Erkjente nederlaget

Partilederne møttes til debatt i Stortinget i kveld.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Under partilederrunden på Stortinget sier Jens Stoltenberg at han er svært fornøyd med valgresultatene til Arbeiderpartiet, men han tør fortsatt ikke erklære seg som valgvinner.

— Det er viktig å fortsatt ta forbehold. For det er jo jevnt, sier Stoltenberg.

Klokken 01.40 var det ikke lenger grunn til å ta forbehold. Jens Stoltenberg fortsetter som landets statsminister.

Les også

- Utrolig deilig

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Når 98,5 prosent av stemmene er opptelt, viser prognosene at de rødgrønne får flertall med 86 mot 83 mandater. Med disse prognosene gjør Arbeiderpartiet et godt valg, og får 3 flere mandater inn på Stortinget.

— Vi hadde to mål for dette valget. Det ene var fortsatt rødgrønn regjering, det ser det ut til at vi klarer, men det er fortsatt ikke helt sikkert. Det andre var at Ap skulle gjøre et godt valg, og det er vi helt sikre på at vi har klart, sier han.

Les også

Blokkene knuste sentrum

– Velgerne flyktet

Mange Venstre-velgere har flyktet til Arbeiderpartiet av frykt for et sterkt Frp på borgerlig side, mener Venstre-leder Lars Sponheim.

**Les også:

Les også

Sponheim kommer ikke inn

Sponheim kommer ikke inn**

— Det som har skjedd, og mye de siste dagene, er at det har gått en strøm fra Venstre mot Ap av frykt for et blått Norge, sa Sponheim i partilederdebatten valgnatten.

— De som har forlatt Venstre for å gå til det ytterste blå, de betyr ingenting, slo han fast.

Sponheim tok på seg ansvaret for Venstres dårlige resultat, men mente også at Norge står tilbake med et svekket sentrum, og at det har blitt vanskeligere å jobbe i midten av det politiske landskapet.

Retter blikket mot 2013

Frp-leder Siv Jensen hadde et lite håp igjen, men rettet først og fremst blikket mot 2013 og et nytt stortingsvalg under partilederdebatten på Stortinget natt til tirsdag. Da håper hun å lede Fremskrittspartiet inn i regjering.

Valgresultatet ble et antiklimaks for Frp-lederen. Hun har ledet partiet sitt til tidenes beste resultat, men alt tyder på at det blir nok en periode med rødgrønt i regjeringskvartalet.

— Jeg må ta forbehold, men alt tyder på at de rødgrønne, det vil si Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet, har vunnet valget. Men dette er ikke et rop mot SV-politikk akkurat, sa Jensen i partilederdebatten i Stortinget.

Partilederen nektet å ta selvkritikk for valgkampen, men viste til Venstre og KrF som har sagt klart fra at de ikke vil samarbeide med Frp.

. Vi er også denne gang det suverent største partiet på borgerlig side. Nå må vi rette blikket mot 2013. Da håper jeg at vi slipper alt dette surret. Vi har vært klare på at vi ønsker en ny regjering. Dessverre har ikke alle vært med på det, sa Jensen.

— Frp har gått fram og levert tidenes beste valgresultat, så jeg tror ikke man skal skylde på oss, sa partilederen.

— Vi er et nøkkelparti

En fornøyd Senterpartiet-leder kunne langt på vei konstatere et nytt rødgrønt flertall og utropte sitt parti til nøkkelpartiet i partilederdebatten.

Liv Signe Navarsete har ledet sitt parti gjennom en stille valgkamp. Mens de andre partiene har fått mye oppmerksomhet, har Senterpartiet beholdt de mandatene de hadde.

— Jeg er veldig glad for at vi har fått den oppslutningen vi har fått. Vi er det minste partiet og har havnet i skyggen av Jens, sa Navarsete i Stortinget.

— I tidligere regjeringer har det minste partiet slitt for å være det, men det har ikke vi gjort. Vi er et sentrumsparti, og det er vi som vipper flertallet. Det er vi som får det grønne i det rødgrønne, sa Navarsete.

Hun mener dette gjør Sp til et nøkkelparti i regjeringen. Nå ser partilederen fram til det som antakeligvis blir fire nye år i regjering.

- Jeg skal bruke oppslutningen vi har fått på riktig måte, til å fremme sentrumspolitikk. Vi har hatt et fantastisk apparat ute, sa hun.

Les også

Videospesial: Alt om valget

Lettet Halvorsen fornøyd SV-leder Kristin Halvorsen er fornøyd med valgresultatet, til tross for at partiet ser ut til å miste hele fire mandater på Stortinget.

SV-lederen så ut til å ta tapet med fatning under partilederrunden på Stortinget.

– Det er en stor lettelse at det nå ser ut til at vi fortsatt får rødgrønn regjering. Vi føler at vi har en del av æren for det, og vi er klare for å fortsette og til å gå i forhandlinger med Sp og Ap, sier Halvorsen.

Når 98,5 prosent av stemmene er opptelt, viser prognosene at SV ligger an til å få 6,2 prosent av stemmene, og til å miste fire mandater på Stortinget. Partiet får med disse prognosene inn 11 mandater.

Halvorsen vil likevel ikke si at hun er misfornøyd med valgresultatet, men hun understreker at partiet har sine utfordringer.

– Mange ganger under valgkampen har jeg tenkt at «her står du og heier på meg, og så går du bort og stemmer på Ap.» Vi har fått godt gjennomslag for vår politikk i regjering, og vi bør se på hvordan vi skal sørge for å få det samme gjennomslaget i valg, sier hun.

— Kaosdebatt Høyre-leder Erna Solberg mener debatten om et mulig kaos på den borgerlige siden skygget for viktigere temaer i valgkampen.

— Jeg tror den debatten også bidro til at mange kanskje var redd for at det kunne bli vanskelig å danne en borgerlig regjering. Det skygget også for mange viktige innholdsdebatter. Vi har jo også dårlig valgdeltakelse, og det synes jeg var leit, sa Erna Solberg, som tross alt var glad for sitt eget partis gode resultat.

— Jeg er jo glad for at Høyre har gjort det bra, sant! Distrikts-Høyre er tungt inne, og det er mange gledelige punkter, men det er selvfølgelig veldig leit at det glippet på oppløpet for en borgerlig regjering.

Les også

- Ikke vår skyld

Si din mening om valgresultatet her.

DEPPER: Lars Sponheim.
Publisert: