Her forstod Northug at dette kunne bli en gullgutt

For fire år siden skjønte Petter Northug at Finn-Hågen Krogh var den som lignet mest på ham.

Publisert Publisert

Vinner Petter Northug (t.h.) hjelper Finn-Hågen Krogh med å reise seg etter innspurten på 15 km friteknikk. Foto: NTB Scanpix

  • Erlend Nesje
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

FALUN: Fire år etter at Petter Northug (29) heiet ham over målstreken i Falun, kunne Finn-Hågen Krogh (24) juble for VM-gull sammen med forbildet.

— Jeg har aldri gått på lag med en same, spøker Northug og legger venstre arm faderlig over lagkameratens skulder under blomsterseremonien.

Petter Northug parerer alle spørsmålene med et smil. Thomas Wassberg kommer visst nok høyere opp på «haters-listen». Gunde Svan er han snart en fan av. Sprinttrener Arild Monsens show-forbud var ikke nødvendig, ettersom Northug allerede hadde gjort unna feiringen før siste etappe.

Petter Northug vinner det siste VM-gullet på «must do»-listen, lagsprinten, og i timene etter er det han alt handler om. Som vanlig.

Petter Northug og Finn Hågen Krogh hylles på pallen i Falun for VM-gullet i lagsprint. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Det er et salig kaos rundt nordmannen etter den internasjonale pressekonferansen. Svenskene forsøker å holde liv i «svenskehatet», mens de norske lurer på om han er klar for ny gulljakt på 15-kilometeren onsdag. Trønderen innrømmer at det er en fristende tanke. Spesielt dersom føret er like skarpt som under lagsprinten.En meter ved siden av sitter en blyg finnmarking. Finn-Hågen Krogh har kun gått VM-renn én gang tidligere og blitt nummer 31. Men nå er han og Petter Northug verdensmestere etter tidenes maktdemonstrasjon i lagsprint.

— Petter er en kul fyr. Han er morsom å være med. Han er alltid i godt humør og har kjappe kommentarer med et lurt smil rundt munnen. Han klarte i hvert fall å geare opp meg før løpet. Det var ikke noe annet enn gull som var godt nok.

I går kveld sto de på pallens øverste trinn sammen på Stora torget.

En gang tidligere har de stått på samme seierspall. I Falun, det også.

Da Northug ventet på Krogh

20. mars 2011: Petter Northug er kronet til VM-konge i Oslo. Finn-Hågen Krogh er førstereisgutt i verdenscupsirkuset. Northug vinner jaktstarten på Lugnet suverent og har god tid til å lage sirkus i sesongens siste renn.

Men skikongen gjør ikke det. Han går tilbake til målstreken og venter på en ukjent 20-åring som skal kjempe om annenplassen. Krogh spurtslår Dario Cologna og Northug hjelper med å få den unge finnmarkingen på beina igjen.

Så sier han:

— Jeg kjenner igjen mye av meg selv i Finn-Hågen. Ganske mye, faktisk.

Fire år etter innrømmer Krogh at det betydde veldig mye for ham, at skikongen satte mer pris hans annenplass enn sin egen seier.

— Det var jo gjennombruddet mitt. Jeg sa da at Petter var et forbilde for meg. Og det er han fortsatt. Han er en ekstrem utøver og så viser han nok en gang i et mesterskap at han er på topp.

- Han sto lenge og ventet på deg den gangen?

— Det var stort for meg og det kommer jeg alltid til å huske. Petter tok imot meg som om jeg hadde vunnet. Det betydde mye for en ung Krogh.

- Northug sa at han kjente igjen seg selv i deg?

— Petter er nok hakket kjappere i kommentaren enn de fleste. Det har heller ikke vært noe mål, sier Krogh.

— Jeg husker det veldig godt. Men jeg kjente litt til Finn-Hågen før det. Han bodde i Meråker, og så trente han mye sammen med Tomas.

Reiste seg begge to

Begge har hatt en tung reise til Falun-VM. Petter Northugs OL-fiasko og trøbbel etter fyllekjøringen er veldokumentert.

Mens Northug brukte nedturene som motivasjon, mistet Krogh lysten på langrenn etter å ha blitt vraket fra sprintlaget i OL.

Han tok seg en lang ferie.

— Etter Sotsji var jeg lite motivert. Jeg deltok i verdenscuprenn, men hadde ikke lyst å gå. Jeg gikk bare rundt der. Idrett handler om innstillingen i hodet. Jeg var umotivert og det tok en stund før jeg fikk gnisten tilbake. Men da jeg først bestemte meg, var motivasjonen helt klart tilbake.

- Hvor mange dager treningsfri tok du?

— Jeg hadde en toukersperiode uten trening, en måned med laber trening. Jeg følte at jeg ramlet mye ned formmessig. Men jeg jobbet meg sakte, men sikkert opp igjen. Formen kom tilbake like fort som den forsvant.

Krogh tok seg en ferietur i USA og tenkte lite på langrenn.

— Men det tror jeg er et sunt avbrekk uansett om du er lei eller ikke.

Flere VM-øvelser

Både Northug og Krogh er i form. Førstnevnte vurderer nå hva han skal gjøre med 15-kilometeren, som han vurderte å droppe. Mens Krogh, som sa fra seg plassen på tremila for å gå lagsprinten, plutselig er aktuell for flere VM-øvelser.

— Jeg er sulten. Det hjelper å få en god start, formen er bra og da er det artig å gå skirenn. Jeg får se hva jeg gjør, men det frister veldig å fullføre VM og gå det som er igjen når formen er såpass bra, innrømmer Northug.

Lagsprinten var den eneste VM-øvelsen han ikke hadde vunnet gull i.

— Det har vært stang-ut hele veien. Val di Fiemme for to år siden var en fiasko, og vi tapte med ti meter i Oslo. Dette var litt på tide. Jeg var motivert for å gå i krigen etter det som skjedde i går (lørdag), og det visste jeg at Finn-Hågen var også.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: - Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. Skulder ved skulder blir lov på buss og bane

  4. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  5. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  6. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  1. Petter Northug