Krigsseiler Nils (107) er slått til fransk ridder

Med pomp og prakt ble Nils Severin Økland utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen.

En glad og opplagt 107-åring ankom festsalen arm i arm med barnebarnet Benedicte Økland Amundsen. Bak, datteren Bjørg Økland.
Publisert: Publisert:

Siljuslåtten sykehjem var pyntet til fest fredag formiddag.

Den franske ambassadøren i Norge slo på stortrommen da de skulle hedre Bergens eldste mann og eldste krigsseiler, Nils Severin Økland. Familie og venner var kommet for å hedre ridderen.

Les også

Helt i hundre og fire

Kledd i sin franske offisersuniform bærer Calabro Loetitia frem medaljen som den franske ambassadøren festet på Nils Severin Øklands bryst.

Landgangen i Provence

I sin tale roste den franske ambassadøren, Pierre-Mathieu Duhamel, Nils Severin Økland sin krigsinnsats.

På vegne av den franske presidenten, tildelte han Økland denne høye utmerkelsen for hans fremragende tjenester for frigjøringen av Frankrike under landgangen i Provence i 1944.

Økland tjenestegjorde da om bord på «Roald Amundsen» og deltok i landgangen i Provence, fra Cannes til Toulon, som startet 15. august 1944. «Roald Amundsen» var ett av fire norske skip som deltok i frigjøringen av Sør-Frankrike.

Ridder av den franske Æreslegionen for sin innsats under 2. verdenskrig, krigsseiler Nils Severin Økland.

«Aldri gi opp»

Under andre verdenskrig seilte Økland 40 måneder til sjøs. I 1941 flyktet han til Shetland, der han ble del av Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten.

Han tjenestegjorde som skytter til slutten av krigen. I tjeneste om bord på handelsflåtens ulike skip rekvirert for å delta i krigsinnsatsen, deltok Nils Severin Økland i konvoioppdrag for å sikre forsyninger av mat, krigsutstyr og olje i Nord-Atlanteren og Middelhavet.

Ambassadøren hadde også fått med seg at Nils Severin Økland i en alder av 105 år debuterte som forfatter med boken «Aldri gi opp – Kaptein Nils Severin Økland». Og den tittelen likte han.

Den franske konsulen i Bergen, Kjersti Fløttum, og Frankrikes ambassadør til Norge, Pierre-Mathieu Duhamel, gratulerer Nils Severin Økland som ridder. Barnebarnet Benedicte Økland Amundsen følger med.

Landets eldste ridder

Etterpå ble det skålt i Crémant de Bourgogne. Det var mat, sang og taler for å hylle den nyutnevnte ridderen.

Ridderen selv var i storform, men han er sterkt plaget av dårlig hørsel. Han fikk likevel takket alle de som var møtt frem for å hylle ham.

– Det er en stor dag for oss, og pappa syns dette er stor stas, sa sønnen Magne Økland, som sammen med barna var kommet fra Oslo for å være med på seremonien.

– Det er en stor dag for oss, og pappa syns dette er stor stas, sa sønnen Magne Økland. Her sammen med sønnen Tinius og datteren Martine.

Nils Severin Økland er Bergens eldste mann, med sine 107 år. Han bodde alene hjemme til han var 106 år, da han flyttet til Siljuslåtten sykehjem.

Nå er han også landets eldste ridder.

Slik ser medaljen for Æreslegionen ut. Ordre National de la Légion d’honneur. Æreslegionen er den fremste franske nasjonale ordenen som hedrer både franske og utenlandske statsborgere. Ordenen ble opprettet av Napoléon Bonaparte i 1802. Bare to nordmenn har fått denne før for sin krigsinnsats.
Publisert: