- Liten nytte av synske

Bruk av såkalte synske mennesker i kriminalsaker fører svært sjelden frem.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det mener tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen.

– Fra mine 37 år i oslopolitiet kan jeg ikke huske en eneste henvendelser fra synske som har ført til noe. Hvilke erfaringer de har andre steder kan jeg ikke si noe om, sier han.

Vil likevel lytte

Abrahamsen sier likevel at han ikke er negativ til å lytte til synske.

– Vi brukte aldri synske aktivt. Men når folk henvender seg så skal man lytte, og ikke utelukke noe. Uansett må opplysninger fra synske undersøkes skikkelig av politiet. Men det er lite sannsynlig at det de sier vil bli vedlagt som dokumentasjon i en sak, sier han.

Ifølge Abrahamsen får politiet flest henvendelser fra synske i forsvinningssaker. Mange av «synene» viser seg å være direkte feilaktige.

– Synsk fant liket

En gjennomgang av avisarkivet A-tekst gir treff på over 2000 artikler fra de siste fem årene. Svært få av dem rapporterer om tilsynelatende treff. Her er noen:

  • Den svenske journalisten Cats Falck ble i 1984 drept. Liket ble senere funnet i en bil i sjøen. En norsk slektning av Falck fortalte senere at den svenske kvinnen ikke ble funnet ved en tilfeldighet, men ved at de kontaktet Anna Elisabeth Westerlund som ga en eksakt beskrivelse av stedet.
  • Samme Westerlund ga detaljerte opplysninger om omgivelsene der en bil med to savnede ungdommer ble funnet i 1980. De hadde vært savnet i et halvt år.
  • I 2005 fant italiensk politi levningene etter en kvinne som forsvant sporløst tre år tidligere. En synsk kvinne sa at liket lå et spesielt sted på 120 meters dyp i Como-sjøen. Der ble det også funnet.
    – Neddopet i en kjeller

Men det er langt flere eksempler på at opplysningene er feil, og noen ganger direkte ødeleggende.

  • I 2005 ble TVNorge dømt i Pressens Faglige Utvalg etter at de lot to synske kvinner etterforske et bildrap. De pekte ut en kvinne som ikke hadde noe med saken å gjøre som drapssjåfør.
  • Da en ung kvinne forsvant på Jæren i 2002, fikk hennes mor følgende melding fra en synsk: «Datteren din ligger i kjelleren på et rødt hus, sterkt neddopet og med lav puls.» Dette «synet» var imidlertid feil. Kvinnen var drept og lå i en kum. Meldingen fra den synske ga moren mareritt i lang tid.
    Erik Tunstad, redaktør i forskning.no og stifter av Skepsis, viser i en artikkel til en undersøkelse av tolv selverklærte synske i USA i 1979 og 1982. De fikk utlevert bevisgjenstander fra to oppklarte og uløste saker. Informasjonen de synske ga var verken bedre eller dårligere enn kontrollgruppene av ikke-synske.

Synspunkter? Si din mening her!

Publisert
LITEN NYTTE: - Fra mine 37 år i oslopolitiet kan jeg ikke huske en eneste henvendelser fra synske som har ført til noe, sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. ARKIVFOTO: SCANPIX