Ap i Bergen sier nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja

Arbeiderpartiet i Bergen går imot vedtaket om å åpne for konsekvensutredning i nord.

Publisert:

OLJEUTVINNING: En rekke fylkeslag i Ap har snudd i synet på konsekvensutredning i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Her fra tettstedet Henningsvær. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (ARKIV).

Forslaget om å gå bort fra kravet om åpning for konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja ble vedtatt under partiets årsmøte denne helgen.

Dermed følger Bergen Ap samme trend som i en rekke av fylkeslagene som allerede har snudd i det betente spørsmålet.

Nyvalgt leder, Geir Steinar Dale, legger ikke skjul på at det internt i lokallaget har vært mye diskusjon rundt om det bør åpnes for letevirksomhet.

Fisk og klima

Likevel gikk et overveldende flertall av Bergen Aps medlemmer lørdag imot partiets eget program, der det åpnes for konsekvensutredning med delvis vern av de sårbare områdene.

– Oljenæringen har dannet grunnlaget for enorm velstandsvekt, og vil gjøre det i mange år fremover. Når vi nå sier nei, handler det både om forpliktelser til å redusere klimautslipp i Parisavtalen, og at dette er et yndet gyteområde. Vi vil ikke risikere fiskeriressursene, sier Dale.

Dersom Arbeiderpartiet skulle snu på landsmøtet i april, vil det for første gang være stortingsflertall for å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt.

– Når dette eventuelt blir et vedtak i årsmøte til Vestland Ap, vil det være avgjørende for hvordan vi håndterer det i landsmøtet, sier Dale.

SIER NEI: Nyvalgt leder Geir Steinar Dale sier klimaforpliktelser og fiskerinæringen har veid tungt i vurderingen av oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Rune Sævig

Jubler for vedtaket

Vedtaket får ikke overraskende stor støtte fra Hordaland Natur og Ungdom.

– Vi jubler for Arbeiderpartiet i Bergen i dag, og vil rose AUF og alle som har stått på for dette fremtidsrettede vedtaket. Fisk, natur og arbeidsplasser innen fornybare næringer er det som kjennetegner områdene. Dette har Arbeiderpartiet i Bergen forstått, sier leder Vilja Helle Bøyum i en kommentar.

REAGERER: Tidligere olje- og energiminister Terje Søviknes mener et nei til oljeboring i Lofoten vil få store konsekvenser for leverandørindustrien på Vestlandet. Foto: Ørjan Deisz

Søviknes: - Slår bein under hele industrien

Fylkesordførerkandidat og tidligere olje- og energiminister, Terje Søviknes (Frp), mener et potensielt flertall mot utredning vil slå bein under leverandørindustrien langs hele Vestlandskysten.

– Slike vedtak vi nå ser er med på å undereminere vår viktigste næring. Når utbyggingen av Johan Castberg-feltet i Barentshavet er ferdig, trenger vi flere store utbyggingsprosjekter på norsk sokkel. Å si at man ikke skal utforske Lofoten er å slå beina under hele leverandørindustrien til olje og gass på Vestlandet, sier Søviknes.

Han mener Ap har latt seg overbevise av det han kaller «misforstått klimapolitikk».

– Etterspørselen etter olje og gass er det store spørsmålet globalt. Ap setter klima foran og lar industriarbeidsplasser forsvinne ut i det blå, sier Søviknes.

Delte meninger i LO

Hensynet til fremtidige arbeidsplasser har vært et av de mest sentrale argumentene i den interne diskusjonen i Ap.

Dette var også et stridstema under LO-kongressen i 2017, der forslaget om å gå inn for et varig vern av områdene er blitt møtt med stor skepsis fra en rekke fagforbund.

Leder i Bergen og omland LO, Mads W. Kleven, mener det er synd at Arbeiderpartiet i Bergen ikke ønsker å søke ny kunnskap i form av en konsekvensutredning.

ØNSKER FORUTSIGBARHET: Mads W. Kleven i Bergen og omland LO sier det grønne skifte må fylles innhold for å skape sikkerhet i arbeidsmarkedet. Foto: Elias Dahlen (ARKIV)

Han frykter ringvirkningene kan bli negative for arbeidsmarkedet.

– Det snakkes om et grønt skifte, men det blir ikke påpekt hva arbeidsplassene skal være. Dette må fylles med innhold for at de som står i jobbene skal føle sikkerhet og at de som skal levere tjenester har forutsigbarhet til å investere i ny teknologi. For vestlandsfylkene går en betydelig del av det vi driver med inn mot dette feltet, sier Kleven.

Han legger til at nye arbeidsplasser og ny teknologi hovedsakelig springer ut fra allerede eksisterende bedrifter.

– Burde stått fast

I Arbeiderpartiets partiprogram fra 2017–2021 heter det at konsekvensutredningen av Nordland 6 skal «avklare hvilke deler som eventuelt kan åpnes for olje- og gassvirksomhet, og hvilke deler som bør unntas».

Kleven mener Bergen Ap burde valgt å stå fast ved dette vedtaket i stedet for å snu midt i perioden.

– Ap har gjort et vedtak som de har lagt inn i Stortingsprogrammet. I et organisatorisk hode hadde det vært mest ryddig om dette ble tatt som en del av neste periode, sier Kleven.

Hva Arbeiderpartiet til slutt lander på blir trolig avgjort på landsmøtet som holdes fra 4. til 7. april i Folkets Hus i Oslo.

Publisert: