Frode Nilsen er død

Ingen norsk diplomat har reddet flere menneskeliv enn ambassadør Frode Nilsen.

Publisert Publisert

HELTEN ER DØD: Fotograf Oddleiv Apneseth tok dette bildet sommeren 1990, da tidligere ambassadør Frode Nilsen ble forent med fire av fangene han fikk satt fri etter kuppet i Chile. Fra venstre: Fermin Monte Garcia, Carlos Garcia, Raul Castro, Frode Nilsen og Gonzalo Gonzales. Frode Nilsen døde 29. juni, 92 år gammel..

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Det er trist å få vite at tidligere ambassadør Frode Nilsen er død. Ingen norsk diplomat har reddet flere menneskeliv enn Frode. Han var og er et forbilde og ble min nære venn», skriver Erling Borgen på sin Facebook side.

Les Erling Borgens og Hans Jacob Frydelunds minneord om Frode Nilsen:

Les også

- Et lysende eksempel

Frode Nilsen var født i Arendal i 1923. Han døde 29. junii med den nærmeste familien rundt seg, etter kort tids sykeleie.

DØD: Frode Nilsen døde 29. juni, 92 år gammel. Foto: Scanpix

Familien har ikke ønsket at dødsfallet skulle offentliggjøres før i dag. Frode Nilsen bisettes fra Ullern kirke torsdag 7. juli.

  • LES OGSÅ:
Les også

- Jeg kjenner ingen annen som har reddet så mange menneskeliv som det han har gjort

Sendt for å rydde opp

Etter militærkuppet i Chile i september 1973 kom den norske ambassadøren i Santiago med en del uheldige uttalelser som skapte problemer for regjeringen og særlig for utenriksminister Knut Frydenlund. Løsningen ble at Frydenlund sendte Frode Nilsen til Santiago for å bistå ambassaden med asylsaker. Han var utstyrt med vidtgående fullmakter fra Frydenlund og skulle ha det avgjørende ord i flyktningspørsmål ved ambassaden.

Frode Nilsen snakket flytende spansk, var en korrekt og dreven diplomat, utsøkt elskverdig og utadvendt med meget gode kontaktskapende evner. Samtidig var han effektiv, handlekraftig med praktisk sans og utstyrt med rettferdighetssans og med evnen til medfølelse.

Frode Nilsen kom til å arbeide i Chile helt til 1982 – bare avbrutt av et opphold i Norge 1974–75. 1975 ble han utnevnt til ambassadør i Chile.

I en NRK-reportasje fra 1989 blir Arbeiderparti-legenden Reiulf Steen spurt om hva som egentlig kan sies om tidligere Chile-ambassadør Frode Nilsens innsats.

På det tidspunktet var det 16 år siden det brutale militærkuppet i Chile, da president Salvador Allende ble drept, diktatoren Augusto Pinochet tok makten, tusener myrdet og torturert, og enda flere drevet på flukt. Norges offisielle rolle i dette dramaet var fremdeles noe utydelig.

Steen svarer kort og konsist: «Det kan ikke sies ennå. Det må skrives om i en stor bok.»

Reddet mange chilenere

Store Norske Leksikon skriver dette om Frode Nilsens arbeid i Chile: Arbeidet i Santiago gikk i alle årene ut på å redde folk unna militærstyret blant annet ved å gi dem asyl i ambassaden. Videre skulle han bearbeide myndighetene med sikte på å få ut fengslede og få dem til Norge eller til andre land. Fremstående politikere og mange andre på venstresiden oppholdt seg i ambassaden.

På det meste bodde det 27 asylsøkere i ambassaden. I alt skal det ha vært et hundretall som hadde opphold der i kortere eller lengre tid. Nilsen fikk også flere hundre forfulgte ut av landet, fra fengslene eller fra dekningssteder. Han var den eneste ambassadør som besøkte fengslene for å treffe de politiske fangene, formidle informasjon osv. Det må nevnes at Frode Nilsen oppnådde sine resultater ved en kombinasjon av diplomatisk kløkt og elskverdighet, smidig oppfinnsomhet og personlig.

Publisert