede planter blir derfor fjernet og ødelagt. Dessuten fjernes vertsplanter fra områder hvor det er konstatert smitte og i en buffersone rundt.

– Det varme været vi har hatt i sommer har sørget for en rekordrask spredning. Nå ser vi at andre typer mispel også blir smittet og det er fare for at eple- og pæretrær kan få smitten. Kirkegården ved Fana kirke ble sjekket 15. juli i år, da var det ikke smitte der. Nå er buskene der ute hardt rammet, mange er allerede nesten helt døde. Det er nylig påvist pærebrannsmitte i Etne og Kvinnherad. Det har aldri skjedd før. Det vi er aller mest redd for er at smitten brer seg til fruktlagrene i Hardanger. Problematikken er reell og alvorlig, sier Melbøe.

Han var med på gårsdagens befaringen sammen med planteinspektør Odd Bondevik og forskningsleder Arild Sletten ved Bioforsk Plantehelse.

Bondevik har vært rundt i Fana og registrert pærebrannsmitte hele sommeren, og mange private grunneiere har fått fjernet smittede busker. Mattilsynet i ferd med å fjerne all bulke- og pilemispel fra Skjold-området i disse dager.

– Når jeg har vært ute i felt har mange påpekt at det er store forekomster i busker langs veiene, rundt kirker og kirkegårder og i skoler og parker. Derfor er det viktig å møtes, slik at vi alle spiller på lag, sier Bondevik.

Forbud siden 1986

Bulke- og pilemispel har vært forbudt å selge siden 1986, men det er fortsatt stor utbredelse av artene som buskplanter i norske hager. Planter som er syke, visner sakte men sikkert og vil etter hvert dø. Karakteristisk for pærebrann er at bladene dør fra basen og ut mot tuppen, ikke omvendt.

– I områder med stor spredningstetthet, som her på Skjold, ser vi at pærebrann sprer seg til andre arter også. Det er det store skrekkscenarioet, sier Bondevik. Sykdommen er ikke synlig før en stund etter at planten blir smittet. Dermed nytter det ikke kun å fjerne busker som synlig er rammet.

– All bulke- og pilemispel må fjernes for å forebygge spredningen, sier Odd Bondevik.

Befaringen på Skjold blir starten på det Mattilsynet håper blir et tettere samarbeid mellom de offentlige aktørene for å forsøke avgrense spredningen. I løpet av de nærmeste ukene skal de møtes på nytt for å drøfte det videre arbeidet mot spredningen av pærebrann.

BEFARING: Planteinspektør Odd Bondevik viser eksempler på pærebrannspredningen på Skjold til representanter fra Statens vegvesen, grønn etat, oppvekstetaten og Bergen kirkelige fellesråd. Foto: Thor Erik Waage

SMITTET: Denne pilemispelen ved Skjold skole er hardt rammet av pærebrann og i ferd med å dø. Foto: Thor Erik Waage

Publisert
BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

  2. BT beklager – trekker matanmeldelse

  3. – De som får korona, mister ofte luktesansen. Det jeg opplevde, var noe annet.

  4. – Me heldt avstand når andre kunne sjå oss

  5. – Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet

  6. Truer med å avlyse fadderuken hvis ikke studentene skjerper seg

  1. Fana