Bergen kommune stanset biltrafikken til Ulrikens fot

Besøkende må finne nye steder å plassere bilen. Bergens Tidende gir deg de beste parkeringsplassene til ulrikentur.

Publisert Publisert

OPP: Jarle (til h.) og Johan Sørlie er på vei opp Ulriken. De oppdaget at parkeringsplassen var stengt, og lurte på hvor de burde parkere. Foto: Rune Sævig

  • Harald Christian Hoff
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Det er tursøndag på Ulriken, en slik søndag der du ikke kan se toppen av byfjellet.

Du kan heller ikke se noen besøkende biler der gangstien begynner ved den populære parkeringsplassen på Montanamarken.

Det er blitt vanlig etter at kommunen satte opp en ny bom, og slik stengte av den mye brukte parkeringen.

– Jeg har merket at det er roligere her nå som det ikke er så mange biler. Så jeg synes det er positivt, sier Christian Helland. Han bor i nærheten og løper opp fjellet jevnlig.

Uansvarlig kjøring

Naboer til parkeringsplassen har klaget flere ganger på uansvarlig kjøring av besøkende med bil. Både i debattinnlegg i Bergens Tidende, og til kommunen.

Veien opp til parkeringsplassen er egentlig en gågate, men naboene har likevel vært redde for å la barn leke alene i området. Bilene har kjørt fort for å komme opp den siste bakken til parkeringen, og naboene har klaget på mange nestenulykker med barna.

I oktober 2016 skrev Bergens Tidende om parkeringskaoset som pleide å oppstå ved det populære turområdet.

Så kom bommen. Nå er saken en helt annen.

– Jeg trodde ikke at bommen skulle bli respektert. Men etter at den kom opp, har det vært bom stille. Jeg har ikke sett noe særlig med biler etter det, sier nabo Torbjørn Kristiansen.

Kristiansen har vært foreleser på idrettslinjen ved lærerhøgskolen i Bergen, og bor nå på Montana.

– Samtidig er det et godt helsetilbud for folk. Så det er synd om det blir mindre folk til Ulriken. Det skulle gjerne vært parkering her, bare litt lenger nede, sier han.

POSITIV: Christian Helland løper jevnlig i fjellet og er glad for at det ikke er like stor biltrafikk i gatene under fjellet. Foto: Rune Sævig

Les også

Sauene over Byfjellene for å gjøre seg feite – Se magasinsak her.

Alternativet

– Vi kom akkurat opp hit, og så bommene for første gang. Spørsmålet nå var hvor vi skulle parkere, sier Jarle Sørlie. 48-åringen var søndag på tur med sønnen Johan (18).

Bymiljøetaten oppfordrer folk på sine hjemmesider til heller å bruke offentlig transport. Og om det ikke frister, finnes tre andre parkeringsmuligheter.

* Haraldplass diakonale sykehus, parkeringshus.

* Den gamle lærerhøgskolen, parkeringsplass.

* Montana vandrerhjem, parkeringsplass som koster 50 kr pr. dag.

Montana vandrerhjem ligger 100 meter fra den gamle parkeringsplassen. De har sett en stor økning av parkeringsgjester. De ber folk finne andre løsninger i deres høysesong for turister juni, juli og august, siden parkeringsplassen er ment for deres besøkende.

– Jeg pleier å parkere nede ved den gamle lærerskolen. Får litt oppvarming før de harde bakkene. Bil er en luksusvare, så man må kjøre hit på egen risiko, sier Jan Hausberg (47) på tur med sønnen Sondre Hausberg (12).

Skulle stenges

– Det har aldri vært åpnet for gjesteparkering innenfor byfjellsgrensen her, sier Peter Hatlebakk, politisk rådgiver til byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti.

Han forklarer at parkeringsplassen var knyttet til en barnehage som var satt opp midlertidig i 2007, og som ble avviklet i 2014.

Parkeringsplassen var bare åpen for ansatte og leveringer til barnehagen i arbeidstid, og det tidligere byrådet lovet at den skulle stenges sammen med barnehagen som stoppet driften i 2014. Nå er parkeringsplassen også stengt, om enn litt på overtid.

Han mener det er gode alternativ til transport for fjellbesøkende.

– Det er parkeringstilbud knyttet til Haukeland sykehus og i Ulriksdal. Det er også busstopp i nærheten, og i løpet av de neste årene vil det også komme bybanestopp i Ulriksdal, med gangvei opp til Ulriken. Fjellturen må bare begynne litt lenger nede langs fjellet.

Ifølge Hatlebakk er det planlagt flere kommunale tiltak. Tidlig i høst vil det komme et sykkelstativ på den tidligere parkeringsplassen. Kommunen vil også rydde i skogen og tilrettelegge bedre for aking på Montanamarken.

– Byrådet tar alvorlig at dette er et friluftsområde for hele kommunen. Vi skal legge til rette for akende, fotgjengere og syklister helt opp mot stien til Ulriken, sier han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Ulrikke» gnager seg mot Fløen

  2. Bergen er byen mellom to fjell

  3. Ulriken blir en viktig kulisse i stor Hollywood-film

  1. Kollektivtransport
  2. Bil
  3. Parkering