Viktig nyhet om Isdalskvinnen

Programmet om Isdalskvinnen på TVNorge var mer oppsiktsvekkende enn du tror. Endelig bekreftet en politimann at Overvåkingspolitiet fulgte saken nøye, skriver journalist Finn Bjørn Tønder.

  • Finn Bjørn Tønder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

«Overvåkingspolitiet var aldri inne i bildet. Selvmord dermed basta».

Det sa kriminalsjef Oskar Hordnes etter at Bergen politikammer hadde avsluttet etterforskningen av det underlige likfunnet i Isdalen i Bergen i 1970.

Han sa nøyaktig det samme i 1991. Da var han politimester i Bergen og hadde etter ordre fra førstestatsadvokaten i Hordaland motvillig måttet beordre etterforskning av nye spor i saken. Nye vitner hadde nemlig meldt seg etter at Bergens Tidende satte søkelyset på det gamle mysteriet.

Men heller ikke da fant Hordnes' etterforskere frem til noe. Mysteriet rundt Isdalskvinnen forble et mysterium også da foreldelsesfristen gikk ut 29. november 1995. Da kunne en eventuell drapsmann melde seg uten å risikere straff.

Overvåkingspolitiet

De få av oss som har lest politidokumentene i saken har aldri vært i tvil: Politiet må ha visst mer enn de gjorde da saken ble avsluttet. Og det har absolutt vært grunn til å tro at Overvåkingspolitiet var inne i bildet for å tåkelegge et oppgjør andre makter sto bak. Men hver gang politiet er blitt konfrontert med disse påstandene har svaret vært nei. Selv ikke bekreftelser fra anonyme kilder i politiet fikk ledelsen til å si noe annet. «Selvmord dermed basta. Overvåkingspolitiet var aldri inne i bildet.»

Så kom bekreftelsen

Søndag handlet «Fornemmelser for mord» på TVNorge om Isdalskvinnen igjen. Eller om Vera Jarle, Claudia Nielsen, Alexia Zarna-Merchez, Finella Lorck, Vera Schlossenneck, Jenevive Lancier eller kanskje Elisabeth Leen Hoywfer? For det var under alle disse navnene hun opererte på norske og utenlandske hoteller i tiden før hun ble funnet død i Bergen.

På TVNorge kom endelig bekreftelsen i full offentlighet. Tidligere etterforsker Hans Thue bekreftet i programmet at han som etterforsker av Isdalen-mysteriet samarbeidet med Overvåkingspolitiet. Han sa til og med at det kanskje ikke var rart at det ble benektet i 1970, men veldig rart at det fortsatt benektes i 2002. Den erfarne drapsetterforskeren sa også at det var flere spor å følge da ledelsen ved Bergen politikammer ikke ville mer. «Selvmord dermed basta.»

Nye spor

Det vil ikke overraske om flere melder seg nå da TVNorge har gjort Isdalskvinnen til tema igjen. Da Bergens Tidende fant frem til det ene nye vitnet etter det andre i 1991 hadde vi følelsen av at «halve» Bergen visste noe i 1970. Og at svært mange var forundret over at politiet ikke ville snakke med dem da Isdalskvinnen nettopp var funnet.

Nå har det imidlertid skjedd en forandring: En politimann har bekreftet at Overvåkingspolitiet var inne i bildet. Og at det mest sannsynlig ble lagt lokk på en sak som fortsatt hadde interessante spor.

Kan Oskar Hordnes, Overvåkingspolitiet og andre snakke mer i dag?

Eller må vi la denne saken bare bli tv-underholdning der synske mennesker får komme frem med sine følelser om det som skjedde for 32 år siden?

Hvordan skal vi forresten forholde oss til det såkalte klarsynte Grete Sandvoll og klarsynte Tom Benjaminsen sa i programmet?

Jeg vet ikke hvorfor jeg frøs på ryggen. Men spesielt uttalelsene til den klarsynte kvinnen fra Nord-Norge sendte kuldegrader nedover ryggsøylen min. For mye av det hun sa om en ukjent Mr. X, stemte på en prikk med det Bergens Tidende avdekket gjennom nye vitneavhør i 1991.

Forklaringen kan imidlertid være veldig enkel: Den klarsynte har lest de gamle avisartiklene om mannen med såkalt østeuropeisk utseende. Eller så var det en løsning på Isdalen-mysteriet BT rullet opp i 1991, men som politiet ikke ville til bunns i. Ikke da heller.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Legger lokk på Isdal-mysteriet

BT anbefaler

Hvis Jofrid ringer, kan du bli bedt om Vipps-logg og bankutskrift

Slik jobber smittesporerne.

LES SAKEN