Barnelivredderen

Trond Markestad har aldri fått noen heltemedalje, selv om han trolig har berget flere liv enn noen andre i Norge.

Publisert Publisert
 • Berit Kvalheim
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Professor Trond Markestad var barnelege på Haukeland på 1980-tallet, da krybbedødsfall økte faretruende. Ingen hadde noen fullgod forklaring på hvorfor stadig flere friske barn døde på en uforklarlig måte mens de lå og sov.

2000 liv reddet

I dag er tallet på krybbedød dramatisk redusert, fra nærmere 150 i toppåret 1989 til 15-20 i dag. Nærmere 2000 barneliv er reddet. Trond Markestad, som nå er forskningskoordinator ved Barneklinikken og professor ved Universitetet i Bergen, har en stor del av æren for det.

«Snu ungen på ryggen», sa han. Foreldre og jordmødre hørte på ham, selv om mange de var skeptiske. Metoden var for enkel i manges øyne. Men den virket.

Kartla sovestilling

— Det var stor uro over den økende forekomsten av krybbedød. Og det var mye diskusjon internasjonalt blant leger og forskere på den tiden om hva som kunne være årsaken. Det var mange og til dels finurlige hypoteser, men ingen klare svar, forteller Markestad.

I et samarbeid med psykolog Elin Hordvik, som jobbet med støtte til foreldre som mistet barn i krybbedød, registrerte han i noen år omstendighetene rundt hvert eneste krybbedødsfall i Hordaland.

— Blant annet hentet jeg inn informasjon fra alle foreldre om hvilken sovestilling barnet hadde da det døde. Det viste seg at 24 av 25 barn lå på magen, sier han.

Les også «Hyller Barnelegen»

Brev til fødeavdelinger

I 1989 var han så sikker på sine funn at han sendte et brev til alle fødeavdelingene og helsestasjonene i Hordaland. Der anbefalte han å legge alle nyfødte på ryggen.

 • Jeg følte at jeg var på trygg grunn, men det var med stor spenning jeg gjorde dette, for jeg visste at mange var skeptiske, sier Markestad.

Oppfordringen ble etterfulgt, både på fødeklinikkene og i hjemmene. Resultatene kom umiddelbart.

 • Det var fantastisk å se effekten. Tidligere hadde vi vært vant til å bli konfrontert med et krybbedødsfall annenhver uke. Nå ventet vi i spenning, forteller han.

Det gikk tre måneder før det første dødsfallet ble rapportert. I løpet av det første året etter at ryggleie var gjennomført, ble tallet på tilfeller av krybbedød halvert.

 • Hvem var det som i sin tid anbefalte at barna skulle legges på magen?
 • Det var bare en trend som oppsto, nærmest noe som kom seilende på en fjøl uten noen forskningsmessig forankring, sier Markestad.

USA følger etter

Norge, Nederland, New Zealand og Bristolområdet i England var først ute med «snuoperasjonen», men andre land kom raskt etter når de så resultatene.

USA ble først interessert i metoden midt på 90-tallet. Markestad ble invitert som rådgiver og bedt om å fortelle om forskningen og erfaringene fra Norge.

 • Det skjedde det samme i USA som i alle andre land som har innført ryggleie, krybbedødsfallene falt drastisk, sier Markestad.

Største begivenhet

Seksjonsoverlege Hallvard Reigstad ved Barneklinikken på Haukeland karakteriserer Trond Markestads innsats som den største medisinske begivenhet som har skjedd i Norge på svært lang tid.

 • Det er ingen som helst tvil om at hans forskning er det som har reddet flest norske liv. Vi er stolte av at det skjedde nettopp hos oss, sier han.
Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Barnedødsfall halvert

 2. Advarer foreldre mot sofadøden

 3. Løste gåte om mystisk barnedød

 4. Hyller barnelegen

Foto: UNNI KRISTIANSEN, TOTENS BLAD

BT anbefaler

Sønnen sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han at de lå drept i garasjen.

Nektet straffskyld da Kolltveit-drapssaken startet.

LES SAKEN