Stig ble uføretrygdet før han ble 18

Flere ganger har Stig Fjeldsbø fått høre at det er takket være andres skattepenger at han kan bo i egen leilighet. Da sier han at de gjerne kan bytte. Han kan jobbe. De kan ta tre runder med kreft.

SØKTE JOBB: - Det tok mange år etter transplantasjonen før jeg begynte å komme meg igjen. Jeg søkte på flere jobber, men formen var så ustabil at jeg kom meg aldri ut i arbeidslivet, sier Stig Fjeldsbø. Hunden Nico er en aktiv og god turkamerat.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den 37 år gamle mannen er en av mange som har slitt med økonomien etter å ha fått kreft i ung alder. Som BT skrev onsdag, viser en ny studie fra Bergen at unge mennesker som overlever kreft, har 40 prosent høyere risiko for at de må ha økonomisk sosialhjelp. Det er dessuten 40 prosent økt risiko for at de blir arbeidsledige.

Syv år gammel, fikk Stig Fjeldsbø leukemi. Tilbakefallet kom da guttungen var tolv år. Tre dager før 17-årsdagen, oppdaget legene at kreften var tilbake. Da trengte tenåringen benmargstransplantasjon. Han svevde mellom liv og død, og lå i koma i tre uker. Den nå 186 cm høye mannen veide bare 49 kilo da han ble utskrevet fra Rikshospitalet. Og fremtiden skulle bli ganske annerledes enn det han hadde håpet og drømt om.

KLAGER IKKE: - Å bli skallet som 17-åring var ikke noe særlig. Men jeg skal ikke klage, jeg har mye å være takknemlig for, sier Stig Fjeldsbø.Ville bli tømrer

– Hadde jeg kunnet jobbe, så hadde jeg gjort det. Drømmen min var å bli tømrer og drive eget firma sammen med en kamerat. Jeg var begynt på tømrerlinjen da jeg ble kreftsyk for tredje gang, forteller han.

I sommer var Stig Fjeldsbø på to ukers ferie med familien i Kroatia. Det var foreldrene som betalte. Når han og faren reiser på fotballtur til Liverpool, er det vanligvis faren som spanderer.

– Jeg er heldig som har foreldrene mine. De støtter meg også økonomisk, slik at jeg klarer å bo her i min egen leilighet. Det er ti ganger vanskeligere for folk som er helt alene, understreker han.

Fikk lån

24 år gammel kjøpte Stig Fjeldsbø seg en toroms leilighet i Vadmyra etter å ha fått et kommunalt lån. Pengene han tjente på å selge den tretten år senere, gjorde at han i år kunne kjøpe seg en ny og større leilighet på Landås.

– Jeg har en sykdom som gjør at lungekapasiteten min er 38 prosent, og jeg har nerveskader i beina. Derfor klarer jeg ikke å være i jobb, forklarer Stig Fjeldsbø.

Les også

Silje (28) var så syk at legene var i ferd med å gi henne opp. Så endret alt seg.

Mistet datteren

Stortingsrepresentant Ruth Grung har stor sympati med de unge kreftsyke og problemene som de opplever i møtet med det offentlige.

HAR ERFART: Ruth Grung synes det er uverdig at unge kreftsyke sliter økonomisk. For to år siden mistet hun datteren Ellinor som døde av kreft.

– Jeg har opplevd det selv. For to år siden mistet jeg en datter i kreft og hun måtte slåss med Bergen kommune. Ellinor var 27 år og alenemor til en gutt på halvannet år, da hun døde av aggressiv føflekkreft, forteller Ruth Grung.

Stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet er medlem i helse- og omsorgskomiteen, og mener at det er kommunene som må hjelpe og legge til rette for at unge kreftsyke skal få det bedre og lettere. Selv forsøkte hennes nå avdøde datter forgjeves å få en barnehageplass som lå nærmere hjemmet.

Uverdig

Historien som Astrid Kvale fortalte til Bergens Tidende onsdag, om hvordan hun 24 år gammel måtte kjempe mot hjernesvulst og økonomisk ruin, synes Ruth Grung er trist.

– Behandlingen som hun har fått er brutal og uverdig. Det er dobbel straff. Først er du blitt alvorlig syk, og så får du ikke bistand. Kommunene må klare å organisere seg bedre, slår Grung fast.

Fordi Astrid Kvale var student da hun ble syk, fikk hun bare minstesats for arbeidsavklaringspenger. Dette er noe Grung mener at en må gripe fatt i.

– Dette kommer jeg til å ta opp med våre folk i arbeids- og sosialkomiteen. Belastningen med å ha en alvorlig diagnose er så stor at man burde slippe å møte motstand på økonomi og bolig, understreker Ruth Grung.

Les også

Legene brukte flere måneder på kreftdiagnosen. Watson brukte ti minutter.

– Må bruke hodet og hjertet

Hun understreker at det er kommunenes ansvar å lette byrdene og prioritere innbyggerne som trenger det mest.

– Du skal heller ikke ha behov for advokathjelp for å få det du har krav på hos Nav, konstaterer Ruth Grung.

Hun presiserer at ansatte i det offentlige må bruke hodet og hjertet, og har et ansvar for å finne gode løsninger.

Publisert