Katten Nagasaki som er av rasen kanadisk sfinx, får hjelp på Bergen Smådyrklinikk.

Fra dansemus til sjiraffer på Smådyrklinikken

– Her inne har det vært mye rart, men nå driver vi mest med hund og katt, sier veterinær Lisbet Holtet.

Publisert: Publisert:

Ut og inn av dørene på Smådyrklinikken i Bredalsmarken kommer og går det levende dyr i et bankende kjør.

Jakthunden Hunter og datteren Fryd kommer logrende inn døren og går rett mot dyrlege Lisbeth Holtet.

Golden retrieveren Fryd med matmoren Trude Skaarnes bak.

– Hunter blir helt vill av glede når vi kommer på Puddefjorsdbroen og han forstår at vi skal inn til Lisbet, forteller matmor Trude Skaarnes.

De kommer fra Tofterøy i Øygarden og er stamkunder på klinikken. – Jeg tror vi har gått her i over tretti år, sier hun. I dag er de inne med de to golden retrieverene sine for å få en vaksine.

Fryd hopper opp på bordet og sitter helt rolig mens Lisbet klapper den og gir den en sprøyte.

Lisbet Holtet er spesialist i hundens og kattens sykdommer. Hun har vært med siden de startet Smådyrsklinikken i Bergen for 50 år siden. Hun er nå 75 år, men fortsatt sprek og i fullt arbeid på klinikken.

– En landsens dyrlege

I år er det femti år siden Bergens første smådyrklinikk åpnet. Veterinærene Lisbet Holtet, Roar Ektvedt og Per Inge «Pingo» Wetteland mimrer om hvordan det var før.

Roar Ektvedt (80) og Per Inge «Pingo» Wetteland (64) forteller og viser bilder fra tidligere tider for dyrlegene. Legg merke til sjiraffen bak dem.

– Det gjeveste den gang var å være en landsens dyrlege. Da var det hest, ku, sau og gris de gikk i. Derfor var det nok noen som både undret seg og var kritiske til at vi startet opp klinikk for kjæledyr, fordi det var redd det ikke ble nok tid til dyrene på gården, forteller Roar Ektvedt.

Ikke alle store dyr var lett å ha med å gjøre. Her er en impotert islandsk villhest.

Sammen med Lisbet Holtet startet han opp i et butikklokale på Nikolaikirkeallmenningen.

– Det var primitivt utstyrt og lange arbeidsdager. Først i klinikken fra morgen av, så ut til gårdene og så tilbake til klinikken om kveldene Røntgen måtte vi til et annet sted i byen for å ta, forteller Ektvedt.

En hjemmelaget narkosemaske de brukte på klinikken i starten.

Distriktet de dekket var stort. Gårdene de besøkte lå ofte i Øygarden, på Askøy, i Meland, på Osterøy og i Åsane. Så et besøk kunne ta mange timer med bil og ferge.

Og utstyret de brukte på klinikken var ofte hjemmelaget.

Dachsen Daffy med gåstol som matfaren bygget i 1975

– Katter er som små tigere

– Hvordan har utviklingen vært?

– Den har vært helt enorm. I dag er det mange flere kjæledyr, spesielt mange flere små hunder og innekatter. Katter er som små tigre og de biter hverandre. På grunn av pelsen oppdager en ofte ikke skadene med en gang. For oss er bittskader en god inntektskilde, sier Holtet.

Inn døren kommer Frode Nilsen med to katter i hvert sitt bur. Kattene heter Nagasaki og Hiroshima. De har ikke slåss, men trenger hjelp til problemer i ørene.

Katten Hiroshima er av rasen Devon rex. Den får hjelp med problemene i ørene.

Hofteproteser for katt

I dag er det 15 dyreklinikker i det området folkene på Smådyrsklinikken dekket for femti år siden. Mange av dem som har åpnet nye klinikker har bakgrunn fra den.

– Vi er stolt over at vi startet byens første smådyrklinikk. Og ut ifra vårt arbeid er det publisert mer enn 30 vitenskapelige artikler, sier Holtet.

Siden pasientene ikke kan snakke, er den kliniske undersøkelsen av dyrene ekstra viktig.

De samarbeider både internasjonalt og med sykehus som Haukeland og Hagavik . Og i undersøkelsene bruker de både CT og MR.

Holtet tar frem en bitte liten sak fra en plastpose og legger innholdet på bordet. Det er en hofteprotese for katter. Det sier noe om hvor avansert behandlingen på klinikken er blitt

Bitte små hofteproteser for katt.

– Er det ikke litt betenkelig at folk bruker så mye penger og tid på kjæledyr?

– Dyrene betyr veldig mye for mange og folk er veldig glad i dyrene sine . En mann betrodde meg at han var villig til å spandere mye mer på hunden enn på konen, sier Holtet.

Hun sier at et problem de ser er ukritisk avl. Det fører til arvelige lidelser, genetiske feil og en voldsom økning av allergier.

På operasjonsbordet ligger en bedøvet katt som i en Specsavers reklame, men denne har heldigvis puls.

Fra dansemus til apekatter

På klinikken har de gjennom tidene behandlet en rekke kjæledyrarter. De har hatt inne en dverghamster på størrelse med en lillefinger med brukket leggbein, og kinesiske dansemus. Et bortskjemt 60-kilos tungt hengebuksvin har vært innom og en vaskebjørn er behandlet for diabetes.

En gang måtte Lisbet Holtet reise ut for å avlive en skipsapekatt på en båt, fordi den ikke hadde papirene i orden. – Sjøfolkene om bord ble skikkelig forbannet på meg, forteller hun.

Lisbet Holtet og Per Inge Wetteland forteller mens de blar i gamle bøker fra tidligere tider. – Jeg pleier å si at vanlige leger er enartsmedisinere, mens vi er mangeartsmedisinere. Og det er ikke alltid lett å bestemme rasen, eller blandingsrasen på hunder. Dem vi kaller «Parkvesenets eventyrblanding», sier Wetteland.

Inne på klinikken for de små dyrene kryr det av verdens høyeste dyr, sjiraffer. Den er også i logoen deres med et skjerf rundt halsen.

– Hvordan kom sjiraffen inn i bildet eller døren?

På hyller, skap og gulv står det sjiraffer inne på Smådyrsklinikken i Bergen. Klinikken får sjiraffer i alle slags former fra kundene sine.

– Det hadde seg slik at da vi startet opp hadde andre klinikker logoer med søte små kattepoter. Det syns vi var for kjedelig. Så inspirert av Thorbjørn Egners vise om Dyrene i Afrika, valgte vi en sjiraff i vår logo. Du husker den der «åtte små sjiraffer hadde fått så vondt i halsen, da kom doktor nesehorn og ga dem hostesaft og sorte små pastiller», forklarer Holtet.

Publisert: