Flertallet skal ut fra KK innen åtte timer

Seks timer etter hun fødte var Renate Larsen på vei hjem fra KK med Filip. I fremtiden skal over halvparten av barselkvinnene på KK så raskt hjem etter fødselen.

Publisert Publisert

HØRSELTEST: Her blir lille Filip hørselstestet av jordmoren - hjemme i sin egen vugge. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

  • Torunn Aarøy
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I Åsane sover en liten gutt godt i vuggen sin. Filip er bare to døgn gammel. Det meste av denne tiden har han tilbrakt hjemme hos familien sin. Mamma Renate Larsen valgte å dra hjem seks timer etter fødselen på Kvinneklinikken tidlig søndag morgen. Fordi hun dro tidlig får hun tett oppfølging med flere hjemmebesøk av jordmor.

— Jeg syntes det var godt å komme hjem til mine egne ting så fort som mulig. Trenger jeg hjelp, så er det bare en telefonsamtale eller en biltur unna, sier Renate Larsen (32), som er nybakt tobarnsmor.

Er mer fornøyde

Nylig presenterte Kvinneklinikken på Haukeland en undersøkelse blant dem som fikk besøk av jordmor hjemme. De spurte også de som valgte å bli på KK i to døgn. Kvinnene som fikk jordmor hjem var mest fornøyd med hjelpen ifølge undersøkelsen.

JOURNALEN HJEM: Jordmor Elin Ådlandsvik har hentet frem fødselsjournalen på bærbar PC hjemme hos familien i Åsane. Sammen med tobarnsmamma Renate Larsen og samboeren Alf Engen prater de om fødselen og amming. Foto: ROAR CHRISTIANSEN

— Dette er vi veldig fornøyd med. Det gir oss mot til å utvikle dette videre. Det viser også at vi er på rett vei og har tenkt riktig, sier avdelingsoverjordmor Inger Sofie Stensland ved KK.

Les også:

Les også

Her er KKs nye jordmorpatrulje

Det er flest andregangsfødende som hittil har benyttet seg av tilbudet (80 prosent) ved KK. Men de førstegangsfødende (20 prosent) var like fornøyde med oppfølgingen som de som hadde født før ifølge undersøkelsen.

Over halvparten

De reisende jordmødrene fra KK har vært på farten i ett og et halvt år nå. Nå velger rundt en fjerdedel av de fødende dette alternativet – det vil si rundt 1700 familier i året. Innen få år er målet er at minst halvparten av barselkvinnene skal skrives ut av KK innen åtte timer – rett fra fødestuen.

— Dette er noe vi vil gå videre med på bakgrunn av resultatene våre i undersøkelsen, sier Stensland.

Det er ikke satt en dato for når målet skal nås.

— Vi bygger oss sakte, men sikkert oppover. Med tanke på at dette er et sikkert og godt tilbud skulle vi ønske at det ikke tok så lang tid, sier Stensland.

Les også:

Les også

Moderne barseltid

Må velge strengere

I dag er det bare noen få som drar ut så raskt, som regel de som har født før.

— Vi må bli mye flinkere til å velge ut hvem som trenger hvilken hjelp. Vi mener langt flere kan dra hjem raskt etter fødselen, men ennå er dette valgfritt, sier Stensland.

Hun legger til:

— Da kan også de kvinnene som må være på KK for ekstra hjelp og omsorg få det, sier Stensland.

Har planlagt færre barselrom

Undersøkelsen viser at 71 prosent av kvinnene som fikk Jordmorteamet på besøk var på KK i et døgn først. Dette ønsker KK å slutte med. For ved det nye barne- og ungdomssykehuset på Haukeland som åpner i 2022 er det tegnet inn langt færre barselrom i forhold til fødestuer enn ved dagens KK. Det vil kreve at langt flere skrives ut rett fra fødestuen.

— Målet er å ha fire biler på veiene hver dag. Dette har vi ikke klart i det siste på grunn av den økonomiske situasjonen ved KK. Men nå jobber vi med å få flere jordmødre på plass, sier Stensland.

Hjemme hos familien i Åsane kan jordmor Elin Ådlandsvik hente opp PC-en og finne journalen fra fødselen. Sammen med de nybakte foreldrene går hun gjennom fødselen. I bagen har hun med utstyr til hørselstest og Føllingstest.

— Når jeg komme hjem til dem før de neste to hele klokketimer med full oppmerksomhet hver gang jeg kommer. Det er ingen forstyrrende elementer rundt oss slik det kan være på sykehuset, sier Ådlandsvik.

Jungeltelegrafen virker

Jordmoren merker at jungeltelegrafen jobber godt for de reisende jordmødrene nå. Pågangen er økende, og flere barselkvinner kjenner til tilbudet for forbereder seg å reise raskt ut fra KK allerede før fødselen.

— Mange har spurt meg om jeg virkelig ville være alene hjemme med en nyfødt. Men jeg føler meg trygg, vi ville bare hjem, sier Larsen.

Larsen er en av dem som gjerne ville ha reist tidlig hjem da hun fødte for tre år siden også. Men da var ikke det mulig. Samboeren Alf Engen syntes også det var godt å få dra hjem.

— Når alt har gått bra er dette å foretrekke. Det er mer pappavennlig også, mener han.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Derfor sliter KK med økonomien

  2. Trygg i den største stunden

  3. Ledelsen fikk høre om fødsler som kunne ha gått galt

  4. - Bemanningen ved KK er ikke jordmorfaglig forsvarlig

  5. Barselomsorg på rett spor

BT anbefaler

Her kjører den nye treneren inn på Stadion

Kåre Ingebrigtsens første finte? Å fly via Oslo i stedet for å gå på det samtidige direkteflyet til Bergen.

LES SAKEN
  1. Åsane
  2. Fødsel
  3. Haukeland universitetssykehus