Økonomisk krise for Norges beste volleyballag

— Det er en litt skummel situasjon, vedgår Nyborg-kaptein Kåre Helvik Morken.

Publisert Publisert

Suverene Nyborg sliter økonomisk.

Norges suverene flaggskip i volleyball sliter tungt økonomisk. Styret i Nyborg Volleyballklubb har sendt ut et brev til medlemmer og foresatte om at bergensklubben er i en økonomisk krisesituasjon.

— Alvorlig situasjon

«Vi befinner oss i en ekstremt vanskelig økonomisk situasjon. Faktisk er situasjonen så alvorlig at styret kontinuerlig må vurdere klubbens videre liv», står det i brevet som er signert av leder i Nyborg VBK, Geir Dahle.

*** Følg BT-sporten på Facebook**

I brevet oppfordres alle til å betale kontingent og treningsavgift i tide, i tillegg til å stille på dugnadsarbeid. «For at klubben skal overleve, er vi totalt avhengig av at så mange som mulig er med på å dra lasset – at de stiller opp i forbindelse med de få inntektsgivende aktivitetene vi har; dugnader og volleyball-arrangement (spesielt kioskvirksomheten)», heter det i brevet.

Vant alt i fjor

Fjorårets sesong var suksessrik for Nyborg. Herrenes elitelag gikk gjennom sesongen uten å tape en eneste kamp, og var suverene i både serien og i cupen. Likevel har de ikke klart å tiltrekke seg de store sponsor- og reklameinntektene.

— Det er bare å innse at det er vanskelig å finne noen som vil sponse volleyball i Bergen, sier Nyborg-leder Geir Dahle.

Han kan fortelle at Nyborg har et driftsbudsjett på så vidt over én million kroner til de 13 lagene klubben har med i seriespillet.

- Kan det bli aktuelt å kutte i antall lag for å redde økonomien?

— Vi jobber intenst for å unngå det. Foreløpig klarer vi så vidt å holde hodet over vannet, svarer Dahle.

Betalingsutsettelse

Han sier at klubben frem til dags dato så vidt har klart å dekke løpende utgifter.

— Men vi har sett oss nødt til å be forbundet om betalingsutsettelse for påmeldingsavgiften til de tre seniorlagene våre, sier han.

Nyborg har elitelag i både herre- og dameklassen. I tillegg til et seniorlag i 1. divisjon, utgjør dette de største utgiftspostene.

Dahle sier at den økonomiske krisen foreløpig ikke rammer elitelagene på annen måte enn at spillerne må jobbe enda mer dugnad.

— Men jeg er redd for at det vil ramme barne- og ungdomssatsingen vår, og da rammer det i så fall det som har vært Nyborgs filosofi: at kjernen av gode seniorspillere skal være egenrekruttert fra aldersbestemt nivå. Vi ønsker også at Nyborg skal være det laget i Hordaland der gode spillere kan komme og utvikle seg, sier Dahle.

Skal spille europacup

— Hvis elitelagene faller vekk, faller mye av grunnlaget for klubben også vekk. De yngre lagene trenes jo av dagens elitespillere, fortsetter han.

Han fremholder at det ikke er de store beløpene som skal til for at alt skal se mye lysere ut.

— 100.000 kroner hadde vært som manna fra himmelen, sier han.

10. november skal Nyborg spille europacup mot et finsk topplag. Deltakelse i europacupen er det imidlertid ikke funnet plass til i Nyborgs ordinære budsjett.

- Styret hadde egentlig bestemt at vi ikke hadde råd til å satse på europacup i år. Da fikk vi tilbakemelding fra trener og spillere at de ville sikre økonomien i dette selv. Så nå vil E-cupen gå på et eget budsjett som ikke berører klubbdriften.

Nyborg-kaptein Kåre Helvik Morken sier det slik:

— Treneren vår, Scott Olsen, har personlig garantert for at økonomien skal være på plass. Men vi kommer ikke til å tillate at han skal betale alt av egen lomme, så vi kommer til å jobbe mye dugnad og prøve å skaffe sponsormidler, sier han.

Betaler egenandel

Fra før betaler Nyborg-spillerne mye av egen lomme. Til hver bortekamp i cup og serie må spillerne ut med 600 kroner i egenandel. Det er imidlertid satt et øvre tak på hvor mye hver enkelt må betale. Det er på 3000 kroner.

- Vi kjører bil når vi skal spille i Stavanger, og overnatter hos venner og bekjente når det er nødvendig i forbindelse med bortekamp – det være seg i Oslo eller Tromsø , sier Morken.

Geir Dahle påpeker at ingen av klubbens trenere, oppmenn eller andre tillitsvalgte mottar noen kompensasjon fra klubben for jobben de gjør.

— Vi er en liten gruppe mennesker som jobber livet av oss for å få endene til å møtes. Vi forsøker å snu hver eneste stein. Alle styremøter går med til å diskutere hvordan vi skal få inn mer penger. Inntil nå har vi klart å overleve, men vi lever fra hånd til munn. Det som er synd, er at de få ildsjelene som stiller opp, blir utslitt. Dermed mister du mye av den kontinuiteten som man gjerne skulle hatt på det administrative planet, sier Dahle.

– En vanlig modell

Sportssjef Jon Grydeland i Norges Volleyballforbund sier at Nyborg slett ikke er alene om å måtte ta egenandeler av spillerne.

— Vi har egenandeler også på landslaget, både for senior og aldersbestemte lag. Så det er ikke noe uvanlig, sier han.

— Idéellt sett skulle vi ønske at det var flere midler i volleyball, men det er nå en gang slik hverdagen er, sier Grydeland.

Han mener volleyball ikke er noe dårligere stilt enn mange andre særforbund.

— Inngangsbilletten i volleyball for barn og ungdom er lav sammenlignet med de fleste andre idretter. Og i idretter der utstyr har mye å si, er det ganske vanlig at utøverne betaler svært høye egenandeler for å være med, sier han.

Publisert