10 grunner til at han er en legende

Selv setter Ole Einar Bjørndalen gullet i Nagano som det største i karrièren.

1998: Ole Einar Bjørndalen etter at han hadde tatt gull under OL i Nagano. Det var hans første OL-gull og det som han personlig setter høyest. Det ble vunnet under helt spesielle omstendigheter.
  • Kurt B.m. Haugli
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Deretter kommer seieren i et verdenscup i langrenn, et løp uten børse.

Den er lang, innholdsrik og handler om skiglede, konkurranseglede, forsakelse, offer og vinnervilje.

Det er 22 år siden han dukket opp under OL på Lillehammer. I går var han på plass i Kollen. Han er klar til å skrive nye kapittel i legenden om seg selv.

— Jeg kan lykkes på alle distanser hvis jeg har en god dag, sa han da han møtte norske og tyske medier i går.

Laget til VMs første øvelse er klart. Mixedstafetten går uten både Bjørndalen og Svendsen:

23. februar 1994

20 km normaldistanse og 10 km sprint, OL på Lillehammer

1994: Ole Einar Bjørndalen var fortsatt junior da han deltok i sitt første OL.

Ole Einar er med på sitt første store mesterskap. Blir nr. 36 på 20 kilometeren og nr. 28 på sprinten.«Nordmennene ellers? Junioren Ole Einar Bjørndalen inn på 36. plass i sin olympiske debut.»

Dette var omtrent det eneste som ble skrevet om Ole Einar Bjørndalen i Aftenposten under OL på hjemmebane.

Da Norge, med Ole Einar Bjørndalen på laget, gikk inn til en 12. plass på stafetten, trakk det norske folk på skuldrene og sa: «Vi kan jo ikke vinne alt».

Ole Einar Bjørndalen kunne det. Han kom til å vise det åtte år senere.

11. januar 1996

Første av 95 seiere i verdenscupen

1996: Vi har ingen bilder fra seieren i Anterselva i 1996, året da han vant sin første verdenscupseier. Dette bildet av Bjørndalen er tatt Holmenkollen samme året.

Det kom litt overraskende at Ole Einar Bjørndalen skulle gå til topps på 20 kilometeren i Anterselva. På den forrige 20-kilometeren som ble gått, i Kollen like før jul, hadde Bjørndalen blitt nummer 69. Men denne dagen i Anterselva hadde han en perfekt dag på standplass."Han blir omtalt som den nye Eirik Kvalfoss i norsk skiskyting", skrev Aftenposten etter seieren.

— Av dagens skiskyttere er Ole Einar den jeg venter meg mest av. En målbevisst kar, sa Eirik Kvalfoss.

Det fikk han helt rett i.

18. februar 1998

10 km sprint, OL i Nagano

1998: Ole Einar Bjørndalen var populær også lokalt etter at han hadde tatt sitt første OL-gull i Nagano. Det skulle bli det første av 8 OL-gull.

Første gangen rennet skulle avvikles ble det hele avblåst i ordets rette forstand. Ole Einar Bjørndalen var i ferd med å vinne sitt første OL-gull. Da rennet ble stoppet etter at Bjørndalen hadde skutt fullt hus på siste stående, ledet han. Det var gull i sikte. Men så ble vindkastene og snøfokket for overveldende. Rennet ble stoppet. Ole Einar Bjørndalen var sint, veldig sint.Da det ble gjort et nytt forsøk neste dag var Ole Einar Bjørndalen likevel klar. Klar til å ta det gullet han hadde i lommen fra dagen i forveien. 24 år gammel begynne han å skrive seg inn i norsk idrettshistorie. Han vinner sprinten denne dagen i Nagano med ett minutts margin til lagkamerat Frode Andresen.

I ettertid har han rangert sitt første OL-gull som det største han har vært med på i en meget innholdsrik karrière.

14. mars 1998

Sprint verdenscupen i Hochfilzen, vinner verdenscupen sammenlagt for første gang

1998: Etter en dramatisk avslutning på sesongen vant han også for første gang verdenscupen sammenlagt i 1998. Bare tre poeng skilte ham og Ricco Gross.

Ole Einar Bjørndalen blir nummer 12 i sesongens siste verdenscuprenn. Det holder til å vinne verdenscupen sammenlagt for første gang i karrièren. Hans argeste konkurrent, Ricco Gross fra Tyskland, blir nummer 15 i samme konkurranse og dermed vinner sammenlagt med tre poengs margin til Gross.Det ble en duell uten like mellom disse to løperne selv om det var andre som gjorde opp om pallplassene. Ole Einar Bjørndalen hadde en dårlig dag på standplass, men en veldig god dag i sporet. Bjørndalen hadde tre bom, Gross hadde en bom. Likevel var det Bjørndalen som hadde den beste sluttiden.

20. februar 2002

Sprint, 20 km, jaktstart og stafett – gull i alt, OL i Salt Lake City (Soldier Hollow)

2002: Da Ole Einar Bjørndalen gikk det norske laget inn til stafettgull under OL i Salt Lake ble det kronen på verket. Han tok gull i OL-distanser i skiskyting i dette OL.

Det skulle bli Ole Einar Bjørndalens parademarsj. Han tar gull på alle OL-distanser på amerikansk jord disse februardagene. Ole Einar Bjørndalen har rukket å bli 28 år og legenden om en idrettsutøver helt utenom det vanlige er i ferd med å slå rot etter dagene i Soldier Hollow i Salt Lake-OL.Etter at han hadde gått det norske stafettlaget inn til gull og sitt fjerde gull i samme OL, var toppidrettssjef Bjørge Stensbøl rørt.

— Han er tidenes norske olympier utbrøt toppidrettssjefen etter at det siste gullet var i boks.

15. mars 2003

Første VM-gull i Khanty-Mansijsk

2003: Bjørndalen var allerede en av de store i skiskytingen, men han hadde rukket å bli 29 år gammel før han tok sin første VM-tittel.

Det skulle gå nesten ti år fra OL-debuten til han tok sitt første individuelle VM-gull. Det kom i Khanty-Mansijsk 15. februar 2003. Han var allerede da en moden idrettsutøver på 29 år, suveren i verdenscupen. Men VM-gullet manglet han.Helt til denne dagen i Russland. Men om det var aldri så etterlengtet så tok han seg ikke tid til noen utsvevende feiring. «En vaffelplate og litt snop» var hele feiringen, rapporterte Aftenpostens utsendte hjem. Til middag fikk han «spaghetti, fløtegratinerte poteter, løvbiff og kokte grønnsaker» ifølge samme utsendte. Han kom til å vinne ett gull til (fellesstart) før det hele var over i Russland. il sammen har Bjørndalen 11 individuelle VM-gull.

18. november 2006

Tar sin eneste verdenscupseier i langrenn i Gällivare.

2006: Ole Einar Bjørndalen vinner sitt første og eneste verdenscuprenn uten gevær. Han har selv rangert det som ett av sine største øyeblikk som idrettsmann.

Selv rangerer han det som sin nest største seier gjennom karrièren. Størst var det første OL-gullet i Nagano. Seieren i verdenscupen i langrenn i nordsvenske Gällivare en novemberdag for snart 10 år siden.— Det var viktig for meg å vise langrennsfolket at vi skiskyttere er gode langrennsløpere, og ikke avdankede langrennsløpere som har lært å håndtere et gevær, forteller Ole Einar Bjørndalen.

Det var en overbevisende seier han tok i Gällivare den gang på 15 kilometer skøyting. Bjørndalen har alltid vært kjent for å ha svært god langrennsmotor som det gjerne heter på fagspråket og han hadde gått verdenscup tidligere.

15. februar 2009

Vant fire gull. Det siste VM hvor Ole Einar Bjørndalen tok individuell medalje.

2009: En svært skuffet Ole Einar Bjørndalen etter at han har fått vite at han er ilagt en tidsstraff på ett minutt på jaktstarten. Senere ble straffen omgjort og Bjørndalen sto igjen om gullvinner.

Dette skulle bli det siste jubel-VM for Ole Einar Bjørndalen. Han gikk ut av det nye tusenårets første tiår slik han hadde dominert hele perioden. Han tok fire gull (sprint, jaktstart, fellesstart og stafett), men det var gullet på jaktstarten som kommer til å være bli husket. Ole Einar Bjørndalen gikk først ut etter sprintseieren dagen i forkant. Like etter start valgte han å gå over en bro. Det skulle han ikke gjort. Det viste seg at løypa var lagt om. Løperne skulle gått rundt broen. Norges trener Miakel Löfgren hadde ikke informert løperne godt nok.Russerne protesterte og etter lang behandling av juryen ble Bjørndalen ilagt en tidsstraff på ett minutt. Dermed mistet han gullet. Men det ble lagt inn motprotest. Til slutt fant juryen ut at løperne (det var seks av dem) ikke hadde tjent noe på å gå over broen. Resultatet ble stående.

8. februar 2014

OL i Sotsji, gull på sprinten og gull på mixedstafett.

2014: Han ble tidenes vinterolympier da han litt overraskende tok gullet på sprinten i Sotsji. Det ble hans andre gull i dette OL etter å ha vært på det norske mix-stafettlaget.

Da Ole Einar Bjørndalen tok gullet på sprinten 8. februar i OL tangerte han rekorden til den mestvinnende vinterolympier til da, Bjørn Dæhlie. De sto begge med 12 medaljer fra OL. Senere i OL skulle han komme til å gå forbi legenden i langrennssporet. Det norske mixed-stafettlaget tok gull og dermed er Ole Einar Bjørndalen den som har tatt med seg flest medaljer fra vinter-OL i historien.Han trodde at dette skulle bli hans siste sesong. Det ble det ikke. Det ble fortsettelsen.

3. desember 2015

20 km, verdenscup i Östersund

2016: Men karrièren var ikke over. Ole Einar Bjørndalen sesongdebuterte med å vinne 20 kilometeren i Östersund som 42-åring.

Det kunne knapt vært mer overraskende. Hans 95 verdenscupseier kommer i alder av 41 år – en drøy måned før han fyller 42. Men det er kanskje ikke det mest oppsiktsvekkende. Forberedelsene til det som er hans siste sesong på langrennsski med børse har vært vanskelig. I en lang periode i juni og juli er han plaget av sykdom.Men denne onsdagskvelden på en flombelyst skiskytterarena i Jämtland er det lite som tyder på at mannen er 42 år og har slitt tungt i sesongforberedelsene. Han skyter perfekt slik man må for å lykkes på en 20 kilometer. Det som overrasker både ham, konkurrentene og publikum er at kroppen fungerer. Han har den 10. beste langrennstiden.

VI HAR FULGT EMIL HEGLE SVENDSENS VEI MOT VM. HER ER ALLE MINIDOKUMENTARENE:

  • JANUAR: Det butter i mot, men alle har tro på gutten fra Trondheim (episode 4)

Etter noen tunge dager i Ruhpolding fikk vi de som lever sammen ham på turné hele sesongen om å vurdere hans VM-muligheter

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (episode 3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (episode 2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver ( episode 1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.

Disse sakene har mange andre lest i dag:

Publisert: