Her ligger diktatorens luksusyacht på Dokken i Bergen

På Dokken i Bergen ligger denne råtassen av en luksusyacht og venter på sin nye eier.

DØD DIKTATOR: I baugen på luksusyachten finner man navnet «Che Guevara» som knytter båten til Libyas eks-diktator Muammar al-Gaddafi. FOTO: 2211-TIPSER

Zoomer man inn på baugen av cruiseren, kommer båtens navn M/Y «Che Guevara» til syne. Ifølge kilder på nettstedet Dockwalk, som er møteplass for kapteiner og mannskap, skal yachten ha tilhørt den nå avdøde libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi.

Gikk på et rev

Ifølge nettstedets kilder skal M/Y «Che Guevara» ha gått på et rev utenfor Egypt i 2009. Båten skal ha blitt ført av en ung kaptein, og skal ha fått så store skader at den ble regnet som totalvrak. Dockwalks kilde hevder at luksuscruiseren som hadde en nypris på cirka 40 millioner, ble solgt for en dollar. Hva de nye eierne i Bergen har betalt, er ukjent.

Båten som har havnet på Dokken i Bergen er en Sunseeker Predator 92. Den er produsert i England.

GADDAFI-LUKSUS: Slik så superyachten ut i sine velmaktsdager. PRIVAT

Les også

«Eclipse» på vei til Skottland etter en måned for anker i Sandviken

– Rovdyr på sjøen

Båtblader bekriver yachten som et rovdyr på sjøen. Luksusyachtprodusenten Sunseeker skreddersyr denne typen båter etter kundens ønsker.

Yachten skal originalt være innredet med fire gjestelugarer og to mannskapslugarer, og under akterplattform og jollegarasje skjuler det seg to MTU dieselmaskiner på til sammen 4800 hk. Det gir en toppfart på hele 40 knop.

Ny eier

Ifølge spedisjonsfirmaet Greencarrier Shipping & Logistics avdeling Bergen er det de som har hatt ansvaret for å frakte båten til Norge.

Bergens Tidende har vært i kontakt med den nye eieren som har store planer for hva 92-foteren skal brukes til.

– Vi skal redegjøre nærmere for hva denne fantastiske båten skal brukes til, men vi er litt skeptiske til dette Gaddafi-stempelet. Uansett kommer vi ikke unna at den har vært i hans eie, sier en talsmann for eierne.

ULYKKESBÅT: Båten gikk på grunn utenfor Egypt i 2009. Etter forliset skal den ha blitt regnet som totalvrak. PRIVAT

– Alt i orden

Seksjonssjef i Tolletaten, Åge Skår, sier at han kjenner til båten.

– Det har vært litt diskusjon rundt prosedyrene ved fortolling av denne båten. Hvilken stand den er i vil selvfølgelig være avgjørende for fastsettelse av avgifter. Såvidt jeg vet er alt i orden vedrørende tollpapirer, sier Skår.

Faktura og moms

Generelt sier seksjonssjefen at Tolletatens oppgave knyttet til en slik båt vil være å etterspørre faktura og kreve inn moms.

– Ut fra papirer er det vår oppgave å vurdere troverdighet og sannsynlighet knyttet til verdifastsettelse, sier Skår.