Slik beskrev Monikas mor livet med drapstiltalte

I over to timer fortalte Kristina Sviglinskaja i Nordhordland tingrett om datteren Monika og mannen som er tiltalt for ha drept jenten. De møttes på Monikas åtteårsdag.

Publisert Publisert

VITNET: Kristina Sviglinskaja vitnet i Nordhordland tingrett torsdag. Bak den mørke platen til høyre i bilde satt drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foran til venstre sakkyndig Knut Dalen, som observerte tiltalte under vitnemålet. Foto: TOR HØVIK

Kristina Sviglinskaja (t.v.) sammen med bistandsadvokat Stig Nilsen. Torsdag begynte hun på sin forklaring i rettssaken mot sin tidligere samboer som er tiltalt for å ha drept hennes datter.

 • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag satte den 32 år gamle moren seg i vitneboksen. En svart plate ble satt opp foran drapstiltalte Doanats Lukosevicius. Egentlig ville hun at han skulle forlate rettssalen, men aktor Benedicte Hordnes ønsket at han skulle bli værende, slik at han kunne bli observert mens hun forklarte seg. Først fortalte hun om Monika som døde 14. november 2011.

— Hun var min glede, et fantastisk barn, ansvarsfull, for voksen i forhold til alderen og veldig livlig. Hun var en som ville være med på alt. Hun var kunnskapsrik og gledet seg over livet.

Kristina fortalte at datteren tilpasset seg fort og trivdes på skolen. Hun var ikke redd når Monika var alene hjemme.

— Hun pleide være alene hjemme om morgenen etter at jeg reiste på jobb. Så tok hun skolebussen. Deretter var det noen timer om ettermiddagen før jeg kom hjem fra jobb.

— Det klarte hun fint, spurte aktor?

— Jeg følte meg veldig rolig. Hun visste hun måtte låse døren med en gang hun kom inn. Jeg følte meg rolig.

- Syntes litt synd på ham

Det var våren 2011 Kristina kom i kontakt med Donatas Lukosevicius (34) som nå er tiltalt for å ha drept Monika.

— Vi ble kjent på en side på Internett og begynte å skrive til hverandre. Han hadde ikke profilbilde og jeg var litt skeptisk, for jeg visste jo ikke hvordan han så ut, men vi møttes 15. april 2011. Jeg husker datoen veldig godt for det var bursdagen til Monika. Vi feiret dagen hjemme med hennes venninner. Så kjørte jeg Monika til en venninne, forklarte Kristina.

Deretter satte hun seg i bilen og dro til Bergen sentrum for å møte Donatas Lukosevicius. Kvinnen er i dag 32 år og arbeider i fiskeribransjen. Hun sa i retten at Monika var hennes liv.

Hun fortalte at den tiltalte drapsmannen hadde med blomster som hun fikk.

Drapstilltalte Donatas Lukosevicius i retten denne uken. Foto: TOR HØVIK

— Han kysset meg på kinnet, jeg syntes det var rart, men både han og jeg var nervøse.

Les også:

Les også

- Mitt første inntrykk var at vi sto overfor et sjeldent tilfelle av en ung pike som henger seg

— Normalt, godt menneske

Utpå kvelden måtte Donatas hjem, og hun tilbød ham skyss da de skulle i samme retning mot Sotra. Hun sa i retten at hun syntes Lukosevicius var veldig pågående. I Klokkarvik slapp hun ham ut.

— Jeg følte at det ble litt for mye. Han kysset meg, og jeg sa det passet dårlig på vårt første møte. Vi ble enige om å skrive til hverandre.

— Hvordan var inntrykket av ham i begynnelsen, spurte aktor Hordnes.

— Han var veldig høflig. Jeg fikk inntrykk av ham som et normalt, godt menneske, men han var veldig pågående.

Les også:

Les også

- Hun ble rasende. Hun klarte ikke holde seg.

En familie

I mai 2011 flyttet de sammen, ettersom Lukosevicius måtte flytte ut fra boligen sin i Klokkarvik. Sviglinskaja fortalte at hun og Monika ofte dro til Lukosevicius og drakk kaffe, eller at de hentet ham og dro hjem til seg.

— Hva var ditt ønske da han skulle flytte inn, spurte aktor Hordnes.

— Jeg tenkte vi skulle være en familie.

Forholdet dårligere

Kristina Sviglinskaja fikk så spørsmål om tiltalte hadde venner i Norge. Hun fortalte at han hadde nevnt en russisk mann.

— Traff han dine venner, spurte Hordnes.

Kristina fortalte om et selskap hjemme hos henne der hennes venner var invitert. Mennene drakk øl, kvinnene cider. Hun mener de grillet mat.

— Da fortalte han at han var avholdsmann, men jeg tror han drakk et par bokser øl og ble ganske beruset.

— Ga han begrunnelse for at han var avholdsmann, spurte aktor.

— Han sa han ble dum når han drakk, men at han drakk denne kvelden for å bli kjent.

Aktor Bendicte Hordnes. Foto: TOR HØVIK

Hun fortalte at vennene ikke fått et særlig godt inntrykk av den nye samboeren, men de sa at «dersom du har det bra, har vi det også.»

Forholdet ble dårligere. Det handlet først og fremst om at den nye mannen ikke hadde jobb.

— Jeg tjente ikke så godt at jeg kunne forsørge alle tre, og da sa jeg at «du må begynne å finne en eller annen jobb, for jeg kan ikke forsørge alle sammen.» Det var vel da vi begynte å krangle.

- God kontakt

Hun fortalte at Donatas sa at han hadde fått jobb på et museum. Hun ba om å få se hans arbeidsavtale.

— Da svarte han at det kun var en prøveperiode og et prosjekt. For det prosjektet skulle han få en veldig stor sum penger. Jeg slo meg til ro med det en stund, fortalte kvinnen.

— Hvorfor spurte du om å få se arbeidsavtalen, spurte aktor.

— Det er vanskelig å svare på.

Hun fortalte at kontakten mellom datteren og tiltalte virket god i starten og at de lekte sammen, men at leken var «voldsom».

— Jeg tror dette bunnet i at han ikke hadde erfaring med barn.

- Ikke mye følelser

— Vet du hva han syntes om Monika?

— Han sa at han var så glad i henne som om hun skulle være hans egen datter. Jeg syntes det var hyggelig å høre, men samtidig var det kanskje litt tidlig.

Kristina sa at tiltalte ikke viste ofte følelser for henne. Mens hun sa dette, så tiltalte ut vinduet bak skilleveggen. Tidligere noterte han flittig under vitnemålet.

- Atmosfæren endret

Ting endret seg da hun begynte å få anonyme truende meldinger sommeren 2011. Hun fortalte at hun begynte å føle seg stresset hjemme.

— Forholdet mellom Monika og ham ble da ikke så godt som før, for mye av oppmerksomheten ble rettet mot truslene. Atmosfæren ble endret, fortalte hun.

Hun fikk meldinger med krav om å betale 38.000 kroner til en Martynas Nesvarbu. Ifølge tiltalen var det Donatas Lukosevicius som sto bak truslene, altså Kristinas daværende samboer og nå drapstiltalte. Hun hadde ikke Facebook-profil, men fikk det, på oppfordring fra Donatas. Han kjente til hennes passord, sa hun.

Beroligende piller

Hun fikk truende meldinger på Facebook og e-post, uten å kunne fastslå antallet. Flere meldinger ble slettet, uten at hun skjønte hvorfor.

— Det var så rart. Det virket som om det var jeg som skrev meldingene til meg selv og at jeg slettet dem, men jeg gjorde jo ikke det.

— Ble du truet med noe, spurte aktor.

— Truslene var ikke direkte, de ble pakket inn, men det ble skrevet trusler om familien, og jeg ble veldig redd. I begynnelsen trodde jeg det var noen som spøkte.

— Inneholdt de personlige opplysninger?

— Ja, det var enkelte detaljer, men jeg kan ikke huske.

— Om dere?

— Ja, det var det, det var det.

— Hvordan ble det etter hvert?

— Jeg ble bekymret da meldingene begynte å forsvinne uten at jeg gjorde noe. Det begynte å slite på mitt forhold til Donatas. Jeg følte at det ble for intenst, at vi kjente på stresset, jeg antok han gjorde det også, men han var jo uansett roligere enn det jeg var. Det var en periode jeg ikke gikk på jobb, jeg tok beroligende piller. Etter en melding ringte han til moren min. Han sa han kanskje mente det var like greit at jeg bare betalte, slik at dette tok slutt. Jeg husker min mor skrek i telefonen og sa vi ikke skulle betale, for da ville vi få nye krav.

- Det var rart

Hun sa videre at Donatas tok situasjonen tilsynelatende rolig og at de fleste meldingene kom mens hun var på jobb, noe hun begynte å reagere på. Hun kan ikke huske at det kom trusselmeldinger mens de var sammen.

— Fikk dere telefoner fra noen om trusler?

— Han fikk, sa han.

— Hva sa han?

— Så vidt jeg husker gjaldt det de 38.000 som jeg skulle betale.

— Gjorde du tanker om hvorfor han fikk oppringningene når du skulle betale?

— Ja, jeg sa til ham at det var rart, men kunne ikke tro det om en person som sa han elsket meg.

- Varmen hadde forsvunnet

Da moren kom på besøk i september 2011, var hun «90 prosent sikker på at han sto bak».

— Et par dager etter at min mor kom, fikk jeg en melding om at billetten hennes skulle kanselleres. Dette var jo privat informasjon, og da koblet jeg truslene til ham. Og så kom det en melding til som ble slettet etterpå. Der sto det mye om Donatas’ familie og til og med adressen til faren. Da ble han veldig stresset og sa vi måtte betale.

— Tok du det opp med ham?

— Ja, det var rett før han flyttet ut i oktober.

— Hvordan var kontakten mellom Donatas og Monika fra september?

— Det var nesten ingen kontakt. Da var jo bestemor sammen med Monika, og Donatas hadde endret seg. Jeg følte Monika irriterte ham. Hvis Monika satt mellom oss når vi så på tv, likte han det ikke i det hele tatt. Varmen hadde forsvunnet, og jeg ser det for meg akkurat nå.

- Jeg trengte en mann

På spørsmål om hun tenkte å avslutte forholdet tidligere, svarte hun slik:

— Nei, jeg prøvde ikke å tenke så mye på det, jeg trengte varme, jeg trengte en mann, datteren min trengte en far.

— Men fikk du varme?

— Nei, det fikk jeg ikke.

Ut på høsten tok Kristina opp med Donatas at hun mente han sto bak truslene. Hun sa han tok til tårene.

— «Du må ikke være så gal», sa han og sa han skulle finne ut hvem som hadde gjort dette.

Det endte med at samboeren flyttet ut i oktober. Da var han rolig, ifølge Kristina.

— Han forsøkte ikke å bli?

— Nei.

Da hun kom hjem etter at han var flyttet ut, fant hun et avskjedsbrev.

Ved 15-tiden ble retten hevet og forhandlingene fortsetter mandag. da skal krimtekknikere forklare seg, i tillegg til Kristina Sviglinskaja. Fredag er det rettsfri.

Publisert
 1. Nok en gang er det åpen konflikt på politihuset i Bergen

 2. Ber om at Elden fjernes som forsvarer

 3. Riksadvokaten: Ledelsen gjorde intet straffbart mot Monika-varsler

 4. Politiforum: Geir Gudmundsen har fått ny jobb

Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Den tiltaltes jakke ble ikke undersøkt av politiet

 2. - Hvorfor kastet du mistanke på deg selv?

 3. - Måtte du få ordene opp i halsen ditt dyr

 4. Innrømmer anonyme meldinger i Monika-saken

 5. Rett før tiltalte flyttet, fikk Monikas mor mail: «Jeg regner med at du ikke lenger bor sammen med den dusten.»

 6. - Jeg er jo ingen robot som ikke har følelser

 7. Engler og demoner

 8. Sin egen verste fiende?

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.

 1. Monika-saken
 2. Donatas Lukosevicius
 3. Kristina Sviglinskaja
 4. Monika Sviglinskaja
 5. Drap