Magnus Stangeland funnet nedkjølt på holme i Austevoll

77-åringen satt hele natten våt på en holme og blir nå tatt hånd om av helsepersonell.

Publisert:

FALT I SJØEN: Magnus Stangeland klarte å komme seg i land her på Fugløya etter å ha falt i sjøen tirsdag kveld. Foto: Marita Aarekol

Familien bekrefter overfor Bergens Tidende at det er tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland som ble funnet kraftig nedkjølt på en holme onsdag formiddag.

– Han var kraftig nedkjølt, men er i grei form utover det. Han kom i dag til Haukeland sykehus hvor han blir over natten. Her har familien besøkt ham, skriver datteren Nina Stangeland i en tekstmelding til Bergens Tidende.

Alarmen gikk da en tom fiskebåt ble funnet med motoren i gang i fjæresteinene mellom Stolmen og Fugløysundet klokken 10.20.

Folk fra Austevoll brann- og redning var først på stedet. I tillegg ble det sendt et Sea King-helikopter, en redningsskøyte fra Bergen, brann- og ambulansebåten «Rygervakt» i Austevoll og politiet.

– Vi er selvsagt utrolig glade for at det har gått bra. Han blir nå godt ivaretatt på Haukeland og det setter vi pris på, skriver Nina Stangeland.

BÅTEN: Magnus Stangeland var ute i denne båten da han falt over bord tirsdag kveld. Båten ble fraktet til Austevoll. Foto: Klemetsen Fred Ivar Utsi

Funnet av naboer

– På vei til stedet, fikk vi beskjed om at en mann var tatt i land ved Kvalvågen, sier utrykningsleder ved Austevoll brann- og redning Kato Veivåg.

To redningsdykkere fra Bergen ble også sendt med luftambulansen, samtidig som Os brann- og redning sendte et lag med redningsdykkere.

Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Ifølge Veivåg var siste kontakt med mannen rundt klokken 21.00 i tirsdag kveld. Han ble meldt savnet av familien onsdag

– Det var naboer som lette etter mannen tidligere i dag, som fant båten og meldte fra til politiet. Like etterpå fant de også mannen på holmen, sier han.

Magnus Stangeland har blant annet sittet på Stortinget for Senterpartiet i tolv år, vært ordfører i Austevoll i seks år, samt vært president for Redningsselskapet i seks år.

REDDET: Stangeland ble tatt i land her etter å ha blitt funnet på Fugløya. Foto: Austevoll brann og redning

Svømte i land

Klokken 10.51 meldte politiet at mannen var funnet.

– Han falt i sjøen da han var ute med båten sin tirsdag kveld. Han svømte og klarte å komme seg i land på øyen Fugløya. Han har sittet hele natten på denne holmen til han ble funnet onsdag formiddag, sa Per Algrøy som er operasjonsleder i Vest politidistrikt onsdag formiddag.

Fugløya er en ubebodd øy som ligger vest for Stolmen i Austevoll.

– Mannen er oppegående og tilsnakkendes, men avkjølt, sier Algrøy.

I BÅT: Her er Magnus Stangeland om bord i fisekbåten sin ved en tidligere anledning. Foto: Vegar Valde (arkiv)

– Lykke at det gikk så bra

Onsdag ettermiddag opplyser Helse Bergen i en pressemelding at mannen er lettere skadet.

– Han har trolig vært lenge i vannet, og dette kunne ha gått mye verre. Det var en lykke at det gikk så bra, sier Veivåg.

– En hardhaus

Vel en halvtime etter at han kom på land, snakket politioverbetjent i Austevoll, Per Nordstrand med Stangeland.

– Vi fikk ikke snakket detaljert om hva som hadde skjedd, men han hadde fått varmet seg og hadde det bra. Han var oppegående, klar og tydelig og han ville hjem, sier Nordstrand.

Stangeland var våt og nedkjølt da han ble funnet.

– Jeg oppfattet det slik at han har vært i sjøen rundt en time. Han har svømt og drevet litt med strømmen til holmen hvor han ble funnet, forteller Nordstrand.

Han mener Stangeland har vært heldig.

– Han har vært heldig, men i tillegg er han fysisk sterk og en hardhaus. Det er imponerende at han har klart seg så bra, sier Nordstrand.

Publisert: